HOSSZABBÍT (parancs)

Megváltoztatja az objektumok hosszát és az ívek bezárt szögét.

Keres

A módosítás megadható százalékosan, a növekménnyel, illetve a végső hossz- vagy szögértékkel. A HOSSZABBÍT parancs a METSZ és az ELÉR parancs alternatívája.

A következő promptok jelennek meg.

Objektum-kiválasztás

Megjelenít egy hosszúságot, vagy ahol lehetséges, egy objektum bezárt szögét.

A HOSSZABBÍT parancs nem befolyásolja a zárt objektumokat. Nem szükséges, hogy a kijelölt objektum megnyújtási iránya az aktuális felhasználói koordináta-rendszer (FKR) Z tengelyével párhuzamos legyen.

Delta

Egy objektum hosszát módosítja a megadott értékkel, az objektum kijelölési pontjához legközelebb eső végpontjától számítva. Valamint egy ív szögét is módosítja a megadott értékkel, amelyet az objektum kijelölési pontjához legközelebb eső végponttól számít. Egy pozitív érték kiterjeszti az objektumot, egy negatív érték pedig rövidíti.

Delta hossz

Az objektumok hosszát a megadott értékkel növeli.

Bezárt szög

A megadott értékkel módosítja a kijelölt ív szögét.

Százalék

Egy objektum hosszát az eredeti hosszának megadott százalékával módosítja.

Teljes

Beállítja egy kijelölt objektum hosszát a rögzített végponttól mért teljes abszolút hossz megadásával. Emellett beállítja egy meghatározott teljes szöggel egy kiválasztott ív bezárt szögét.

Teljes hossz

Meghosszabbítja az objektumot a megadott értékkel, az objektum kijelölési pontjához legközelebb eső végpontjától számítva.

Bezárt szög

A kijelölt ív közbezárt szögét módosítja.

Dinamikus

Bekapcsolja a Dinamikus húzás módot. A kiválasztott objektum hosszát egyik végpontjának húzásával változtathatja meg. A másik végpont rögzített marad.