Méretszövegek illesztése segédvonalakra

A méretszöveg és nyílfejek rendszerint akkor jelennek meg a segédvonalak között, ha ehhez elegendő hely áll rendelkezésre. Ha kevés a hely, megadhatja, hogy miként legyenek elhelyezve az elemek.

Sok tényező, többek között a segédvonalhézag és nyílfejméret befolyásolja azt, hogy a méretszöveg és a nyílfejek elférnek-e a méretsegédvonalakon belül. A program általában a rendelkezésre álló terület alapján a legjobb illeszkedést alkalmazza. Ha lehetséges, a szöveg és a nyílfejek is a méretsegédvonalak között kapnak helyet, függetlenül a választott illesztési opciótól.

Új méretek létrehozásakor a szöveg és a nyílfejek elhelyezését a program automatikusan kiszámítja. Másik megoldásként választhatja azt is, hogy kézzel helyezi el a szöveget, vagy felülírja a nyílfejek elhelyezését.

Megadhatja például, hogy a szöveg és a nyílfejek együtt maradjanak. Ebben az esetben, ha nincs elég hely mindkettőnek a méretsegédvonalak között, mindkettő kívül kerül elhelyezésre. Megadhatja, hogy ha csak a szövegnek vagy a nyílfejeknek van hely, melyik kerüljön a méretsegédvonalak közé.

A következő ábrák azt mutatják be, hogy a program hogyan alkalmazza a „legjobb illeszkedést” a nyílfejek és szöveg esetében.

Ha nincs elég hely a szöveg számára a méretsegédvonalak között, megadhatja, hogy a program hozzon létre automatikusan egy mutatóvonalat. Ez hasznos lehet, amikor a méretsegédvonalon kívüli szöveg ütközik egy másik geometriával, például láncméretekben. Azt, hogy a szöveg jobbra vagy balra jelenik meg a mutatótól, a méretstílus vízszintes igazítási beállítása szabályozza.

Még ha a nyílfejek a segédvonalakon kívül esnek is, a méretezés vonalat a segédvonalak közé kényszerítheti.

Átmérőméret szövegének illesztése

Számos különböző átmérőméret-stílust hozhat létre, az ábrákon bemutatott módon.