-KÉP (parancs)

Raszterképet csatol a rajzhoz.

A következő promptok jelennek meg.

Képbeállítások megadása
Megadja a beállítást egy kép betöltéséhez, törléséhez, csatolásához vagy a csatolás eltávolításához.

? – Képek listája

Betűrendben felsorolja a képeket továbbá, hogy hányszor csatolták azokat rajzhoz, valamint a képek elérési útvonalát. A program a képeket betűrendben sorolja fel, a MAXSORT rendszerváltozó beállításától függetlenül.

Csatolás megszüntetése

Leválasztja a megnevezett képet a rajzból, kijelöli törlésre és törli összes előfordulását a rajzból.

Útvonal

Frissíti az adott képhez rendelt elérési útvonalat (beleértve a fájlnevet is). Akkor hasznos ez a lehetőség, amikor megváltoztatja egy képfájl helyét, átnevezi a fájlt, vagy egy másik képfájlt helyez a régi helyébe. Például frissítheti a kép01.png fájlt, és mentheti kép02.png néven.

Ha egy csillagot (*) ír be, az alábbi prompt jelenik meg:

Régi útvonal
Felsorolja az egyes képekhez tartozó aktuális útvonalneveket.
Új útvonal
Megadja az adott képhez tartozó új útvonalnevet.

Újratölt

Újra betölti a kijelölt képeket, ezáltal megjeleníthetővé és nyomtathatóvá teszi az információt.

Memóriából törlés

A teljesítmény növelése érdekében eltávolítja a képadatokat a memóriából, hogy a képek ne jelenjenek meg. A képhez társított összes információ a rajzzal együtt tárolódik. Valamennyi csatolt kép képkerete látható marad.

Illesztés

Beilleszt egy új képet, vagy egy csatolt kép egy másolatát a rajzba. Megjelenik a Képfájl kiválasztása párbeszédpanel (egy szabványos fájlkiválasztó párbeszédpanel).

A program a fájlnevet kiterjesztés nélkül hozzárendeli a kép nevéhez. A képnevek maximum 255 karaktert tartalmazhatnak, amelyek betűk, számok, szóközök és bármilyen speciális karakterek lehetnek, amelyeket nem használ az operációs rendszer vagy ez a program. Ha a fájlnév nem érvényes a nem grafikus objektumok esetén, megjelenik a Képnév helyettesítése párbeszédpanel. Egy érvényes képnév jön létre a fájl nevéből, egy aláhúzásjelből és a névhez hozzáfűzött számból.

Ha ugyanazon a néven és útvonalon már létezik kép a rajzban, a program a képet másolatként illeszti be, és az alábbi promptok jelennek meg:

Adjon meg beillesztési pontot
Megadja a kép csatolásának helyét.
Alap képméret
Megadja a szélességet és magasságot.
Adja meg a léptéktényezőt
Megadja a léptéket.
Adja meg az elforgatási szöget
Meghatározza a kép elforgatását.

Ha a FILEDIA rendszerváltozó értéke 0, akkor a következő prompt jelenik meg a párbeszédpanel helyett:

Adja meg a csatolni kívánt képfájl nevét
Ez a prompt jelenik meg, ha a FILEDIA rendszerváltozó értéke 0. A rajz aktuális szakaszában utoljára csatolt képnév az alapértelmezett beállítás. A hibák elkerülésére a képnév megadásakor javasolt a képnevet és a fájlnevet is meghatározni a következő formátumok egyikében: képnév=útvonal névhosszú fájlnév.bmp vagy képnév="útvonal névhosszú fájlnév.bmp".

Ha kiterjesztés nélkül ad meg érvényes képnevet, a program az alábbi sorrendben keresi a fájlt: először a rajzban levő már létező képdefiníció alapján, majd a mappákban lévő fájlok között a keresési útvonal szerint. Ezután a program végignézi az összes képfájlt kiterjesztéstől függetlenül a megadott névvel, és az elsőként megtalált nevet használja. Ha nem található képnév vagy képfájl, akkor a „Kép nem található” üzenet jelenik meg és a prompt megismétlődik.

Ha egy hosszú fájlnevet kell megadnia, ami nem felel meg a program elnevezési szabályainak, a nevet a következőképpen írja be: "képnév=fájlnév".

Képfájlok kereséséhez használhatja a párbeszédpanelt, de beírhatja a képnév=fájlnév feltételt is a parancssorhoz. Írjon be egy hullámvonal (~) jelet az Adja meg a csatolni kívánt képfájl nevét prompthoz Ha lenyomja az Esc billentyűt miután a párbeszédpanel megnyílt, a Képnév megadása prompt jelenik meg.