MEGTÖR (parancs)

A kiválasztott objektumot két pont között megtöri.

Keres

Egy objektum két adott pontja között hézagot hozhat létre, így két objektumra törve az objektumot. Ha a pontok az objektum mellé esnek, a program automatikusan az objektumra vetíti őket. A MEGTÖR parancsot gyakran arra használjuk, hogy vele helyet csináljunk egy blokk vagy szöveg számára.

A megjelenő promptokat az objektumok kijelölésének módja határozza meg. Ha a mutatóeszköz segítségével kiválaszt egy objektumot, az alkalmazás kiválasztja az objektumot és az objektumon kiválasztott pont lesz az első töréspont. A következő promptban folytathatja a második pont megadását vagy az első pont megadásának felülírását.

Első pont

Az új pont megadásával felülírja az eredeti első pontot, ahol kiválasztotta az objektumot.

Második pont
Megad egy második pontot. Az objektum két megadott pont közötti része törlésre kerül. Ha a második pont nem az objektumon található, az objektum legközelebbi pontja kerül kiválasztásra, így egy vonal, ív vagy vonallánc egyik végének letörésére a második pontot az objektum végén túl adja meg.

Vonalak, ívek, körök, vonalláncok, ellipszisek, spline görbék, tóruszok és sok más objektumtípus két objektumra törhető, vagy egyik végük törölhető.

A program a kört az első ponttól az óramutató járásával ellentétesen a második pontig tartó rész kimetszése után ívvé konvertálja.

A kijelölt objektumok egyetlen pontban való megtöréséhez használja a MEGTÖRÉSPONTBAN parancsot.