MÉRETKOORD (parancs)

Koordinátaméretet hoz létre.

Keres

A koordinátaméretek a bázisnak nevezett kezdőpont és egy méretezett alakzat, például egy alkatrészben lévő furat között vízszintesen vagy függőlegesen mért távolságot adják meg. Ezek a méretek csökkentik a hibalehetőséget, mivel az alakzatok helyének meghatározása mindig a bázishoz képest történik.

A következő promptok jelennek meg.

Adja meg az objektum helyét
Egy objektum valamely pontjának, például egy végpontnak, metszéspontnak vagy középpontnak a megadása.
Mutató végpontja

A program kiszámítja az alakzat jellemző pontja és a mutatóvonal végpontja közötti különbséget és ennek alapján dönti el, hogy az X vagy az Y koordinátát jelenítse-e meg. Ha az Y tengely irányú távolság a nagyobb, akkor a méret az X tengely irányú távolságot mutatja. Különben az Y tengely irányú távolságot mutatja.

Xméret

A program megméri az X koordinátát, továbbá meghatározza a mutatóvonal és a méretszöveg tájolását. Megjelenik az Adja meg a mutató végpontját prompt, ahol meghatározhatja a végpontot.

Yméret

A program megméri az Y koordinátát, továbbá meghatározza a mutatóvonal és a méretszöveg tájolását. Megjelenik az Adja meg a mutató végpontját prompt, ahol meghatározhatja a végpontot.

Bszöveg

Megjeleníti a helyi szövegszerkesztőt, amellyel a méretszöveget módosíthatja. Speciális karakterek és szimbólumok megadásához lehetőség van a Unicode karakterláncok vagy vezérlőkódok használatára. Lásd: Vezérlőkódok és különleges karakterek.

Ha a méretstílusban az alternatív mértékegységek megjelenítése nincs bekapcsolva, akkor ezek a szögletes zárójelek ([ ]) segítségével jeleníthetők meg.

A generált méretek megjelenését az aktuális méretezési stílus határozza meg.

Egy vagy többsoros szöveg

Testre szabja a méretszöveget a parancspromptnál. A lemért méretezésméret csúcsos zárójelek között jelenik meg.

Ha a generált értéket is meg szeretné jeleníteni, használjon csúcsos zárójelet (< >). Ha a méretstílusban az alternatív mértékegységek megjelenítése nincs bekapcsolva, akkor szögletes zárójelek ([ ]) segítségével jeleníthetők meg.

A méretszöveg tulajdonságai az Új méretstílus, a Méretstílus módosítása és az Aktuális stílus felülírása párbeszédpanelek Szöveg lapján állíthatók be.

Bezárt szög

A méretszöveg szögét módosítja.