Dinamikus blokkok létrehozása

A dinamikus blokkok létrehozása statikus blokkdefiníciók létrehozásának bővítését jelenti. A Blokkszerkesztőben megfelelő tervezéssel, növekményes módosításokkal és teszteléssel könnyebbé és valószínűleg sikeresebbé teheti a folyamatot.

Az alábbi táblázat áttekintést nyújt azokról a lépésekről, amelyekkel a dinamikus viselkedést és vezérlőelemeket hozzáadhatja a blokkdefiníciókhoz.

Általános munkafolyamat

Blokk tartalmának megtervezése Tervezze meg, hogy a blokk hogyan változzon vagy mozogjon, és azt, hogy milyen objektumok fognak függeni a többi objektumtól. Dönthet például úgy, hogy lehetséges legyen a blokk adott irányú átméretezése, és az átméretezés után további geometria jelenjen meg.
Geometria létrehozása Hozza létre a blokk geometriai objektumait a Blokkszerkesztőben. Ha láthatósági állapotot szeretne használni a geometria megjelenésekor, előfordulhat, hogy először nem szeretné az egész geometriát felvenni a blokkba.
Geometriai és méretkényszerek hozzáadása (nem érhető el az AutoCAD LT programban) Paraméterek és műveletek hozzáadása előtt rendszerint érdemes először kényszereket hozzáadni a geometriához. A Blokkszerzői paletta Kényszerek lapján adja meg a méretkényszereket.
Paraméterek hozzáadása Adjon hozzá paramétereket annak meghatározására, hogy egy művelet mely objektumokra lesz hatással.
Műveletek hozzáadása Adjon hozzá műveleteket annak meghatározásához, hogy mi történjen a geometriával annak módosításakor.
Paramétertulajdonságok meghatározása Adja meg a blokk rajzterületen való megjelenítésére vonatkozó tulajdonságokat. A paramétertulajdonságok hatással vannak a fogókra, a címkékre és a blokkgeometria előre beállított értékeire. Gondolja át, hogy a műveletek összeláncolása milyen hatással lehet a geometriai objektumokra.
A blokk tesztelése A blokk mentés előtti teszteléséhez kattintson a Blokkszerkesztő környezetfüggő lapjának Megnyitás/Mentés paneljén a Blokk tesztelése lehetőségre. A hibák mielőbbi észlelése érdekében célszerű minden egyes módosítás után tesztelni a blokkot.
A blokk mentése Kattintson a Blokk mentése lehetőségre a Blokkszerkesztő környezetfüggő lapjának Megnyitás/mentés paneljén vagy kattintson a Bezárás panelen a Blokkszerkesztő bezárása, végül a Módosítások mentése lehetőségre.
Megjegyzés: Lehetséges olyan kényszerek létrehozása, amelyek ütköznek a paraméterekkel és a műveletekkel.

Az alábbiakban kényszerek hozzáadását követő műveletek és paraméterek hozzáadására talál példát.

Kényszerek hozzáadása (az AutoCAD LT programban nem érhető el)

A blokkdefiníciókban a kényszerek a következő célokat szolgálhatják:

Az alábbi ábrán egy dinamikus blokkban használt kétféle típusú méretkényszerrel rendelkező blokkreferencia látható.

A kényszerparaméteren elérhető fogók száma a Blokkszerkesztő Tulajdonságok palettáján van megadva.

A blokk rajzba történő beszúrását követően a kényszerek megmaradnak, de a d1 kényszerhez társított érték módosítható a Tulajdonságok paletta segítségével az objektumtulajdonságok módosításához hasonló módon.

Műveletek és paraméterek hozzáadása

A blokkdefinícióban a műveletek és a paraméterek a blokk viselkedésére vonatkozó szabályokat határoznak meg a rajzba történő beszúrását követően.

Általánosan megfogalmazva, először egy paramétert hoz létre, majd egy műveletet társít a paraméterhez. A paraméter egy paraméterpontként jelenik meg, és egy vagy több egyéni fogó tartozik hozzá, amelyek a blokk rajzba történő beszúrását és kiválasztását követően jelennek meg.

Megjegyzés: Ha a Blokkszerkesztőben megjelenik egy felkiáltójelet tartalmazó sárga mező, akkor az rendszerint azt jelzi, hogy a paraméter még nem rendelkezik társított művelettel.

A dinamikus blokk rajzba történő beszúrásakor illetve az egyéni fogóinak módosításakor, a társított műveletek meghatározzák, hogy mi fog módosulni a dinamikus blokkban. A paraméterekhez hasonlóan a műveletek is a Blokkszerkesztő Tulajdonságok palettájának segítségével módosíthatóak.