Információk a parametrikus rajzokról és kényszerekről

A parametrikus rajz olyan megoldás, amely a kényszerek (a 2D geometriára alkalmazott hozzárendelések és korlátozások) melletti tervezés lehetőségét biztosítja.

A kényszereknek két alapvető típusa van:

A következő ábrában geometriai és méretkényszerek láthatók alapértelmezett formátumban és láthatósággal.

Az egérmutatón egy figyelmeztető jel jelenik meg, ha a mutatót egy olyan objektum fölé helyezi, amelyre kényszerek vannak alkalmazva.

Egy projekt tervezési fázisában a kényszerek biztosítják, hogy a követelmények teljesüljenek a különféle változatokkal történő kísérletezések, illetve a módosítások végrehajtása során. Az egyes objektumokon végrehajtott változtatások automatikusan hatással vannak a többi objektumra, a módosítások pedig távolság- és szögértékek közé vannak kényszerezve.

Kényszerek segítségével a következőkre van lehetőség:

Best practice: Ajánlott először geometriai kényszereket bevezetni a terv alakjának meghatározásához, majd a méretkényszerek megadásával a terv objektumainak méretét is megadni.

Tervezés kényszerekkel

A kényszerek használata esetén egy rajz három állapot valamelyikében lehet:

Ebből kifolyólag alapvetően két módszer létezik a kényszerekkel végzett tervezésre:

A választható módszer függ a tervezési gyakorlattól, valamint a feladat követelményeitől.

Megjegyzés: A program kizárja olyan kényszerek alkalmazását, amelyek túlkényszerezést eredményeznének.

Kényszerek használata blokkok és xrefek esetében

Kényszert a következők között lehet alkalmazni:

Kényszerek blokkreferencián történő alkalmazása esetén a blokkban található objektumok automatikusan kijelölhetővé válnak. Az alobjektumok kijelöléséhez nem kell lenyomni a Ctrl billentyűt. Kényszer hozzáadása blokkreferenciához annak elmozdulását, illetve elforgatását eredményezeti.

Megjegyzés: A dinamikus blokkon alkalmazott kényszerek meggátolják a dinamikus fogók megjelenítését. A Tulajdonságok paletta segítségével továbbra is meg lehet változtatni a dinamikus blokkban szereplő értékeket, de a dinamikus fogók újbóli megjelenítéséhez előbb el kell távolítani a kényszereket a dinamikus blokkból.

Kényszereket lehet alkalmazni blokkdefiníciókban, így dinamikus blokkok jönnek létre. A dinamikus blokkok méretét és alakját megszabhatja közvetlenül a rajzból. További információ: Kényszerek hozzáadása dinamikus blokkokhoz.

Kényszerek feloldása vagy eltávolítása

Két módja van kényszerek hatásainak megszüntetésére tervváltoztatáskor:

A feloldott kényszereket nem veszi figyelembe a program a szerkesztés során. Ha lehetséges, a program a szerkesztési folyamat végén automatikusan visszaállítja a kényszereket. Az érvénytelenné vált kényszereket eltávolítja a program.

Megjegyzés: A KÉNYSZERTÖRÖL parancs töröl minden geometriai és méretkényszert a kijelölt objektumokból.