A vonalvastagságok

A vonalvastagság a grafikus objektumokhoz, sraffozásokhoz, mutatóvonalakhoz és méretgeometriához tartozó tulajdonság, amely vastagabb, sötétebb vonalakat eredményez.

Minden új objektumra az aktuális vonalvastagság érvényes, amíg más vonalvastagságot aktuálissá nem tesz. A konkrét vonalvastagság-értékek beállításán kívül választhatja a Fólia vagy a Blokk értéket is.

Vonalvastagságok megjelenítése

A vonalvastagságok be- és kikapcsolhatók a rajzon, és eltérően jelennek meg a modelltérben és a papírtér elrendezésein.
  • A modelltérben a 0 vonalvastagság egy képpont szélesen jelenik meg, a többi vonalvastagság pedig arányosan több képpont szélességű. A nagyítási tényező változásával a modelltérben nem változnak a vonalvastagságok megjelenítései. A négy képponttal jelképezett vonalvastagság például a rajz nagyításának mértékétől függetlenül mindig négy képpontként jelenik meg.
  • Papírtérbeli elrendezésben a vonalvastagságok való világbeli mértékegységek használatával jelennek meg, ami függ a nagyítástól is.
  • A vonalvastagságok nyomtatása alapértelmezésben a hozzájuk rendelt pontos vonalvastagsági értékkel történik.
Megjegyzés:
  • Az újragenerálási idő megnő, ha a vonalvastagságok ábrázolása egynél több képpontban történik. A teljesítmény optimalizálása érdekében kapcsolja ki a vonalvastagságok megjelenítését az állapotsoron. Ez a beállítás nem befolyásolja a vonalvastagságok nyomtatását.
  • A méretvonalak és segédvonalak vastagsága külön is szabályozható a Méretstílus-kezelő segítségével.
  • Ha rögzített szélességű vonalakra van szüksége, például nyomtatott áramköri lapok esetében, használjon széles vonalláncokat a vonalvastagságok helyett.

Vonalvastagságok nyomtatása

A vonalvastagságok nyomtatása és rajzbeli léptékezése a Nyomtatás és az Oldalbeállítás párbeszédpanelen szabályozható. A rajzbeli objektumok egyéni vonalvastagság-értékekkel is nyomtathatók: a Nyomtatásistílustáblázat-szerkesztő használatával állítható be a rögzített vonalvastagsági értékek helyett az új nyomtatáshoz használt érték.

A nyomtatási stílusok (STÍLUSKEZELŐ) használatával különféle vonalegyesítési és vonalvégződési stílusok alkalmazhatók a vonalvastagsággal rendelkező objektumokra. Ezen stílusok csak teljes előnézetben jelennek meg a NYOMTKÉP vagy a PLOT parancs használata esetén.