Információk a vonaltípusokról

A vonaltípus geometriai objektumokhoz rendelt vizuális tulajdonság. A vonaltípusok vonások, pontok, szöveg és szimbólumok mintái, illetve megtörés nélküliek és folyamatosak lehetnek.

Az aktuális vonaltípus beállítás határozza meg az összes új geometriai objektum alapértelmezett megjelenését. A szalagon a Kezdőlap Tulajdonságok panelén láthatja az aktuális vonaltípust, ha nincsenek kijelölve objektumok.

Vonaltípusok betöltése

A különböző vonaltípusok használata előtt a rajzba kell töltenie azokat a Vonaltípus-kezelővel. Keres

A gyakran használt vonaltípusokat betöltheti egy sablonrajzba. Ezután amikor rajzokat hoz létre a sablonból, a vonaltípusok már be vannak töltve.

A vonaltípusok a vonaltípus-definíciós (LIN) fájlban vannak meghatározva. Vonaltípus betöltésekor kiválaszt egy vonaltípus-definíciós fájlt és a fájlon belül egy adott vonaltípust. Kétféle vonaltípus-definíciós fájl érhető el: acad.lin az angolszász mértékegységekhez, és acadiso.lin a metrikus mértékegységekhez.

Megjegyzés: A léptékezés miatt ne keverje az angolszász és a metrikus vonaltípusokat ugyanabban a rajzban.

A TISZTÍT paranccsal, vagy a Vonaltípus-kezelőben eltávolíthatja a hivatkozás nélküli vonaltípusokat egy rajzból. A BLOKK, FÓLIA és FOLYTONOS vonaltípusokat nem lehet eltávolítani.

Vonaltípus léptéke

A vonaltípuslépték vezérli a vonaltípusminták ismétlődéseinek méretét és térközét mindegyik rajzi egységben. Számos léptékezési opció van hatással a vonaltípusok megjelenítésének és nyomtatásának módjára.

Globális léptéktényező

A globális léptéktényező hatással van a rajzban lévő összes vonaltípus megjelenésére. A globális léptéktényezőt az LTSCALE rendszerváltozó parancspromptban végzett módosításával vagy a Vonaltípus-kezelővel állíthatja be. Az alapértelmezett globális léptéktényező 1.0. Minél kisebb a léptéktényező, annál több az ismétlődés, és annál kisebb a térköz mindegyik vonaltípusmintában.

A globális léptéktényező módosításakor a rajzban lévő összes vonaltípus megjelenése módosul.

Aktuális objektum lépték

Az aktuális objektum lépték, más néven az aktuális vonaltípuslépték szabályozza az új objektumok vonaltípusléptékét. Az aktuális objektum léptéket a CELTSCALE rendszerváltozó módosításával vagy a Vonaltípus-kezelővel állíthatja be. Az alapértelmezett aktuális objektumlépték 1.0. Geometria létrehozásakor az aktuális objektumlépték-érték válik az objektum vonaltípuslépték tulajdonságává. A Tulajdonságok palettán módosíthatja a meglévő objektumok vonaltípusléptékét.

Az objektumok vonaltípusléptéke a globális léptéktényezőn és a vonaltípuslépték tulajdonságon alapul. A CELTSCALE = 2 beállítással létrehozott vonal egy VTLÉPTÉK paranccsal 0.5 értékűre állított rajzban ugyanúgy jelenik meg, mint a CELTSCALE = 1 beállítással egy VTLÉPTÉK = 1 beállítással rendelkező rajzban létrehozott vonal.

Vonaltípusok léptékezése a papírtérben

Amikor a papírtérben dolgozik, az elrendezési nézetablakok különböző léptékekre lehetnek állítva. Amikor a papírtérről nyomtat, a PSLTSCALE rendszerváltozó értéke 1, hogy az összes vonaltípusmintát következetesen nyomtassa a nézetablakok között, a léptéktől függetlenül. Ha a PSLTSCALE 0 értékű, akkor az összes vonaltípus az LTSCALE globális beállítást használja.

Vonaltípusok léptékezése a modelltérben

Amikor a Modell lapon dolgozik, a feliratozáslépték hatással lehet a vonaltípusok léptékezésére. Ha nem szeretné, hogy a feliratozáslépték hatással legyen a vonaltípusokra a Modell lapról végzett nyomtatáskor, állítsa az MSLTSCALE rendszerváltozót 0 értékre. Az MSLTSCALE alapértelmezett értéke 1.

Vonaltípuslépték és rövid szakaszok

Ha egy objektum vonaltípusa tömörnek tűnik, bár mintás vonaltípust rendelt hozzá, másik vonaltípusléptéket kell megadnia az objektumhoz.

A Tulajdonságok palettán módosíthatja az objektum vonaltípusléptékét a kívánt megjelenésűre.

Vonaltípusok és vonallánccsúcspontok

Vonalláncok esetén megadhatja, hogy a vonaltípus-minta központosítva legyen-e minden szakaszon, vagy folyamatos legyen a csúcsokon át a vonallánc teljes hosszában.

A PLINEGEN rendszerváltozóval adja meg az új objektumok ezen beállítását. A Tulajdonságok paletta Vonaltípusok létrehozása beállításában frissítheti a meglévő vonalláncokat.