Információk a hiányzó vagy körkörös külső referenciákról

Ha egy hivatkozott rajz nem kereshető meg a rajz megnyitásakor, több lehetősége van. Ha egy beágyazott referencia önmagára hivatkozik vagy arra a rajzra, amelyben referenciákkal rendelkezik, hibaüzenet jelenik meg.

A program tárolja a hivatkozott rajz mappájának útvonalát. A rajz minden megnyitásakor, nyomtatásakor vagy az Xref-kezelőben a Külső referenciák paletta Frissítés beállítással való frissítésekor a program ellenőrzi ezt a mappaútvonalat a hivatkozott rajzfájl nevének és helyének meghatározásához.

Ha a rajzfájl neve vagy helye megváltozott, a program nem tudja megtalálni vagy frissíteni az xrefet. Egy hibaüzenet jelenik meg a hiányzó rajzfájl mappaútvonalával és nevével.

A rajzon a hiányzó xref minden beillesztéskor olyan szöveget jelenít meg, amely a hiányzó xref fájl mappaútvonalát jeleníti meg. Az XREF parancs Útvonal kapcsolója segítségével frissítheti vagy javíthatja az útvonalat.

A parancspromptban megjelenő hibaüzenetek mellett megjelenhet a feladat párbeszédpanele, amely lehetővé teszi, hogy figyelmen kívül hagyja az összes hiányszó xrefet, illetve hogy frissítse a helyüket. A fel nem oldott referenciák helyét a Külső referenciák paletta segítségével frissítheti.

Az ilyen hibák elkerülésének egyik módja az, hogy ha az elküldött vagy terjesztett rajzfájlok xrefeket tartalmaznak, akkor az összes hivatkozott fájlt is csatolja.

Beágyazott xref útvonalak módosítása

Amikor megnyit egy rajzot, és egy beágyazott xref be van töltve, akkor a program először az xref eredeti útvonalán próbálja megkeresni az xrefet. Ha az xref nem található, a következő keresés indul el a jelzett sorrendben:

Ez a keresési sorrend biztosítja, hogy az aktuális rajz tükrözze az xref módosításait, és lehetővé teszi az xref megkeresését, ha módosult a mappaútvonala.

Körkörös referenciák feloldása

Ha egy rajz olyan beágyazott referenciasorozatot tartalmaz, amely önmagára hivatkozik, az körkörös referenciának minősül. Ha például az „A” rajzhoz a „B” rajz van csatolva, a „B” rajzhoz a „C” rajz, amely ismét az „A” rajzhoz van csatolva, akkor az „A>B>C>A” referenciasorozat körkörös referenciának minősül.

Ha a program észlel egy körkörös referenciát xref csatolása közben, egy figyelmeztetéssel rákérdez, hogy kívánja-e folytatni a műveletet. Igen válasz esetén a program beolvassa az xrefet és minden beágyazott xrefet addig a pontig, ahol a körkörösséget észleli. Nem válasz esetén viszont a program megszakítja a folyamatot, és nem csatolja az xrefet.

Ha a rajz betöltésekor körkörös referencia jelentkezne, akkor egy hibaüzenet jelenik meg, és a program megszakítja az aktuális munkaszakasz körkörös referenciáját. Ha például „A>B>C>A” jellegű körkörös referencia lép fel, és megnyitja az a.dwg fájlt, a program észleli és megszünteti a körkörösséget a c.dwg és az a.dwg fájlok között. A következő hibaüzenet jelenik meg:

Körkörös hivatkozás megtörése a(z) C rajzról a(z) aktuális rajzra.