Információk a dinamikus blokkokról

A dinamikus blokkok olyan szabályokat és korlátozásokat tartalmaznak, amelyek a blokk megjelenését és viselkedését vezérlik a blokk rajzba történő beszúrását vagy későbbi módosítását követően.

Ezeket a szabályokat és vezérlőelemeket hozzáadhatja bármelyik meglévő blokkhoz, valamint új blokkok létrehozásakor is használhatja őket. A vezérlőelemek csak 2D műveletekre vannak korlátozva.

Példa dinamikus blokkok használatára

Számos különböző vezérlőelem és viselkedésmód érhető el, amelyek rugalmasabbá és hatékonyabbá teszik a blokkok használatát. Néhány példa a dinamikus blokkok használatának lehetőségeire:

Ha a blokkok használatakor olyan műveletet észlel, amelyet gyakran ismétel, akkor csökkentheti az egyhangú munka mennyiségét és jelentős hatékonyságnövekedést érhet el.

A Blokkszerkesztő

A Blokkszerkesztő egy olyan blokkszerzői környezet, amely lehetővé teszi blokkgeometria, attribútumok, paraméterek, műveletek és kényszerek létrehozását, illetve módosítását. A következő alkotóelemeket tartalmazza:

A Blokkszerkesztőhöz a BSZERK parancs segítségével férhet hozzá, amely a Kezdőlap szalagján található Blokk panelen érthető el.

Megjegyzés: A Blokkszerzői palettakészlet harmadik lapja a Paraméterkészletek lap, amely egyszerűen azokat az előre definiált paramétereket és műveleteket tartalmazza, amelyek az Ön kényelme érdekében már korábban egyesítve lettek.

Paraméterkészletek alkalmazása

A dinamikus blokkok lehetővé teszik, hogy a beszúrt blokk alakja, mérete vagy megjelenítése változzon, és így ne kelljen számtalan statikus blokkdefiníció közül választani. Például több, különböző méretű beltéri ajtóblokk létrehozása helyett létrehozhat egyetlen ajtóblokkot, amelyet az ajtó falnyílásához méretezhet.

Az előző ábrán számos olyan látható paraméter van, amely speciális fogóként vagy vezérlőelemként jelenik meg, és amelyek mindegyike egy művelethez van társítva. A kiemelt egyéni fogó egy Hossz paraméter, amely egy nyújtási művelethez van társítva. Ezek együtt a paraméterkészlet nevet viselik.

Tipp: A paraméter létrehozásakor megadott kulcspontok sorrendje meghatározza a fogó vagy vezérlőelem helyét, és további jelentősége is lehet.

Íme egy példa egy visszakeresési listára, amelyen több beállítás közül választhat.

Ebben az esetben a kiemelt vezérlőelem egy keresési paraméter, amely egy keresési művelethez van társítva. Ennek a paraméterkészletnek az a célja, hogy megjelenítse a megjelenített ajtó nyitásszögét vezérlő beállítások listáját.

Kényszerek alkalmazása

A geometriai kényszereket, a méretkényszereket és a parametrikus képleteket tartalmazó paraméterezett rajz szolgáltatáskészlete elérhető a blokkokon történő használatra.

Kényszerek meghatározásának lehetősége nem érhető el az AutoCAD LT programban, viszont az AutoCAD-alapú termékekben definiált blokkok korlátozás nélkül használhatóak az AutoCAD LT programban.

Figyelmeztetés: Lehetséges olyan kényszerek létrehozása, amelyek ütköznek az ugyanabban a blokkban meghatározott paraméterekkel és a műveletekkel.