Információk objektumok metszéséről és meghosszabbításáról

Megrövidítheti vagy meghosszabbíthatja az objektumokat más objektumokhoz való illeszkedés érdekében.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy először létrehozhat, lemásolhat vagy eltolhat egy objektumot, például egy vonalat vagy egy ívet, majd más objektumokhoz pontosan illesztheti azt.

A Gyors mód működése ܺ – Alapértelmezés

A METSZ és az ELÉR parancsok elindítása után egyszerűen jelölje ki az objektumokat a metszeni vagy meghosszabbítani kívánt végek közelében. Az objektumok kijelölésének két alapértelmezett módja létezik:

Megjegyzés: A Shift billentyű nyomva tartásával átmenetileg válthat a METSZ és az ELÉR parancsok között.

Működés szabványos módban

A szabványos mód használata esetén a vágóélként vagy határvonalélként meghatározott objektumoknak nem kell metszeniük a metszeni kívánt objektumokat. Objektumot elmetszhet vagy meghosszabbíthat egy vetített él vagy egy kiterjesztett metszéspont használatával is. Ez az a pont, ahol az objektumok metszenék egymást, ha meghosszabbítanánk őket.

Ha nem ad meg határvonalat és lenyomja az Enter billentyűt az Objektumok kiválasztása prompt megjelenését követően, az összes megjelenített objektum potenciális határvonallá válik.

Megjegyzés: Blokkokat magukba foglaló vágóélek vagy határélek kijelöléséhez csak az egyedi, Metsző, Felfűzés és a Minden kijelölése opció használható.

Objektumok elmetszése

Elmetszheti az objektumokat oly módon, hogy azok pontosan a kijelölt objektumok éleinél végződjenek. Bármely objektum lehet egyidejűleg az egyik vágóél és az elmetszendő objektumok egyike is. Az alábbi ábrán látható lámpafoglalat esetén például a kör a szerkesztővonalak vágóéleként szolgál, ugyanakkor saját maga is elmetszésre kerül.

Összetett objektumok elmetszése esetén a megfelelő vágóéleket, illetve elmetszeni kívánt objektumokat a különböző kiválasztási eljárások segítségével egyszerűen ki lehet választani. A következő példában a vágóélek metsző kiválasztással vannak kiválasztva.

A következő példa az elmetszeni kívánt objektumokat felfűzéssel választja ki.

Lehetséges az objektumok elmetszése a más objektumokkal alkotott legközelebbi metszéspontjukban. A vágóélek kijelölése helyett nyomja le az Enter billentyűt. Ezután az elmetszendő objektumok kijelölésekor a legközelebbi megjelenített objektum fog vágóélként működni. Az alábbi példában a falak elmetszése úgy valósul meg, hogy folytonos csatlakozásokat alkossanak.

Megjegyzés: Az objektumok a METSZ parancs leállítása nélkül is kiterjeszthetők. Tartsa lenyomva a Shift billentyűt, és jelölje ki a meghosszabbítani kívánt objektumokat. Ha a COMMANDPREVIEW rendszerváltozó be van kapcsolva, a parancs kimenetének interaktív előnézete megjelenik.

Objektumok meghosszabbítása

Meghosszabbíthatja az objektumokat oly módon, hogy azok pontosan a más objektumok által meghatározott határvonal éleknél végződjenek. A példában a vonalak pontosan a határvonal élt képező körig nyúlnak meg.

Megjegyzés: Az objektumok az ELÉR parancs leállítása nélkül is metszhetők. Tartsa lenyomva a Shift billentyűt, és jelölje ki a metszeni kívánt objektumokat. Ha a COMMANDPREVIEW rendszerváltozó be van kapcsolva, a parancs kimenetének interaktív előnézete megjelenik.

Széles vonalláncok elmetszése és meghosszabbítása

2D széles vonalláncok a középvonalaiknál metsződnek el és hosszabbítódnak meg. A széles vonalláncok végei mindig szögletes alakúak, nem pedig lekerekítettek vagy átlósak.

Ha elvékonyított 2D vonallánc-szakaszt hosszabbít meg vagy metsz el, a meghosszabbított végződés szélességét a program oly módon korrigálja, hogy az eredetileg meghatározott elvékonyítás vagy kiszélesítés lehetőség szerint az új végpontig folytatódjon. Egyéb esetben a végpontbeli szélesség 0 lesz, azaz egy hegyes pont.

Spline-illesztett vonallánc elmetszése és meghosszabbítása

A spline-illesztett vonallánc elmetszése eltávolítja a görbe-illesztés információit és átváltoztatja a spline-illesztett szakaszokat hagyományos vonallánc-szakaszokká.

A spline-illesztett vonallánc meghosszabbítása új csúcspontot ad a vonallánc vezérlőkeretéhez.

Spline-görbék meghosszabbítása

A spline-görbék meghosszabbítása során megmarad a spline-görbe eredeti részének alakja, de a hosszabbított rész egyenes, és az eredeti spline-görbe végéhez képest érintőirányú lesz.

Térbeli elmetszés és meghosszabbítás

Bármely objektumhoz igazítva elmetszhet, illetve meghosszabbíthat egy objektumot a térben attól függetlenül, hogy az objektumok egy síkon vannak-e vagy párhuzamosak-e a vágó- vagy hátárolóélekkel. A METSZ és az ELÉR parancsoknál használja a Vetítés és az Él opciókat a metszés vagy a meghosszabbítás három lehetséges vetülete közül az egyik kijelölésére: