Információk a helyettesítő betűtípusokról

A program úgy jeleníti meg azt betűtípust, amely az adott időpontban nem része a rendszernek, hogy helyettesíti egy másik betűtípussal.

Alternatív betűtípus megadása

Ha a rajz olyan betűtípust tartalmaz, amely pillanatnyilag nem érhető el a rendszerben, azt a program automatikusan egy alternatív betűtípusként kiválasztott betűtípussal helyettesíti. Alapértelmezés szerint a simplex.shx fájl kerül alkalmazásra. Ha szeretne meghatározni egy másik betűtípust, a FONTALT rendszerváltozó megváltoztatásával adhat meg egy alternatív betűtípus fájlnevet. Ázsiai Big Fontot használó szövegstílust a FONTALT rendszerváltozó segítségével lehet helyettesíteni. Ez a rendszerváltozó az alapértelmezett txt.shxbigfont.shx fájlpárt használja.

Korábbi verziókban a rajzban meg lehetett jeleníteni PostScript ® betűtípusokat. Mivel a későbbi verziók nem tudják megjeleníteni a PostScript betűkészletet, az Autodesk tartalmazza az ezeknek megfelelő TrueType betűtípusokat. Ezek a PostScript betűtípusok hozzá vannak rendelve a megfelelő TrueType betűtípusokhoz egy betűtípus-helyettesítési fájlban. Ha egy TrueType betűtípus nem érhető el, megadhat más TrueType betűtípust is, miután meggyőződött arról, hogy a betűtípusok hasonlók – így elkerülheti a szöveg hosszúságával és tördelésével kapcsolatos problémákat.

Ha az alapértelmezett betűtípus nem támogatja a helyi szövegszerkesztőben bevitt karaktereket, a program egy másik betűtípussal helyettesíti azokat.

A helyi szövegszerkesztővel bevitt CIF- és MIF-kódokat a program automatikusan konvertálja annak érdekében, hogy a tényleges karakterek jelenjenek meg.

A betűtípus-helyettesítési fájl szerkesztése

A betűtípus-helyettesítési fájl a betűtípusok és azok helyettesítő betűtípusainak listáját tartalmazza. Ha egy rajzban használt betűtípus nem található, a program egy betűtípus-helyettesítési fájl segítségével másik betűtípussal helyettesíti a hiányzó betűtípust.

A betűtípus-helyettesítési fájl minden sora egy adott betűtípusfájl nevét (fájlkiterjesztés vagy útvonal nélkül), egy pontosvesszőt (;) és a helyettesítő betűtípusfájl nevét tartalmazza. A helyettesítő fájl neve tartalmazza a fájl kiterjesztését is, mint például .ttf.

A betűtípus-helyettesítési fájl egyszerű ASCII-szövegfájl,amely fmp kiterjesztéssel rendelkezik. A betűtípus-helyettesítési fájlban lévő betűtípus-hozzárendelések bármely ASCII-szövegszerkesztővel módosíthatók.

A betűtípus-helyettesítési fájl következő bejegyzésével például megadhatja a timesnr.pfb betűtípusfájl times.ttf betűtípusfájllal történő helyettesítését:

timesnr;times.ttf

A következő táblázat azokat a betűtípus-helyettesítési szabályokat tartalmazza, amelyek akkor kerülnek alkalmazásra, ha egy betűtípusfájl nem található a rajz megnyitásakor.

Betűtípus-helyettesítés

Fájlkiterjesztés

Első helyettesítési szabály

Második helyettesítési szabály

Harmadik helyettesítési szabály

Negyedik helyettesítési szabály

.ttf

Betűtípus-helyettesítő táblázat használata

A szövegstílusban definiált betűtípus használata

A Windows egy hasonló betűtípussal helyettesíti a betűtípust

.shx

Betűtípus-helyettesítő táblázat használata

A szövegstílusban definiált betűtípus használata

A FONTALT rendszerváltozó használata

Új betűtípus kérése

.pfb

Betűtípus-helyettesítő táblázat használata

A FONTALT rendszerváltozó használata

Új betűtípus kérése

Proxy betűtípusok megjelenítése

Az olyan külső forrásból származó vagy egyéni SHX betűtípusokat, amelyeknek nincs TrueType megfelelőjük, a program a számos különböző, Proxy betűtípusnak nevezett TrueType betűtípusok egyikével helyettesíti. A Bekezdéses szövegszerkesztőben a proxy betűtípusok másképp jelennek meg, mint az általuk helyettesített betűtípusok annak jelölésére, hogy a proxy betűtípusok a rajzban használt betűtípusok helyettesítése miatt vannak a rajzban.

Ha karaktereket szeretne formázni ezen betűtípusok egyikének hozzárendelésével, először hozzon létre egy szövegstílust, mely a betűtípust használja, majd ezt a szövegstílust alkalmazza a karakterekre.