MÉRETSZÖG (parancs)

Szögméretet hoz létre.

Keres

A kijelölt geometriai objektumok vagy 3 pont közötti szöget méri.

A következő promptok jelennek meg.

Ív kiválasztása

A kijelölt íven vagy vonallánc ívszakaszon lévő pontokat hárompontos szögméret meghatározó pontjaiként használja. Az ív középpontja a szög csúcsa. Az ív végpontjai a méret-segédvonalak kezdőpontjai lesznek.

A méretvonalat a segédvonalak közötti ívként rajzolja meg a program. A program a méret-segédvonalakat a szög végpontjaitól a méretvonalig húzza.

Kör kiválasztása

A kiválasztási pont az első segédvonal kezdőpontja lesz. A kör középpontja lesz a szög csúcspontja.

A második szög végpontja a második méretsegédvonal kezdőpontja, és nem kell a körre feküdnie.

Vonal kiválasztása

Két vonallal vagy vonalláncszakasszal határozza meg a szöget.

A program a szög szárait a két vonal irányvektora, a szög csúcsát pedig a vonalak metszéspontja alapján határozza meg. A méretvonalat a program a szöget alkotó két vonal között hozza létre. Ha a méretvonal nem metszi a méretezni kívánt vonalakat, a program szükség szerint méret-segédvonalakat ad hozzá, azok meghosszabbításához. Az ív mindig a 180 foknál kisebb szöget fogja át.

Kontrollpont megadása

Méretet hoz létre három pont megadásával.

A szög csúcspontja megegyezhet a szög egyik végpontjával. Ha szükség van méret-segédvonalakra, a szög végpontjai lesznek a méretsegédvonal kezdőpontjai.

A méretvonalat a segédvonalak közötti ívként rajzolja meg a program. A program a méret-segédvonalakat a szög végpontjaitól a méretvonalig húzza.

Méretív helye

Meghatározza a méretvonal elhelyezését és a méret-segédvonalak rajzolásának irányát.

Bszöveg

Megjeleníti a helyi szövegszerkesztőt, amellyel a méretszöveget módosíthatja. Ha elő- vagy utótagot kíván hozzáadni, írja a lemért méret elé illetve után. Speciális karakterek és szimbólumok megadásához lehetőség van a Unicode karakterláncok vagy vezérlőkódok használatára. Lásd: Vezérlőkódok és különleges karakterek.

A generált méretek megjelenését az aktuális méretezési stílus határozza meg.

Egy vagy többsoros szöveg

Testre szabja a méretszöveget a parancspromptnál. A lemért méretezésméret csúcsos zárójelek között jelenik meg.

Ha a generált értéket is meg szeretné jeleníteni, használjon csúcsos zárójelet (< >).

A méretszöveg tulajdonságai az Új méretstílus, a Méretstílus módosítása és az Aktuális stílus felülírása párbeszédpanelek Szöveg lapján állíthatók be.

Bezárt szög

A méretszöveg szögét módosítja.

Körnegyedelő

Azt a körnegyedelőt adja meg, amelyhez a méretet rögzíteni kell. Ha be van kapcsolva a körnegyedelés, a méretvonal a segédvonalon túlra meghosszabbodik, ha a méretszöveg a szög méret külső oldalán helyezkedik el.