Információk a képletek használatáról táblázatcellákban

A táblázat cellái tartalmazhatnak képleteket, amelyek számításokat hajtanak végre a táblázat más celláinak értékeivel.

Ha kijelöl egy táblázatcellát, a Táblázatcella környezetfüggő szalagról vagy a helyi menüből képleteket illeszthet be. Ezenkívül megnyithatja a Bekezdéses szövegszerkesztőt, és kézzel írhatja be a képletet a táblázatcellába.

Képlet beillesztése

Képletekben a cellákra az oszlop betűjelével és a sor számával hivatkozhat. Például a táblázat bal felső cellája az A1. Egyesített cellák esetén a cella azt a sorszámot használja, amely a bal felső celláé lenne. Egy cellatartományt az első és az utolsó cella ad meg, közöttük egy kettősponttal. Például az A5:C10 tartomány magába foglal minden olyan 5. és 10. sor közötti sorban található cellát, amely az A, B, és C oszlopban helyezkedik el.

Egy képletet egyenlőségjellel (=) kell kezdeni. Az összeg, az átlag, és a példányszám meghatározására szolgáló képletek átugorják az üres cellákat és azokat is, amelyek nem numerikus értékeket tartalmaznak. Egyéb képletek hibát (#) jeleznek, ha bármelyik cella az aritmetikus kifejezésben üres vagy nem numerikus adatot tartalmaz.

Használja a Cella opciót egy ugyanabban a rajzban található másik táblázat cellájának kiválasztására. A cella kiválasztása után megnyílik a helybeni szövegszerkesztő, amelybe beírhatja a képlet többi részét.

Képlet másolása

Ha egy képletet másol a táblázatban egy másik cellába, a tartomány megváltozik, tükrözve az új helyet. Például, ha az A10 cellában található képlet összegzi az értékeket A1-től A9-ig, és azt a B10 cellába másolja, a tartomány megváltozik úgy, hogy B1-től B9-ig összegzi az értékeket.

Ha nem akarja, hogy a cellacím megváltozzon a képlet másolásakor és beillesztésekor, akkor írjon dollár jelet ($) a cím oszlopa vagy sora elé. Például ha a $A10 címet adja meg, akkor az oszlop megmarad, és a sor változik. Ha a $A$10 címet írja be, akkor az oszlop és a sor is ugyanaz marad.

Adatok automatikus beillesztése

A táblázat szomszédos celláiban automatikusan növelheti az adatokat az Automatikus kitöltés fogó segítségével. Egy dátumoszloppal rendelkező táblázatban például automatikusan megadhatja a növekményes dátumokat, ha beírja az első szükséges dátumot, majd az Automatikus kitöltés fogó húzásával kitölti a többi cellát.

Az automatikusan beírt számok 1-el nőnek, ha 1 cellát jelöl ki és húz. Hasonlóképpen, a dátumok is 1 nappal növekszenek, ha csak egy cella van kijelölve. Ha két cellát manuálisan tölt ki olyan dátumokkal, amelyek között egy hét különbség van, a többi cellában szereplő dátumok is egy-egy héttel követik egymást.