A szövegmagasság beállítása

A szövegmagasság meghatározza a használt betűtípus betűinek rajzi egységekben mért méretét.

Ha meghatározott egy rögzített magasságértéket egy szövegstílus részeként, egysoros szöveg létrehozása során a Magasság prompt át lesz lépve. Ha a magasság értéke 0 a szövegstílusban, a program rákérdez a magasságra minden alkalommal, amikor egysoros szöveget hoz létre. Amennyiben a magasságot változtatni kívánja a szöveg létrehozásakor, akkor állítsa a magasság stílusbeli értékét 0-ra.

TrueType betűtípusok

A TrueType betűtípusnál a szövegmagasság megadott értéke a nagybetűk magasságát és egy plusz területet jelöl, mely a hangsúlyjelnek, és más, nem angol nyelvekben használt jeleknek van fenntartva. Ezt a relatív részét a szövegmagasságnak, mely a nagybetűkhöz és magas karakterekhez kerül hozzárendelésre, a betűtípus tervezésekor annak megalkotója határozza meg, következésképpen betűtípusról betűtípusra változik.

A nagybetűk magassága és a felső plusz területen kívül, melyek a szövegmagasságot alkotják, a TrueType betűtípus rendelkezik egy alsó területtel is azon karakterek számára, melyek egy része a szöveg beillesztési vonala alá nyúlik. Ilyenek például y, j, p, g, és q karakterek.

Ha felülír minden szövegmagasságot a szerkesztőben, a teljes bekezdéses szöveg objektum mérete megváltozik, beleértve a szélességét is.