SPLINE (parancs)

Olyan simított görbét hoz létre, amely áthalad az illesztési pontok halmazán vagy megközelíti azokat, illetve amelyet egy vezérlőkeret csúcspontjai határoznak meg.

Keres

A SPLINE parancs nem egyenközű racionális B-spline (NURBS) nevű görbéket hoz létre, amelyeket az egyszerűség kedvéért spline-görbéknek hívunk.

A spline görbéket illesztési pontokkal vagy vezérlő csomópontokkal lehet meghatározni. Alapértelmezés szerint az illesztési pontok egybeesnek a spline görbével, a vezérlő csomópontok pedig egy vezérlőkeretet határoznak meg. A vezérlőkeretekkel kényelmesen alakítható a spline. Mindkét módszernek megvannak az előnyei.

A vezérlő csomópontok és a vezérlőkeret megjelenítéséhez vagy elrejtéséhez válassza ki vagy törölje a spline kijelölését, vagy használja a VPMEGJELENÍT és a VPELREJT parancsot. Az AutoCAD LT program vezérlő csomópontjaival létrehozott spline-görbék esetében viszont csak a spline kijelölésével jelenítheti meg a vezérlőkeretet.

A promptok attól függően változnak, hogy az Illesztés vagy a VCS (vezérlő csomópontok) lehetőséget választja-e a létrehozási módszerként (Módszer opció).

Első pont

A spline-görbe első pontját adja meg, ami az aktuális módszertől függően az első illesztési pont vagy az első vezérlő csomópont.

Következő pont

További splineszakaszokat hoz létre, amíg le nem nyomja az Enter billentyűt.

Vissza
Eltávolítja a legutóbb megadott pontot.
Bezárás

Bezárja a spline-görbét az utolsó és az első pont egybeesőként történő definiálásával. A zárt spline-görbék alapértelmezés szerint periodikusak, és a hurok teljes hosszán fenntartják a görbületi folytonosságot (C2).

Módszer

Azt adja meg, hogy a spline-görbét illesztési pontokkal vagy vezérlő csomópontokkal hozza-e létre a program. (SPLMETHOD rendszerváltozó)

Illeszt

Harmadfokú B-spline-görbét határoz meg olyan illesztési pontok megadásával, amelyeken a spline-görbének át kell haladnia. Ha a tűrés értéke 0-nál nagyobb, akkor a spline-görbének minden pontnál a megadott tűrési távolságon belül kell lennie.

Vezérlő csomópontok (VCS)

Vezérlő csomópontok megadásával hoz létre egy spline-görbét. Ezzel a módszerrel elsőfokú (lineáris), másodfokú, harmadfokú stb. spline-görbéket hozhat létre egészen a tizedfokú görbékig. A spline alakjának beállítása a vezérlő csomópontok mozgatásával gyakran jobb eredményekhez vezet, mint az illesztési pontok mozgatása.

Objektum

2D vagy 3D másod- vagy harmadfokú spline-illesztett vonalláncokból hoz létre megfelelő spline-görbéket. Az eredeti vonalláncot a program megtartja vagy elveti a DELOBJ rendszerváltozó beállításának megfelelően.

Illesztett pontokkal rendelkező spline-görbék promptjai

A következő promptok kapcsolódnak az illesztett pont módszerhez.

Csomópontok

Megadja a csomópont-parametrizálást, a sok számítási módszer egyikét, amely meghatározza, hogyan történjen az egy spline-görbe egymást követő illesztési pontjai közötti összetevő görbék simítása. (SPLKNOTS rendszerváltozó)

  • Húr. (Húrhossz módszer) Úgy helyezi el az egyes alkotóelem-görbéket összekötő csomópontokat, hogy a távolságuk megfeleljen az egyes társított illesztett pontpárok közötti távolságnak. Az ábrán látható zöld görbe egy példa erre.
  • Négyzetgyök. (Centripetális módszer) Úgy helyezi el az egyes alkotóelem-görbéket összekötő csomópontokat, hogy a távolságuk megfeleljen az egyes társított illesztett pontpárok közötti távolság négyzetgyökének. Ez a módszer általában „finomabb” görbéket eredményez.
  • Egyenletes. (Távolságtartó módszer). Minden összetevő görbe csomópontját egyenlően helyezi el, az illesztési pontok közti távolságtól függetlenül. Ez a módszer gyakran olyan görbéket eredményez, amelyek túlnyúlnak az illesztési pontokon.
Érintő indítása

A spline kezdőpontjának érintőlegességi feltételét határozza meg.

Befejező érintő

A spline végpontjának érintőlegességi feltételét határozza meg.

Tűrés

Megadja a távolságot, amellyel a spline eltérhet a megadott illesztési pontoktól. Ha a tűrés értéke 0, akkor a spline közvetlenül áthalad az illesztési pontokon. A tűrés érték minden illesztési pontra vonatkozik a kezdő és a végpont kivételével, amelyeknek mindig 0 a tűrése.

Vezérlő csomópontokkal rendelkező spline-görbék promptjai

A következő prompt a vezérlő csomópontok (VCS) módszerre vonatkozik. (SPLMETHOD rendszerváltozó)

Fok

A létrejövő spline polinomiális fokát adja meg. Ezzel a beállítással elsőfokú (lineáris), másodfokú, harmadfokú stb. spline-görbéket hozhat létre egészen a tizedfokú görbékig.