Információk a szövegstílusokról

A szövegstílus a szöveg megjelenését – például a betűtípust, a sorközt, a sorkizárást, vagy a színeket – szabályozó szövegbeállítások névvel ellátott gyűjteménye. A szövegstílusok létrehozása azért célszerű, hogy a szöveg formátumának megadása egyszerű legyen, továbbá hogy a szöveg illeszkedjen az ipari és projektszabványokhoz.

Minden rajz tartalmazza a STANDARD szövegstílust, amely nem törölhető. Miután létrehozta a szövegstílusok szabványos készletét, mentheti a rajzot sablonfájlként (.dwt), amelyet az új rajzok elkezdésekor használhat.

A szöveg betűtípusa

A szövegstílusok egyik legfontosabb része a stílushoz rendelt betűtípus. Az egyes betűtípusokat használhatja több szövegstílus is. Amennyiben vállalata szabványos betűtípusokat használ, egyéb stílusbeállítások megváltoztatásával egy teljes stíluskészlet hozható létre, ahol mindegyik stílus ugyanazt a szabvány betűtípust használja, de eltérő módon alkalmazza.

A következő ábrán különböző szövegstílusok ugyanazt a betűtípust használják, de különböző dőlési beállítást használnak a szöveg dőlési szögének meghatározására.

Szövegmagasság

Ha meghatározott egy nullától különböző szövegmagasság-értéket egy szövegstílus részeként, az egysoros szövegek és bekezdéses szövegek létrehozása során ezt az értéket használja a program. Ha a magasság értéke 0 a szövegstílusban, a program az egysoros szöveg létrehozásakor rákérdez a magasságra, a bekezdéses szöveghez pedig a TEXTSIZE rendszerváltozóban tárolt alapértelmezést használja.