-XREF (parancs)

A beillesztett rajzokat külső referenciaként (xrefekként) kezeli a parancspromptból.

A következő promptok jelennek meg.

Válasszon az opciók közül

? – Xrefek felsorolása

Kilistázza a DWG-referencia nevét, elérési útvonalát és típusát, illetve a jelenleg a rajzhoz csatolt DWG-referenciák számát.

Csatol

A kijelölt DWG-referenciát blokká konvertálva, így a rajz állandó részévé teszi.

Az xref-függő elnevezett objektumok, például a korábbi xref-fólianevek, hozzá lesznek csatolva a rajzhoz. Minden egyes xref-függő elnevezett objektumban a függőleges vonal (|) helyére három új karakter kerül: két dollárjel ($) között egy szám (általában 0). A szám növekszik, ha a név már létezik az aktuális rajzban.

Csatolás megszüntetése

A rajzból egy vagy több DWG-referenciát töröl, törli a kijelölt xref minden példányát, és a definíciós tábláról törlendőként megjelöli az xref definícióját. Csak a közvetlenül az aktuális rajzhoz illesztett vagy rávetített külső referenciák választhatók le, beágyazott külső referenciák nem.

Útvonal

Megadott DWG-referenciához tartozó útvonalnév megjelenítését és módosítását végzi. Ez az opció különösen hasznos, ha a külső referenciához tartozó rajzfájlt áthelyezni vagy átnevezni kívánja.

Útvonaltípus
Megadja, hogy az útvonal relatív vagy abszolút (teljes).
  • Az útvonaltípus szerkesztéséhez módosítsa az xref(ek) nevét. Adja meg a módosítani kívánt xrefek nevét. Helyettesítő karakterekkel egyszerre több xrefet is megadhat. További információt a helyettesítő karaktereket használó keresésekről a Helyettesítő karakterek – referencia című témakörben olvashat.
  • Új útvonaltípus. Megadható módok: Teljes, Relatív, Nincs.

    A Teljes egy abszolút útvonalat használ, amely tartalmazza a helyi merevlemez-meghajtó betűjelét, egy webhely URL-címét vagy egy hálózati kiszolgáló betűjelét.

    A Relatív az aktuális meghajtó betűjelét vagy a gazdarajz mappáját feltételezi.

Memóriából törlés

Törli a kiválasztott DWG-referenciákat.

A külső referencia helyén egy jel marad, biztosítva a későbbi újratöltés lehetőségét.

úJratölt

Betölt egy vagy több DWG-referenciát. Ez az opció az adott rajz legutoljára mentett verzióját tölti be újra és jeleníti meg.

Ha a frissítés során a program hibát észlel, befejezi az XREF parancs végrehajtását, és visszavonja a teljes frissítési parancssort.

Rávetítés

Megjeleníti az Adja meg a rávetíteni kívánt fájl nevét párbeszédpanelt (szabványos fájlkiválasztó párbeszédpanel). Ha olyan rajzra hivatkozik, amely rávetített xrefet tartalmaz, a rávetített xref nem jelenik meg az aktuális rajzban.

A blokkokkal és csatolt xrefekkel ellentétben a rávetített xref nem ágyazható be. Ha egy másik személy éppen szerkeszti az xref fájlt, a program rávetíti a legutóbb mentett verziót.

Ha a megadott xref még nem rávetített, a program új xrefet hoz létre a hivatkozott fájl nevével.

Ha a FILEDIA rendszerváltozó értéke 0-ra lett állítva, a következő prompt jelenik meg:

Adja meg a rávetíteni kívánt fájl nevét.

Beírhat hullámvonal karaktert (~) a párbeszédpanel megjelenítéséhez.

Illesztés

Ha ki van választva egy DWG-referencia, akkor a Külső referencia párbeszédpanelt, egyébként a Referenciafájl kiválasztása párbeszédpanelt jeleníti meg. Lásd: XILLESZT.

Illesztett külső referenciát tartalmazó referenciarajz illesztése esetén az illesztett külső referencia megjelenik az aktuális rajzon. A blokkokhoz hasonlóan az illesztett külső referenciák is lehetnek egymásba ágyazottak. Ha egy másik személy éppen szerkeszti az xref fájlt, a program a legutóbb mentett verziót illeszti.

Beillesztési pont megadása

Határozzon meg egy pontot, vagy adjon meg egy beállítást

Léptékezés

Beállítja a léptéktényezőt. Az xref összes X és Y irányú mérete az X és Y léptéktényezővel lesz megszorozva. Az xrefet a megadott szöggel forgatja el, a forgatás középpontjaként a beillesztési pontot használva.

X, Y és Z

Beállítja az X, Y és Z irányú léptéktényezőt.

  • X léptéktényező. Megadja az X, az Y és a Z léptéktényezőt az xrefhez.
  • Sarokpont. Egyszerre megadja az X és Y léptéket, a beillesztési pontot és egy másik pontot a téglalap sarkaiként használva, és megadja a Z léptéket.
Elforgatás

Az xref elforgatási szögét állítja be.

ELépték

Az X, Y és Z tengely léptéktényezőjét állítja be az xref-húzás megjelenítésének vezérléséhez.

PX, PY és PZ

Az X, Y és Z tengelyt állítja be az xref-húzás megjelenítésének vezérléséhez.

EForgat

Az xref elforgatási szögét állítja be, ahogy a helyére húzza az xrefet.