Méretszöveg helymegadásának ismertetése

A méretszöveget elhelyezheti kézzel, és megadhatja igazítását és irányát.

A program számos illesztési beállítást kínál a nemzetközi szabványok követésének elősegítéséhez, és lehetővé teszi a szöveg helyének igény szerinti megadását is.

A beállítások többsége kölcsönösen függ egymástól. A Méretstílus-kezelőben látható mintaképek automatikusan frissítésre kerülnek mutatva, hogyan néz ki a szöveg a beállítások módosítása esetén.

Méretszöveg illesztése

Attól függően, hogy a szöveg a méretsegédvonalon kívül vagy belül esik, választani lehet, hogy a méretvonalhoz legyen igazítva, vagy vízszintes maradjon. A következő példák ezen opciók két lehetséges kombinációját mutatják be.

Az alapértelmezett igazítás a vízszintes méretszöveg, még függőleges méreteknél is.

Méretszöveg vízszintes elhelyezése

A szöveg elhelyezése a méretvonal mentén a méretsegédvonalakhoz viszonyítva történik. Szöveg méretek létrehozásakor történő manuális elhelyezéséhez használja a Méretstílus módosítása/Új méretstílus párbeszédpanel Illesztés lapjának Szöveg kézi elhelyezése lehetőségét. Szöveg méretvonal közepénél, a segédvonalak valamelyikénél, vagy a segédvonalak valamelyike felett történő automatikus elhelyezéséhez használja a Szöveg lap Szöveg elhelyezése területének opcióit.

Az első és második segédvonalat a segédvonalak kezdőpontjainak a méret létrehozásakor megadott sorrendje határozza meg. A szögméretek esetében a második méretsegédvonal az elsőtől az óramutató járásával ellenkező irányban található. A következő illusztráción az 1 az első segédvonal kezdőpontja, a 2 pedig a másodiké.

Ha a szöveget kézzel helyezi el a méret létrehozásakor, akkor bárhol elhelyezheti a méretvonal mentén, a méretsegédvonalakon kívül vagy azokon belül is. Ez az opció rugalmasságot biztosít, és különösen hasznos kevés hely esetén. A vízszintes elrendezési beállítások azonban nagyobb pontosságot és áttekinthetőséget biztosítanak a méretek között.

Méretszöveg elhelyezése függőlegesen

A szöveg méretvonalhoz viszonyított helyzete a függőleges szövegelhelyezés. A szöveg elhelyezhető a méretvonal felett vagy alatt, illetve a méretvonal közepére. Az ANSI szabványokban a középre helyezett szöveg általában kettévágja a méretvonalat. Az ISO szabványokban a méretszöveg általában a méretvonal fölé vagy azon kívül kerül. Az ISO szabvány emellett megengedi a szögméret szövegének megjelenését bármilyen látható helyen.

Más beállítások, például a Szöveg illesztése, hatással vannak a szöveg függőleges elhelyezésére. Ha például Vízszintes illesztés került kiválasztásra, a méretsegédvonalakon kívülre és a méretvonalon középre helyezett szöveg vízszintes, ahogy a bal szélső ábrán látható fent. A szöveg vízszintes lesz akkor is, ha a méretvonal nem vízszintes.