Mező párbeszédpanel

Bekezdéses szövegmezőt illeszt be, amely automatikusan frissíthető a mezőértékek változásával.

MEZŐ (parancs) Keres

Az elérhető beállítások a kiválasztott mezőkategória és mezőnév alapján változnak.

Opciók

A következő lehetőségek jelennek meg.

Mezőkategória

Beállítja a Mezőnevek alatt felsorolandó mezők listáját (például dátum és idő, dokumentum és objektumok).

Mezőnevek

Felsorolja a kategóriában elérhető mezőket. Jelöljön ki egy mezőnevet az ahhoz a mezőhöz elérhető opciók megjelenítéséhez.

Mezőérték

Megjeleníti a mező aktuális értékét vagy egy üres karakterláncot (----), ha a mezőérték érvénytelen.

Az ehhez az elemhez tartozó címke változik a mezőnévvel. Ha például a Fájlnév kerül kijelölésre a Mezőnevek listában, akkor a címke a Fájlnév lesz, az érték pedig az aktuális rajzfájl neve. A többi mezőhöz a címke a Tulajdonság. Kivétel: dátum mező kiválasztásakor a kiválasztott dátum formátum jelenik meg, például: H/n/éééé.

Formátumlista

Felsorolja az opciókat a mező értékének megjelenítéséhez. A dátum mezők például vagy megjelenítik a nap nevét, vagy nem, és a szöveg lehet nagybetűs, kisbetűs, az első nagybetűnek vagy címnek megfelelően. A Mező párbeszédpanelen megjelenítésre kerülő érték tükrözi azt a formátumot, amelyet Ön kijelölt.

Mező kifejezés

Megjeleníti azokat a kifejezéseket, amelyek a mező alapját képezik. A mező kifejezés nem módosítható, de ezt a területet elolvasva megtudhatja, hogyan kerülnek létrehozásra a mezők.

Lapkészlet és Lapnézet mezők beállításai

Lapkészlet

Meghatározza a lapkészlet nevét.

Lapnavigálási fa

Lapok vagy lapnézetek fa nézetét jeleníti meg a Lapkészlet kezelőből, amelyből elemet választhat ki a mezőhöz.

Tulajdonság

Megjeleníti a mezőként elérhető tulajdonságokat a fában kijelölt elemhez.

Hiperhivatkozás társítása

Hozzáad egy hiperhivatkozást a mezőhöz annak létrehozásakor. Használja a Ctrl+kattintás kombinációt a lapra vagy nézetre történő ugráshoz. Ez az opció nem érhető el a Nézetablak Lépték mezőhöz.

Megjegyzés: Ha újra létrehozza a mezőt, mert a lap már szerepel lapkészletben, helyőrző mező helyett használjon lapkészlet-tulajdonság mezőt.

A lapkészletmezők (a lapkészlet kategóriából választott mezők) viselkedése eltér az egyéb típusú mezőkétől. Alapértelmezés szerint az egyéb típusú mezőket automatikusan frissíti a program a rajz mentésekor, illetve a REGEN parancs kiadásakor. Ezzel ellentétben a lapkészletmezők az utoljára használt értékeket tárolják, és ezeket az értékeket meg is jelenítik, ha a lapkészletmező által hivatkozott adat nem érhető el. Lapkészletmezőben szereplő érték frissítéséhez használja a MEZŐFRISSÍT parancsot.

Megjegyzés: Ha a lapkészlet által hivatkozott információ nem érhető el, akkor a mező értéke „####” jelként jelenik meg.

BlokkHelyettesítő mezők beállításai

A BlokkHelyettesítő mezők beillesztése az Attribútumdefiníció párbeszédpanelen csak akkor érhető el, ha a Blokkszerkesztő nyitva van.

Blokknév

Megjeleníti az aktuális blokkdefiníció nevét.

Ideiglenes érték

Megjeleníti a helyettesítő mező értékét a kiválasztott formátumban.

Blokkreferencia tulajdonság

Megjeleníti az aktuális blokkdefiníció blokkreferencia tulajdonságainak listáját.

LapKészletHelyettesítő mezők beállításai

Helyettesítő típusa

Megjeleníti az elérhető helyettesítő mezők listáját.

Ideiglenes érték

Megjeleníti a helyettesítő mező értékét a kiválasztott formátumban.

Ha például a Mezőnevek listájában a LapKészlet helyettesítő, a Helyettesítő típusok listában a LapNév és a Formátum listában a Nagybetűs van kiválasztva, akkor az ideiglenes érték megjeleníti a LAPCÍM-et. Ha a rajz egy lapkészletben kerül elhelyezésre, ez a mező a lap címét jeleníti meg.

Az objektum mező kategória mezőinek beállításai

Elnevezett Objektum típus/Objektum típusa

Ha az ElnevezettObjektumot jelöli ki a Mező neveknél, akkor felsorolásra kerülnek az elnevezett objektumok típusai a rajzban. Ha az Objektumot jelöli ki, akkor a kiválasztott objektum típusa kerül megjelenítésre. Használja az Objektum kijelölése gombot a párbeszédpanel ideiglenes bezárásához, majd jelöljön ki egy objektumot a rajzban.

Tulajdonság/Név

Ha az ElnevezettObjektum kerül kijelölésre a Mező neveknél, akkor a kiválasztott típus összes objektumának neve felsorolásra kerül a rajzban. Ha az Objektumot választja ki a Mező neveknél, akkor a kijelölt objektum mezőként elérhető tulajdonságai kerülnek felsorolásra. Ha egy attribútumokkal rendelkező blokkot választ ki, az attribútum nevek megjelennek a Tulajdonságok listájában.

Blokkreferencia megjelenítési értéke

Megadja, hogy egy blokkreferenciában lévő objektumtulajdonság mezők a beágyazott objektumok tulajdonságait a blokk hivatkozási méretéhez és rajzbéli irányához viszonyítva értékelik, nem pedig a blokkdefiníción belül.

Képlet

Képlet kiválasztásával a Mezőnevek között helyet biztosít egy képlet létrehozására, illetve szövegbe vagy táblázatcellába való beillesztésére.

Átlag/Összeg/Példányszám

Amikor a Képletet választja ki a Mezőnevekben, a Mező párbeszédpanel ideiglenesen bezárul táblázatcellák megadásáig. Az eredmény a képlethez mellékelve jelenik meg.

Cella

Amikor a Képletet választja ki a Mezőnevekben, a Mező párbeszédpanel ideiglenesen bezárul táblázatcellák megadásáig. A cella azonosítója megjelenik a képlethez mellékelve.

Pontosság

Megadja a pontosságot a kiválasztott formátumon alapuló mezők számára. Válassza ki az Aktuális pontosság opciót a LUPREC rendszerváltozó aktuális beállításainak használatához.

További formátum

Megjeleníti a További formátum párbeszédpanelt.

Értékelés

Frissíti az Előnézet értékét, ha a képlet szövegét manuálisan módosították.