Tárgyraszter lap (Rajzbeállítások párbeszédpanel)

A futó tárgyraszterek beállításait határozza meg.

RAJZBEÁLL (parancs)

Megjegyzés: A 3D tárgyraszter lap nem érhető el az AutoCAD LT programban.

A futó traszternek is nevezett futó tárgyraszter beállításokkal egy pontot adhat meg az objektum egy bizonyos helyén. Nyomja le a TAB billentyűt a beállítások közötti lépkedéshez.

Opciók

Tárgyraszter Be

Azt vezérli, hogy az összes meghatározott tárgyraszter be vagy ki van-e kapcsolva. (OSMODE rendszerváltozó)

Tárgyraszterkövetés be

A tárgyraszterkövetéssel a mutató követni tudja az aktuális tárgyrasztermódokon alapuló illesztési útvonalakat a pontok parancsban történő megadásakor. (AUTOSNAP rendszerváltozó)

Tárgyrasztermódok

Felsorolja a tárgyrasztereket, amelyeket futó tárgyraszterekként kapcsolhat be.

Végpont

Pontkijelölés egy geometriai objektum közelebbi végpontjában vagy sarkában.

Felezőpont

Pontkijelölés egy geometriai objektum felezőpontjában.

Középpont

Ív, elliptikus ív, ellipszis vagy kör középpontjához igazítja a mutatót.

Geometriai középpont
Bármely zárt vonallánc vagy spline-görbe középpontjához raszterez.
Pont

Pontobjektumhoz, méretdefiníciós ponthoz vagy méretszöveg kezdőpontjához illeszkedik.

Körnegyedelő

Ív, elliptikus ív, ellipszis vagy kör negyedelőpontjához igazítja a mutatót.

Metszéspont

Pontkijelölés geometriai objektumok metszéspontjában.

Az alább látható kiterjesztett metszéspontok csak felülírásként érhetők el egy parancs futtatása során, futó tárgyraszterként nem.

A metszéspontok és a kiterjesztett metszéspontok nem működnek a 3D szilárdtestek éleinél és csúcsainál.

Megjegyzés: Változó eredménnyel járhat a Metszéspont és Látszólagos metszéspont futó tárgyraszterek egyidejű használata.
Meghosszabbítás

Ha az egérmutatót objektumok végpontja fölé mozgatja, átmenetileg egy segédvonal vagy ív jelenik meg, így pontokat adhat meg a kiterjesztésen.

Megjegyzés: Ha perspektivikus nézetben dolgozik, akkor nem követhet egy ív vagy elliptikus ív segédvonala mentén.
Beszúrási pont

Egy objektum, például attribútum, blokk vagy szöveg beszúrási pontjához illeszkedik.

Merőleges

Pontkijelölés a kiválasztott geometriai objektumra merőleges pontban.

A Késleltetett merőleges raszter mód automatikusan bekapcsolódik, ha az objektum, amelyet éppen rajzol azt igényli, hogy egynél több merőleges rasztert alkalmazzon. Egy objektumtól, például vonaltól, ívtől, körtől, vonallánctól, sugártól, szvonaltól, többszörösvonaltól vagy egy 3D szilárdtest élétől is rajzolhat egy merőleges vonalat. Használhatja a Merőleges módot merőleges vonalak rajzolására két ilyen objektum között. Ha a mutató áthalad a Késleltetett merőleges raszterpont felett, a program megjelenít egy jelzőt és egy AutoSnap eszköztippet.

Érintő

Pontkijelölés egy ív, kör, ellipszis, elliptikus ív, vonalláncív vagy spline-görbe érintőpontjában.

A Késleltetett merőleges raszter mód automatikusan bekapcsolódik, ha az éppen rajzolt objektum azt igényli, hogy egynél több érintő rasztert alkalmazzon. Két ív, vonallánc ívszakasz vagy kör közötti érintő vagy szerkesztővonal megrajzolásához használhatja. Ha a mutató áthalad a késleltetett érintő raszterpont felett, a program megjelenít egy jelzőt és egy AutoSnap eszköztippet.

Megjegyzés: Ha a Ponttól beállítást az Érintő móddal együtt használja egy nem vonal rajzelem ívekhez vagy körökhöz történő rajzolására, akkor a program az első megrajzolt pontból húz érintőt a rajzterületen utoljára kiválasztott ívhez vagy körhöz.
Legközelebbi

Egy objektum, például ív, kör, ellipszis, elliptikus ív, vonal, pont, vonallánc, sugár, spline vagy szvonal legközelebbi pontjához illeszkedik.

Látszólagos metszéspont

Két olyan objektum vizuális metszéspontjához ugrik, amelyek nem metszik egymást a háromdimenziós térben, de metszhetik egymást az aktuális nézetben.

A Kiterjesztett látszólagos metszéspont ahhoz a képzeletbeli metszésponthoz igazítja a mutatót, amely akkor jönne létre, ha az objektumokat meghosszabbítanánk a meglévő vonalaik mentén. A Látszólagos metszéspont és a Kiterjesztett látszólagos metszéspont beállítás nem működik a 3D szilárdtestek éleinél és csúcsainál.

Megjegyzés: Változó eredménnyel járhat a Metszéspont és Látszólagos metszéspont futó tárgyraszterek egyidejű használata.
Párhuzamos

Egy új vonalszakaszt, vonallánc-szakaszt, sugarat vagy szerkesztővonalat párhuzamosra korlátoz egy olyan meglévő lineáris objektummal, amelyet úgy jelölhet ki, ha a mutatót felette tartja.

Egy hosszobjektum első pontjának megadása után adja meg a párhuzamos tárgyrasztert. A többi tárgyraszter módtól eltérően mozgathatja az egérmutatót, és egy másik hosszobjektum fölé viheti, amíg a megfelelő szöget el nem éri. Majd vigye vissza az egérmutatót a felé az objektum felé, amelyet éppen létrehoz. Ha az objektum útvonala párhuzamos az előző hosszobjektummal, a program megjeleníti az igazítási útvonalat, amit a párhuzamos objektum létrehozásához használhat.

Megjegyzés: A párhuzamos tárgyraszter használata előtt kapcsolja ki az ORTO módot. A párhuzamos tárgyraszter működése során automatikusan kikapcsol a tárgyraszterkövetés és a poláris raszter. A párhuzamos tárgyraszter használata előtt meg kell adnia egy hosszobjektum első pontját.
Mindet kijelöli

Bekapcsolja az összes futó tárgyrasztermódot.

Összes törlése

Kikapcsolja az összes futó tárgyrasztermódot.