SPLINEDIT (parancs)

Egy spline-görbe paramétereit módosítja vagy simított vonalláncot alakít spline objektummá.

Keres

Módosítja a spline-görbét definiáló adatokat, például a vezérlő csomópontok számát és súlyát, az illesztés tűrését, valamint a kezdő és befejező érintőket.

Megjegyzés: A SPLINEDIT parancs még akkor is automatikusan spline-ná alakítja át a spline-hoz illesztett vonalláncot, ha a spline-hoz illesztett vonallánc kijelölése után azonnal kilép a SPLINEDIT parancsból.

A spline-görbéket meghatározó adatok két formátumban jelenhetnek meg: vezérlőkeretként vagy illesztési pontokként. A formátum attól függően változhat, hogy hogyan hozta létre eredetileg a spline-görbét, valamint hogy milyen lehetőségeket választott a fogó menükben és a SPLINEDIT parancs kiadásakor.

A következő adatok módosíthatók:

Megjegyzés: Ha a vezérlő csomópontokról az illesztési pontok megjelenítésére vált, automatikusan harmadfokúvá alakítja a kiválasztott spline-görbét. Az eredetileg magasabb fokú egyenletekkel létrehozott spline-görbék alakja ennek eredményeképpen valószínűleg megváltozik. Emellett, ha a spline-görbét pozitív tűrési érték használatával hozta létre, akkor a program a spline csomópontjaira helyezi át az illesztési pontokat, és a tűrést 0 értékűre állítja vissza.

A következő promptok jelennek meg.

Válassza ki a spline objektumot.

Megadja a módosítani kívánt spline-görbéket.

Zár/Nyit

Megjelenik a következő lehetőségek egyike attól függően, hogy a kijelölt spline zárt vagy nyitott. A nyitott spline-görbéknek két végpontja van, a zártak pedig hurkot alkotnak.

Bezárás

Bezárja a nyitott spline-görbét az utolsó és az első pont egybeesőként történő definiálásával. A zárt spline-görbék alapértelmezés szerint periodikusak, és a görbe teljes hosszán fenntartják a görbületi folytonosságot (C2).

Megnyitás

Megnyit egy zárt spline-görbét a spline eredeti létrehozásakor megadott első és utolsó pont közötti utolsó görbeszakasz eltávolításával.

Egybefűz

A kijelölt spline-görbét más spline-görbékkel, vonalakkal, vonalláncokkal és ívekkel egyesíti az egybeeső végpontokban, így nagyobb spline-görbét hoz létre. Az egyesített objektumok között az egyesítési pontokban törések jönnek létre (C0 folytonosság).

Illesztési adat

Az illesztési pontok adatait módosítja az alábbi beállításokkal:

Hozzáadás
Illesztési pontokat ad a spline-görbéhez.

Egy illesztési pont kiválasztása után az automatikusan kijelölt következő illesztési pont irányában adjon meg egy új illesztési pontot, amelyet hozzá kíván adni a spline-görbéhez.

Ha egy nyitott spline-görbe utolsó illesztési pontját választja ki, akkor az új illesztési pontot a spline végéhez adja hozzá a program.

Ha egy nyitott spline-görbe első illesztési pontját választja ki, akkor megadhatja, hogy az új illesztési pontot az első pont előtt vagy után szeretné-e létrehozni.

Zár/Nyit
Megjelenik a következő lehetőségek egyike attól függően, hogy a kijelölt spline zárt vagy nyitott. A nyitott spline-görbéknek két végpontja van, a zártak pedig hurkot alkotnak.
  • Zár. Bezárja a nyitott spline-görbét az utolsó és az első pont egybeesőként történő definiálásával. A zárt spline-görbék alapértelmezés szerint periodikusak, és a görbe teljes hosszán fenntartják a görbületi folytonosságot (C2).
  • Megnyitás. Megnyit egy zárt spline-görbét a spline eredeti létrehozásakor megadott első és utolsó pont közötti utolsó görbeszakasz eltávolításával.
Töröl
Eltávolítja a spline-görbéből a kiválasztott illesztési pontokat.
Csomó
A spline megadott helyén felvesz egy csomót és egy illesztési pontot, amely nem tartja az érintő irányú és a görbületi folytonosságot a pontban.
Áthelyez
Máshová helyezi át az illesztési pontokat.
  • Új hely. A kijelölt illesztési pontot a megadott helyre mozgatja.
  • Következő. Megadja a következő illesztési pontot.
  • Előző. Megadja az előző illesztési pontot.
  • Válasszon pontot. Megadja a spline-görbe összes illesztési pontját.
Tisztítás
Vezérlő csomópontokra cseréli le az illesztési adatokat.
Érintők
Módosítja a spline kezdő és záró érintőit. Adjon meg egy pontot az érintő irányának meghatározásához. Használhat tárgyrasztereket, például a Merőleges vagy a Párhuzamos lehetőséget.
  • Adja meg az érintőt. (Zárt spline-görbékhez érhető el) Új érintőirányt ad meg a zárás pontján.
  • A rendszer alapértéke. Kiszámítja az alapértelmezett végérintőket.
Tűrés

Újrailleszti a spline-görbét a meglévő illesztési pontokra az új tűrésértékek felhasználásával.

Megszakítás
Visszatér az előző prompthoz.

Töréspont szerkesztése

A vezérlőkeret adatait módosítja az alábbi beállításokkal:

Hozzáadás
Új vezérlő csomópontot ad hozzá a két meglévő vezérlő csomópont között megadott ponton.
Töröl
Eltávolít egy kiválasztott vezérlő csomópontot.
Rend növelése
Növeli a spline polinomiális szintjét (egy fokkal). Emiatt nő a spline-görbén található vezérlő csomópontok száma.

A legnagyobb érték a 26.

Áthelyez

Áthelyez egy kiválasztott vezérlő csomópontot.

  • Új hely
  • Következő
  • Előző
  • Pont kijelölése
Súly
Módosítja egy megadott vezérlő csomópont súlyát.
  • Új tömeg. Újraszámítja a spline-görbét a megadott vezérlőcsúcs új tömeg értéke alapján. A nagyobb értékek közelebb viszik a spline-görbét a vezérlő csomóponthoz.
Megszakítás
Visszatér az előző prompthoz.

VOnallánccá alakít

Slpine-t vonalláccá alakít át.

A pontosság érték azt határozza meg, hogy az eredményül kapott vonallánc milyen mértékben illeszkedik a spline görbéhez. Az érvényes értékeke a 0 és 99 közötti egész számok.

Megjegyzés: A nagy pontosság érték csökkenti a teljesítményt.

A PLINECONVERTMODE rendszerváltozó azt határozza meg, hogy a vonallánc egyenes- vagy ívszakaszokból áll-e.

A DELOBJ rendszerváltozó azt határozza meg, hogy az eredeti spline megmaradjon-e.

Megfordít

Megfordítja a spline irányát. Ezt az opciót elsődlegesen más gyártók alkalmazásai használják.

Vissza

Visszavonja az utolsó műveletet.

Megszakítás

Befejezi a parancsot.