További információk a pontok automatikus követéséről tárgyraszterek segítségével

Létrehozhatók objektumok más objektumokkal adott szöget bezárva, vagy azokhoz adott módon viszonyítva, bizonyos irányokban, amelyeket illesztési útvonalaknak nevezünk.

Az AutoTrack segítségével meghatározott szögben vagy más objektumokhoz viszonyítva rajzolhat objektumokat. Ha bekapcsolja az AutoTrack funkciót, ideiglenes illesztési útvonalak segítségével hozhat létre objektumokat pontosan megadott helyeken és szögek mentén. Az AutoTrack két követési opciót tartalmaz: a poláris követést és a tárgyraszter-követést.

Az állapotsor Poláris és Tárgyraszterkövetés gombjainak segítségével ki- és bekapcsolhatja az AutoTrack funkciót. Az átmeneti felülírási billentyűkkel be- és kikapcsolhatja a tárgyraszter-követést, vagy akár kikapcsolhatja az összes raszter és követés funkciót.

Tárgyraszter-követés

A tárgyraszter-követés a tárgyraszterekkel együtt működik. A tárgyraszter-követés használatával követhetők illesztési útvonalak, amelyek tárgyraszter pontokon alapulnak. A referenciapontoknál megjelenik egy kis pluszjel (+). Miután felvett egy pontot, vízszintes, függőleges vagy poláris illesztési útvonalak jelennek meg az adott ponthoz viszonyítva, ha a mutatót a rajzi útvonalak felett mozgatja. Például kiválaszthat pontokat egy olyan útvonal mentén, amelyik egy objektum végpontján, felezőpontján vagy objektumok metszéspontján alapul.

Megjegyzés: Egy adott parancsban a legutóbb kiválasztott pontból akkor is nyomon követheti a Merőleges vagy Érintő tárgyrasztert, ha a tárgyraszterkövetés ki van kapcsolva.

A következő ábrán a Végpont tárgyraszter van bekapcsolva. Egy vonal rajzolását a kezdőpontjára (1) kattintással indíthatja el, átmozgatva az egérmutatót egy másik vonal végpont felett (2), hogy referenciaponttá váljon, majd ezután végigmozgatva a mutatót a vízszintes illesztés mentén, hogy elhelyezze a rajzolás alatt álló vonal (3) kívánt végpontját.

Tárgyraszter-követés beállításainak módosítása

A tárgyraszter-követés alapértelmezett beállítása ortogonális. Az illesztési útvonalak a felvett objektumpontoktól (referenciapontoktól) 0, 90, 180 és 270 fokra jelennek meg. Ehelyett azonban használhatók poláris követési szögek is. A tárgyraszter-követés során az objektumok pontjai automatikusan jelölődnek ki.

Illesztési útvonalak megjelenítésének megváltoztatása

Beállítható, hogy az AutoTrack hogyan jelenítse meg az illesztési útvonalakat, valamint az, hogy a program hogyan vegyen fel objektumpontokat a tárgyraszter-követéshez. Alapértelmezés szerint az illesztési útvonalak a rajzablak széléig tartanak. A hosszuk csökkenthető, egészen a 0 értékig.

Tippek a tárgyraszter-követés használatához

Az AutoTrack (poláris követés és tárgyraszter-követés) használata során felfedezhetők olyan technikák, amelyek egyszerűsítenek bizonyos tervezési feladatokat.

Megjegyzés: A közvetlen távolságmegadás nem használható, ha lenyomja a tárgyraszter-követés átmeneti felülírási billentyűjét használja.