Nyomtatás párbeszédpanel

Az eszköz- és médiabeállításokat adja meg, és kinyomtatja a rajzot.

PLOT (parancs) Keres

A További beállítások gombra kattintva további beállításokat jeleníthet meg.

Opciók

A következő lehetőségek jelennek meg.

Oldalbeállítás

A rajz elnevezett és mentett oldalbeállításainak listáját jeleníti meg. Az aktuális oldalbeállítást egy elnevezett, a rajzban mentett oldalbeállításra építheti, vagy a Hozzáadás gombra kattintva létrehozhat egy új elnevezett oldalbeállítást, felhasználva a Nyomtatás párbeszédpanel aktuális beállításait.

Név

Megjeleníti az aktuális oldalbeállítás nevét.

Hozzáadás

Megjeleníti az Oldalbeállítás hozzáadása párbeszédpanelt, amelyben egy elnevezett oldalbeállításba mentheti a Nyomtatás párbeszédpanel aktuális beállításait. Az oldalbeállításokat az Oldalbeállítás kezelőben módosíthatja.

Nyomtató/plotter

Konfigurált nyomtatási eszközt ad meg a nyomtatás elrendezésekkel történő használatához.

Ha a kiválasztott nyomtató nem támogatja az elrendezés kiválasztott papírméretét, egy figyelmeztetés jelenik meg, és kiválaszthatja a nyomtató alapértelmezett papírméretét vagy egy egyéni papírméretet.

Név

Megjeleníti az elérhető PC3-fájlokat vagy rendszernyomtatókat, amelyekből választhat az aktuális elrendezés nyomtatásához. Egy ikon jelenik meg a nyomtatóeszközök neve előtt, megkönnyítve a rendszernyomtatók és PC3-fájlok megkülönböztetését.

  • PC3-fájl ikon. Egy PC3-fájlt jelöl.
  • Rendszernyomtató ikon. Egy rendszernyomtatót jelöl.
Tulajdonságok

Megjeleníti a Plotterkonfiguráció-szerkesztő (PC3-szerkesztő) ablakát, amelyben megtekintheti vagy módosíthatja az aktuális plotterkonfigurációt, portokat, valamint az eszköz- és hordozóbeállításokat.

Ha a Plotterkonfiguráció-szerkesztő használatával módosítja a PC3-fájlt, megjelenik a Nyomtatókonfigurációs fájl módosítása párbeszédpanel.

Plotter

Megjeleníti az aktuálisan kiválasztott oldalbeállításban megadott nyomtatási eszközt.

Hely

Megjeleníti az aktuálisan kiválasztott oldalbeállításban megadott kimeneti eszköz fizikai helyét.

Leírás

Megjeleníti az aktuálisan kiválasztott oldalbeállításban megadott kimeneti eszközt jellemző leíró szöveget. Ezt a szöveget a Plotterkonfiguráció-szerkesztőben is módosíthatja.

Nyomtatás fájlba

Nyomtató vagy plotter helyett egy fájlba nyomtatja a kimenetet. A nyomtatási fájlok alapértelmezett helye a Beállítások párbeszédpanel Nyomtatás és közzététel lapján az Alapértelmezett hely fájlba nyomtatáshoz mezőben adható meg.

Ha a Nyomtatás fájlba opció be van kapcsolva, a Nyomtatás párbeszédpanel OK gombjára kattintva megjelenik a Nyomtatás fájlba párbeszédpanel (egy normál fájlkiválasztó párbeszédpanel).

PDF beállításai
Megjeleníti a PDF beállításai párbeszédpanelt, amely lehetővé teszi a PDF-fájlok optimalizálását arra az adott célra, amelyre létrehozza őket. Ez a gomb csak akkor látható, ha olyan plotterkonfigurációs (PC3) fájlt választ, amely PDF-fájlt hoz létre.
Részleges előnézet

Az effektív nyomtatási terület pontos ábrázolását jeleníti meg a papírméret és a nyomtatható terület szerint. Az eszköztipp megjeleníti a papírméretet és a nyomtatható területet.

Papírméret

Szabvány papírméreteket jelenít meg, amelyek a kiválasztott nyomtatási eszközön elérhetők. Ha nem választ nyomtatót, akkor a teljes szabványos papírméretlista megjelenik, és abból lehet választani.

Ha a kiválasztott nyomtató nem támogatja az elrendezés kiválasztott papírméretét, egy figyelmeztetés jelenik meg, és kiválaszthatja a nyomtató alapértelmezett papírméretét vagy egy egyéni papírméretet.

Az alapértelmezett papírméretet a PC3-fájlban állíthatja be, amikor létrehozza azt a Plotter hozzáadása varázslóval. Az Oldalbeállítás párbeszédpanelen kiválasztott papírméret az elrendezéssel lesz mentve, és felülírja a PC3-fájl beállításait.

Az oldal valós nyomtatható területét, amelyet a kiválasztott nyomtatási eszközök és papírméretek határoznak meg, egy szaggatott vonal jelzi az elrendezésben.

Raszterkép (például BMP vagy TIFF-fájl) nyomtatásakor a nyomat mérete képpontokban, és nem hüvelykben vagy milliméterben van megadva.

Példányszám

A nyomtatandó másolatok számát adja meg. Ez az opció csak akkor érhető el, amikor kinyomtatja a fájlt.

Nyomtatási terület

Megadja a rajz nyomtatni kívánt területét. A Tartalom listából kiválaszthatja a rajz nyomtatandó területét.

Elrendezés/Határok

Egy elrendezés nyomtatása során a program mindent a megadott papírméret nyomtatási területén belülre nyomtat, az elrendezés 0,0 pontjától számított kezdőponttal.

A Modell lapról történő nyomtatás esetén a hálóhatárok által meghatározott teljes rajzterület ki lesz nyomtatva. Ha az aktuális nézetablakban nem normál nézet az aktív nézet, az opció hatása ugyanaz, mint a Terjedelem opcióé.

Terjedelem

Az aktuális tér objektumokat tartalmazó részét nyomtatja ki. Az aktuális tér minden geometriáját kinyomtatja. A rajz újragenerálható a rajzterjedelem nyomtatás előtt történő újraszámításához.

Megjelenítés

A Modell lap aktuális nézetablakát vagy az elrendezésben látható papírtér részt nyomtatja ki.

Megtekintés

Olyan nézetet nyomtat, amelyet korábban a NÉZET paranccsal mentettek. A listából kiválasztható egy elnevezett nézet. Ha nincs mentett nézet a rajzban, az opció nem áll rendelkezésre.

Ha a Nézet opció ki van választva, a megjelenik a Nézetlista, amely az aktuális rajzban mentett elnevezett nézetek listáját jeleníti meg. Ebből kiválasztható egy nézet nyomtatásra.

Ablak

A rajz bármely megadott részét kinyomtatja. Amikor kiválasztja az Ablak opciót, az Ablak gomb elérhetővé válik. Kattintson az Ablak gombra a nyomtatandó terület két sarokpontjának megadásához, és használja a mutatóeszközt, vagy adjon meg koordinátaértékeket.

Nyomat eltolása

A nyomtatási terület eltolását adja meg a nyomtatható terület bal alsó sarkához viszonyítva, a Nyomat eltolásának megadása a következőhöz képest opciónál megadott beállítástól függően (Beállítások párbeszédpanel, Nyomtatás és közzététel lap). A Nyomtatás párbeszédpanel Nyomtatás eltolása területe zárójelben jeleníti meg a megadott nyomtatási eltolást.

Egy rajzlap nyomtatható területét a kiválasztott kimeneti eszköz határozza meg, és szaggatott vonal ábrázolja az elrendezésben. Amikor egy másik kimeneti eszközre vált, a nyomtatható terület megváltozhat.

A geometriát eltolhatja a papíron úgy, hogy egy pozitív vagy negatív értéket ad meg az X és Y eltolási mezőkben. A nyomtatási egységek hüvelykben vagy milliméterben jelennek meg a papíron.

Nyomat középre igazítása

Automatikusan kiszámítja a nyomat középre igazításához szükséges X és Y eltolási értékeket. Ez az opció nem érthető el, ha a Nyomtatási terület beállítása Elrendezés.

X

Megadja a nyomtatás origóját az X irányban a Nyomtatás eltolásának meghatározása opció beállításához viszonyítva.

Y

Megadja a nyomtatás origóját az Y irányban a Nyomtatás eltolásának meghatározása opció beállításához viszonyítva.

Nyomtatás léptéke

A rajzegységek nyomtatási egységekhez viszonyított relatív méretét adja meg. Elrendezés nyomtatásakor az alapértelmezett lépték 1:1. A Modell lap nyomtatása esetén az alapértelmezett beállítás a Papírlapra illesztés.

Papírlapra illesztés

Úgy léptékezi a nyomtatást, hogy illeszkedjen a kiválasztott papírmérethez, és megjeleníti a felhasználói léptéktényezőt a Lépték, hüvelyk =, és egység mezőkben.

Léptékezés

Megadja a nyomat pontos méretarányát. Az Egyéni beállítás egyéni léptéket ad meg. Felhasználói léptéket úgy definiálhat, hogy meghatározza, egy hüvelyk (milliméter) hány rajzi egységnek feleljen meg.

hüvelyk =/mm =/képpont =

Megadja a hüvelykek, milliméterek vagy képpontok számát egyenértékben a megadott számú egységgel.

hüvelyk/mm/képpont

Hüvelyk vagy mm egységek megjelenítését állítja be a Nyomtatás párbeszédpanelen. Az alapérték meghatározása a papírméret alapján történik, és új papírméret kiválasztásakor megváltozik. A képpont opció csak akkor érhető el, ha raszter kimenetet választott.

Mértékegységek

Megadja a megadott számú egységgel egyenértékű hüvelykek, milliméterek vagy képpontok számát.

Vonaltípusok léptékezése

Léptékezi a vonalvastagságokat a méretarány arányában. A vonalvastagság általában a nyomtatott objektumok vonalvastagságát adja meg, és többnyire a léptéktől független vonalvastagsággal lesz kinyomtatva.

Megjegyzés: A léptékek listáját a LÉPTÉKLISTASZERK parancs segítségével módosíthatja.

Előnézet

A NYOMTKÉP parancs indítása úgy jeleníti meg a rajzot, ahogy nyomtatva lesz látható. Az előnézetből való kilépéshez és a Nyomtatás párbeszédpanelhez történő visszatéréshez nyomja le az ENTER billentyűt, vagy kattintson a jobb gombbal és kattintson a Kilépésre a helyi menün.

Alkalmazás elrendezésre

A Nyomtatás párbeszédpanel beállításait az aktuális elrendezésbe menti.

További beállítások

A Nyomtatás párbeszédpanel további beállításainak megjelenítését vezérli.

  • Nyomtatási stílus táblázat (Tollhozzárendelések)
  • Árnyalt nézetablakok beállításai
  • Nyomtatási opciók
  • Rajz tájolása

Nyomtatási stílus táblázat (Tollhozzárendelések)

Megadja az elrendezéshez rendelt nyomtatási stílus táblázatot, módosítja azt, vagy újat hoz létre.

Név mező (címke nélkül)

Megjeleníti a nyomtatási stílus táblázatot, amely hozzá van rendelve az aktuális Modell laphoz vagy elrendezés laphoz, és felsorolja az aktuálisan elérhető nyomtatási stílus táblázatokat.

Ha az Új opciót választja, megjelenik a Nyomtatási stílus táblázat hozzáadása varázsló, amelynek segítségével létrehozhat egy új nyomtatási stílus táblázatot. A megjelenő varázsló típusa attól függ, hogy az aktuális rajz színfüggő vagy elnevezett nyomtatási stílus használatára van-e beállítva.

Szerkeszt

Megjeleníti a Nyomtatásistílustáblázat-szerkesztőt, amelyben megtekintheti vagy módosíthatja az aktuálisan hozzárendelt nyomtatásistílus-táblázat nyomtatási stílusait.

Árnyalt nézetablakok beállításai

Meghatározza, hogy az árnyalt és renderelt nézetablakok hogyan legyenek kinyomtatva, valamint azok felbontásának szintjét és dpi értékét. A renderelt nézetablakok beállításai nem érhetők el az AutoCAD LT programban.

Megjegyzés: Ha ki van kapcsolva a hardveres gyorsítás, vagy ha be van kapcsolva, de nem támogatja az Árnyékokat, akkor a videokártya által nem támogatott hardvereffektusokkal rendelkező árnyalt nézetablakokat tartalmazó rajzok előnézete szoftveres emuláció segítségével nyomtatható ki. A grafikus kártya által nem támogatott hardveres hatások szoftveres emulációjának engedélyezéséhez írja be a 3DKONFIG parancsot, majd kattintson a Kézi hangolás lehetőségre. A Kézi teljesítményhangolás párbeszédpanelen kattintson a Nem támogatott hardvereffektusok szoftveres emulálása nyomtatáskor elemre. A nem támogatott effektus a nézetablakban valósidőben nem fog megjelenni, de a nyomtatás során keletkező nyomaton vagy elektronikus fájlban meg fog jelenni. (Az AutoCAD LT programban nem alkalmazható)
Árnyalt nyomtatás

Meghatározza a nézetek nyomtatási módját. Ezen beállítás megadásához egy nézetablak számára egy elrendezés lapon jelölje ki a nézetablakot, majd az Eszközök menüben kattintson a Tulajdonságok menüpontra.

A Modell lapon az alábbi beállítások közül választhat:

  • Megjelenítés szerint. Úgy nyomtatja az objektumokat, ahogyan azok a képernyőn megjelennek. (Elérhető az AutoCAD LT programban)
  • Korábbi Drótváz. Drótvázasan nyomtatja az objektumokat, függetlenül attól, hogyan jelennek meg a képernyőn, a korábbi ÁRNYALÁSMÓD parancs felhasználásával. (Elérhető az AutoCAD LT programban)
  • Korábbi Takart. Takart vonalak nélkül nyomtatja az objektumokat, függetlenül attól, hogyan jelennek meg a képernyőn, a korábbi ÁRNYALÁSMÓD parancs felhasználásával. (Elérhető az AutoCAD LT programban)
  • Koncepcionális. A Koncepcionális látványstílust alkalmazva nyomtatja az objektumokat, függetlenül attól, hogyan jelennek meg a képernyőn.
  • Takartvonalas. Takart vonalak nélkül nyomtatja az objektumokat, függetlenül attól, hogyan jelennek meg a képernyőn.
  • Valósághű. A Valósághű látványstílust alkalmazva nyomtatja az objektumokat, függetlenül attól, hogyan jelennek meg a képernyőn.
  • Árnyalt. Az Árnyalt látványstílust alkalmazva nyomtatja az objektumokat, függetlenül attól, hogyan jelennek meg a képernyőn.
  • Árnyalt, élekkel. Az Árnyalt, élekkel látványstílust alkalmazva nyomtatja az objektumokat, függetlenül attól, hogyan jelennek meg a képernyőn
  • Szürkeárnyalatos. A Szürkeárnyalatos látványstílust alkalmazva nyomtatja az objektumokat, függetlenül attól, hogyan jelennek meg a képernyőn.
  • Vázlatos. A Vázlatos látványstílust alkalmazva nyomtatja az objektumokat, függetlenül attól, hogyan jelennek meg a képernyőn.
  • Drótváz. Drótvázasan nyomtatja az objektumokat, függetlenül attól, hogyan jelennek meg a képernyőn.
  • Röntgen. A röntgen látványstílust alkalmazva nyomtatja az objektumokat, függetlenül attól, hogyan jelennek meg a képernyőn.
  • Renderelt. A renderelésnek megfelelően nyomtatja az objektumokat, függetlenül attól, hogyan jelennek meg a képernyőn.
Minőség

Meghatározza az árnyalt és renderelt nézetablakok nyomtatási felbontását.

A következő felbontási lehetőségek közül választhat:

  • Vázlat. Lehetővé teszi a renderelt és árnyalt modelltérbeli nézetek drótvázként történő nyomtatását.
  • Előnézet. Lehetővé teszi a renderelt és árnyalt modelltérbeli nézetek nyomtatását az eszköz aktuális felbontásának egy negyedével, legfeljebb 150 dpi-ben.
  • Normális. Lehetővé teszi a renderelt és árnyalt modelltérbeli nézetek nyomtatását az eszköz aktuális felbontásának felével, legfeljebb 300 dpi-ben.
  • Prezentáció. Lehetővé teszi a renderelt és árnyalt modelltérbeli nézetek nyomtatását az eszköz aktuális felbontásában, legfeljebb 600 dpi-ben.
  • Maximum. Lehetővé teszi a renderelt és árnyalt modelltérbeli nézetek nyomtatását az eszköz aktuális felbontásában, korlátozások nélkül.
  • Egyéni. Lehetővé teszi a renderelt és árnyalt modelltérbeli nézetek nyomtatását a DPI párbeszédablakban megadott felbontásban, ami nem lépheti túl az eszköz aktuális felbontását.
DPI

Meghatározza az árnyalt és renderelt nézetek pont/hüvelyk (dpi) értékét, amely nem lehet nagyobb az aktuális nyomtatási eszköz maximális felbontásánál. Ez az opció csak akkor elérhető, ha a Minőség mezőben az Egyéni beállítást választja.

Nyomtatási opciók

A vonalvastagság, átlátszóság, nyomtatási stílus, árnyalt nyomatok és az objektumok nyomtatási sorrendjének beállításait határozza meg.

Nyomtatás a háttérben

Megadja, hogy a nyomtatási feladatok feldolgozása a háttérben történik. ( BACKGROUNDPLOT rendszerváltozó)

Vonalvastagságok nyomtatása

Meghatározza, hogy ki lettek-e jelölve vonalsúlyok az objektumokhoz, és a fóliák nyomtatottak-e.

Nyomtatás átlátszósága

Azt adja meg, hogy ki kell-e nyomtatni az objektumátlátszóságot. Ez az opció csak átlátszó objektumot tartalmazó rajz nyomtatásakor használandó.

Figyelem: Teljesítményi megfontolásokból alapértelmezés szerint ki van kapcsolva az átlátszóság nyomtatása. Átlátszó objektumok nyomtatásához válassza a Nyomtatás átlátszósága lehetőséget. Ez a beállítás felülírható a PLOTTRANSPARENCYOVERRIDE rendszerváltozóval. Alapértelmezés szerint a rendszerváltozó tiszteletben tartja az Oldalbeállítás és a Nyomtatás párbeszédpanel beállításait.
Nyomtatási stílusok alkalmazása

Azt adja meg, hogy nyomtatáskor a program alkalmazza-e a nyomtatási stílusokat az objektumokra és a fóliákra.

Papírtér nyomtatása utoljára

Elsőként a modelltér geometriáját nyomtatja ki. A papírtér geometriájának nyomtatása rendszerint megelőzi a modelltér nyomtatását.

Takartvonalas nyomtatás

Meghatározza, hogy a TAKAR művelet érvényes legyen-e a papírtér nézetablakokban található objektumokra. Ez az opció csak elrendezés lapról érhető el. Ez a tulajdonság befolyásolja a nyomtatási előnézetet, az elrendezés megjelenítését azonban nem.

Nyomtatási pecsét be

Bekapcsolja a nyomtatási pecsételést. Elhelyez egy nyomtatási pecsétet az összes rajz meghatározott sarkára, és/vagy naplózza azt egy fájlba.

A nyomtatási pecsét beállításai a Nyomtatási pecsét párbeszédpanelen adhatók meg, ahol megadhatja a nyomtatási pecsétben szerepeltetni kívánt információt, mint például a rajz nevét, a dátumot és időt, a nyomtatási léptéket stb. A Nyomtatási pecsét párbeszédpanel megnyitásához válassza ki a Nyomtatási pecsét be opciót, majd kattintson a Nyomtatási pecsét beállításai gombra, amely az opció mellett jobbra jelenik meg. Lehetősége van a Nyomtatási pecsét párbeszédpanel megnyitására a Beállítások párbeszédpanel Nyomtatás és közzététel lapján a Nyomtatási pecsét beállításai gombra kattintva.

Megjegyzés: Az olyan Autodesk-termékekkel készített rajzok, amelyek diákverziós kiadásként vannak megnevezve az alkalmazás címsorában, automatikusan kapnak egy nyomtatási pecsétet, amelyen az „AUTODESK TERMÉK DIÁKVERZIÓJÁVAL KÉSZÜLT” felirat olvasható. A STUDENTDRAWING rendszerváltozó megadja, hogy az aktuális rajz egy Autodesk-termék diákverziós kiadásával lett-e létrehozva.

Nyomtatási pecsét beállításai gomb

Megjeleníti a Nyomtatási pecsét párbeszédpanelt, ha Nyomtatási pecsét be opció ki van választva a Nyomtatás párbeszédpanelen.

Elrendezés változásainak mentése

Menti az elrendezésnek a Nyomtatás párbeszédpanelen végzett változtatásait.

Rajz tájolása

Megadja a rajz irányát a papíron olyan nyomtatókhoz, amelyek támogatják az álló és fekvő üzemmódot is. A papír ikon a kiválasztott papír tájolását szimbolizálja. A betű ikon szimbolizálja a rajz tájolását a papíron.

Álló

A rajzon úgy helyezi el a nyomatot, hogy annak rövidebb éle a lap felső éléhez illeszkedik.

Fekvő

A rajzon úgy helyezi el a nyomatot, hogy annak hosszabb éle a lap felső éléhez illeszkedik.

Nyomtatás fejjel lefelé

Lehetővé teszi a fejjel lefelé nyomtatást a papírra.

Ikon

Meghatározza a kiválasztott papír média tájolását, és megjeleníti a rajz tájolását egy a papíron elhelyezett betűvel.

Megjegyzés: A rajz tájolását a PLOTROTMODE rendszerváltozó is befolyásolja.

Kevesebb opció

Elrejti a következő opciókat a Nyomtatás párbeszédpanelen:

  • Nyomtatási stílus táblázat (Tollhozzárendelések)
  • Árnyalt nézetablakok beállításai
  • Nyomtatási opciók
  • Rajz tájolása