Információk a méretek típusairól

Többféle típusú méretezést hozhat létre számos objektumtípushoz, különböző tájolásokkal és igazításokkal.

Az alapvető méretezési típusok a következők: lineáris, sugárirányú, szög, koordináta és ívhossz. A MÉRET paranccsal automatikusan hozhat létre méreteket a méretezni kívánt objektum típusa szerint.

Vezérelheti a méretek megjelenését is méretstílusok beállításával vagy különleges esetekben az egyes méretek szerkesztésével. A méretstílusokkal gyorsan meghatározhat konvenciókat, és betarthatja az iparágra vagy projektre jellemző méretezési szabványokat.

Tipp: A rajz elrendezése és a méretek léptékezése leegyszerűsíthető, ha a méreteket elrendezéseken hozza létre, nem pedig a modelltérben.

Hosszméretek

A Hosszméretek lehetnek függőlegesek, vízszintesek vagy illesztettek. Illesztett, vízszintes vagy függőleges méretet hozhat létre a MÉRET paranccsal attól függően, hogy hogyan mozgatja a mutatót a szöveg elhelyezésekor.

Az elforgatott méreteknél a méretvonal szöget zár be a méretsegédvonalak kezdőpontjaival. Ebben a példában a méret elforgatásához megadott szög egyenlő a mélyedés szögével.
Megjegyzés: Olyan lineáris méreteket is létrehozhat a segédvonalakkal, amelyek nem merőlegesek a méretvonalaikra. Ezeket dőlt méreteknek hívják, és leggyakrabban az izometrikus rajzoláshoz használhatók. Ebben az esetben a méretvonalak 30 vagy 60 fokos szöggel lesznek tájolva az aktuális izosíktól függően.

Sugárméretek

A sugárméretek a középvonalakkal vagy középpontjelekkel rendelkező vagy anélküli ívek és körök sugarának méretezésére szolgálnak. Az ábrán számos lehetőség látható.

Megjegyzés: Ha a méretezés egy része a méretezett íven vagy körön belül helyezkedik el, a rendszer automatikusan letiltja a nem asszociatív középvonal vagy középpontjel megjelenítését.

Szögméretek

A szögméretek két kiválasztott geometriai objektum vagy három pont által megadott szöget jelölnek. Balról jobbra haladva a példa egy csúcspont és két pont, egy ív, valamint két vonal segítségével létrehozott szögméreteket mutat be.

Koordinátaméretek

A koordinátaméretek az alapszint nevű kezdőponttól, például egy alkatrészben lévő furattól mért merőleges távolságot mérik. Ezek a méretek csökkentik a hibalehetőséget, mivel az alakzatok helyének meghatározása mindig a bázishoz képest történik.

Fontos: Az alapszintet az FKR origójának aktuális helye határozza meg.

Ebben a példában az alapszint (0,0) pontját az ábrázolt panel bal alsó sarkában lévő furat jelöli.

Ívhossz méretek

Az ívhosszméretek egy ív vagy íves vonalláncszakasz hosszát határozzák meg. Az ívhosszméretek általános felhasználási területe például egy bütyök körüli mozgás hosszának vagy egy kábel hosszának meghatározása.

A hossz- és szögméretektől történő megkülönböztetés érdekében az ívhossz méretek alapértelmezés szerint egy ív szimbólummal jelennek meg. Az ív szimbólum (más néven kalap vagy sapka) általában a méretszöveg felett vagy előtt jelenik meg.

Bázisvonalas és láncméretek

A láncméretek egymás után következő méretek.

A bázisvonalas méretek azonos helyről induló, eltolási méretvonalakkal rendelkező méretek.

Megjegyzés: A láncméretek vagy bázisvonalas méretek létrehozása előtt először bázisméretként készítenie kell egy hossz-, szög- vagy koordinátaméretet, amely referenciaként szolgál a következő méretek számára.

Aktuális fólia Felülírás

Alapértelmezés szerint az összes új objektum a jelenlegi rétegen jön létre. Új dimenziós objektumokhoz megadhat egy alapértelmezett réteget, amely eltér a jelenlegi rétegtől, a réteget a DIMLAYER rendszerváltozóval megadva.

Elforgatott nézetek

A mutatóvégek, a méretek összetevői és a szöveges objektumok a létrehozásukkor az FKR tengelyeiről veszik a vízszintes és függőleges tájolásukat. A rajz egy nézetének elforgatásakor első alkalommal az FKR / Nézet beállítással megadhatja, hogy a vízszintes és függőleges irányok ne az elforgatott nézethez, hanem a rajzhoz képest legyenek értelmezve.