Információk a táblázatokról

A táblázat olyan összetett objektum, amely az információkat sorokba és oszlopokba rendezve tárolja. A legtöbb táblázatkezelő alkalmazáshoz hasonlóan az oszlopok és sorok fogókkal állíthatók, valamint stílusok rendelhetők a táblázatokhoz és a kiválasztott cellákhoz.

Az alábbi illusztráció egy táblázat és egy kiválasztott cella fogóit szemlélteti.

A rajzok gyakran tartalmaznak táblázatos adatokat, például különböző konszignációkat, alkatrészlistákat, darabjegyzékeket és árlistákat. Maga az információ lehet szöveg, grafikus blokk, valamint több különböző típusú numerikus adatok. Az adatokat tartalmazó cellák össze lehetnek kapcsolva más cellákkal vagy külső információkkal, például egy számolótáblával vagy más kiemelt adatokkal.

A táblázatok létrehozása kézileg, vonalakból és szövegből igencsak unalmas lehet, módosításuk pedig időigényes, de a Táblázat parancsnál megadott oszlopokkal és sorokkal könnyedén létrehozhatja a táblázat objektumokat. Az AutoCAD-ben egy Microsoft Excel-számolótáblára hivatkozva is létrehozhat egy táblázat objektumot.

Táblázat- és cellastílusok

A táblázatstílusok használatával tárolhatja a táblázat és cellái alapértelmezett beállításait és definícióit. A beállítások a táblázatkezelő alkalmazások beállításaihoz hasonlóak. Egy táblázatstílusban több cellastílus is menthető. Minden cellastílus tartalmaz beállításokat, például: szövegstílus, magasság, szín, háttér kitöltése és cella szegélyei. Létrehozhatja saját cellastílusait, amelyeket menthet saját táblázatstílusaiban. Az Autodesk DesignCenter segítségével más rajzokból származó stílusokat is importálhat.

Adatkapcsolatok

Az adatkapcsolat olyan, az AutoCAD-rajzfájlokban tárolt információ, amely kapcsolatot hoz létre egy külső információforrással, különösen egy Microsoft Excel-fájllal vagy egy adatkiemelés-fájllal (.dxe).

A táblázatobjektumok cellái egy Microsoft Excel-számolótábla adott celláiban lévő adatokhoz is csatolhatók. Kiválaszthatja, hogy a kapcsolat egy- vagy kétirányú legyen-e, és hogy hol történjenek a számítások.