Információk a hivatkozott rajzok (xrefek) csatolásáról és leválasztásáról

Az aktuális rajzba bármilyen rajzfájlt csatolhat külső referenciaként vagy xrefként.

A csatolt xrefek egy adott rajzfájl modellterére mutató hivatkozások. A hivatkozott rajzban bekövetkezett minden változás a rajz megnyitását, illetve az xref ismételt betöltését követően automatikusan megjelenik az aktuális rajzban. A csatolt xrefek nem növelik jelentős mértékben az aktuális rajz méretét.

Hivatkozott rajzok használatával a következőket teheti:

Megjegyzés: Külső referencia lehet egy rajzfájl, kép, PDF-fájl vagy számos egyéb fájltípus egyike. Az xref olyan külső referencia, amely egy DWG-fájl.

Eszközök az xrefek csatolásához

Xrefeket többféleképpen is csatolhat.

A Külső referenciák paletta használatakor javasolt az Automatikus elrejtés bekapcsolása vagy a paletta horgonyzása. A program a külső referencia beszúrási pontjának megadásakor automatikusan elrejti a palettát.

A DesignCenter segítségével is csatolhat xrefeket rajzokhoz. Használja a DesignCenter eszközt egyszerű csatolásokhoz, a külső referenciák és azok leírásainak megtekintéséhez és húzással történő gyors elhelyezéshez. Xrefet a DesignCenter ablakból áthúzással vagy a helyi menü Csatolás Xrefként parancsával csatolhat.

Megjegyzés: Egy rajzfájl xrefként egyszerre több rajzhoz is csatolható. Ezzel szemben igaz az is, hogy több rajz is csatolható hivatkozott rajzként egyetlen rajzhoz. Ha egy xref bármilyen változó blokkattribútumot tartalmaz, akkor azt a program nem veszi figyelembe.

Xrefek útvonalainak kezelése

Az xref helyét meghatározó mentett útvonal kehet egy relatív (részlegesen meghatározott) útvonal, a teljes útvonal vagy semmi. Az elérési útvonal alapértelmezés szerint Relatív típusú. A REFPATHTYPE rendszerváltozó használatával módosíthatja az elérési útvonal alapértelmezett típusát. Ha a gazdarajz még nincs mentve, a mentett útvonal oszlopban megjelenik a teljes elérési útvonal, a gazdarajz mentéséig egy csillag előtaggal, amely azt jelzi, hogy a mentéskor az módosulni fog. A fájl mentése előtt egy új, függőben lévő relatív elérési útvonal nevű, írásvédett tulajdonság jelenik meg az Xref paletta Részletek ablaktábláján. A fájl mentésekor a függőben lévő relatív elérési útvonal tulajdonság el lesz távolítva.

Csatolt xrefekkel kapcsolatos értesítések fogadása

Az xrefek rajzhoz csatolásakor egy xref ikon jelenik meg az állapotsorban.

Ha egy vagy több xref nem található, felkiáltójel jelenik meg az Xref ikonon. Ha az Xref ikonra kattint, megjelenik a Külső referenciák paletta.

Hivatkozott rajzok leválasztása

Ha teljesen el szeretné távolítani az xrefet a rajzból, akkor törlés helyett válassza a leválasztást. A Leválasztás lehetőséggel eltávolíthatja az xrefeket és hozzájuk kapcsolódó összes információt (pl. a fóliadefiníciókat).

Ha a gazdarajzban beágyazott xrefek találhatóak, a beágyazás helyén kell megnyitnia és leválasztania az adott xrefet, ne pedig a gazdarajzból próbálja leválasztani azt. A Külső referenciák palettán jobb felül lévő fanézeten láthatja, hogy az xrefek hogyan vannak egymásba beágyazva.

Külső referenciák kiemelése rajzban

Összetett rajzban adott külső referencia megkereséséhez jelöljön ki egy elemet a Külső referenciák palettán, hogy a program kiemelje annak összes látható példányát a rajzban. Ugyanez a másik irányban is működik: a rajzban kijelölt külső hivatkozás nevét a program kiemeli a Külső referenciák palettán.

Megjegyzés: Az ERHIGHLIGHT rendszerváltozó szabályozza a hivatkozott objektumok kiemelését. A teljesítmény javítása érdekében kikapcsolhatja a kiemelést.

Összetett rajzban egy adott külső referencia megkereséséhez jelöljön ki egy elemet a Referenciakezelő palettán, hogy a program kiemelje annak összes látható példányát a rajzban. Ugyanez a másik irányban is működik: a rajzban kijelölt külső hivatkozás nevét a program kiemeli a Referenciakezelő palettán.

A hivatkozott fóliák tulajdonságainak módosítása

Az xref fóliáinak láthatóságát, színét, vonaltípusát és más tulajdonságait is vezérelheti, a változásokat pedig ideiglenessé vagy véglegessé is teheti az aktuális rajzban. Ha a VISRETAIN rendszerváltozó értéke 0, ezek a változtatások csak az aktuális rajzolási munkamenetre vonatkoznak. Ezeket elveti a program, ha lezárja a rajzolási munkamenetet, illetve újratölti vagy leválasztja az xrefet.

A xref halványítási szintjét is vezérelheti. Az XDWGFADECTL rendszerváltozó határozza meg a halványítási arányt a rajzban szereplő összes xrefhez.

Aktuális fólia Felülírás

Alapértelmezés szerint az összes új objektum a jelenlegi rétegen jön létre. Új xref objektumokhoz megadhat egy alapértelmezett réteget, amely különbözik a jelenlegi rétegtől, a réteget az XREFLAYER rendszerváltozóval megadva. Ennek a rétegnek a fagyasztása kikapcsolja az xref összes objektumának láthatóságát, függetlenül az xref réteg beállításaitól.

Xrefek vágási határvonalai

A rajzok tartalmazhatnak vágott xrefeket. Ha meg akarja tekinteni a kivágási határvonalat, bekapcsolhatja az XCLIPFRAME rendszerváltozót.