Információk a pontok megadásáról egy meglévő ponthoz viszonyítva

Megadhat olyan pontot, amely adott távolságra és irányban található egy ideiglenes ponttól vagy az ideiglenes pontok sorozatától.

A követés módszer használata

A követést bármikor használhatja, amikor egy pontot kell megadnia. A követés a mutatóeszközt használja egy pont meghatározására ideiglenes pontok sorozatának függőleges és vízszintes eltolásával. Ha elkezdi a követést egy kezdeti referenciapont meghatározásával, a következő referenciapontot az adott pont függőleges vagy vízszintes eltolásához kényszeríti. Az eltolás irányát egy gumiszalag vonal jelöli. Az eltolás iránya a mutatónak a referenciapont feletti mozgatásával változtatható meg. Tetszőleges számú pontot követhet. A követés módszert jellemzően tárgyraszterrel vagy közvetlen távolságmegadással kombinálva szokták használni.

A követés használható például egy téglalap középpontjának szerkesztővonalak nélkül történő meghatározására. Indítsa el a követést, és határozza meg az egyik vízszintes vonal felezőpontját. Vontassa a mutatót függőlegesen, és határozza meg az egyik függőleges vonal felezőpontját (2). Nyomja le az Enter billentyűt a téglalap közepén található pont (3) elfogadásához.

A Ponttól módszer használata

A követés módszerhez hasonlóan felvehető egy ideiglenes referenciapont, amely bázispontként használható további pontok eltolásához. A Ponttól parancsmódosító egy ideiglenes referenciapontot vesz fel, amely bázispontként használható a további pontok eltolásához, és általában a tárgyraszterekkel együtt használják. A Ponttól módszer nem kényszeríti a mutatót vízszintes és függőleges irányokba.

Méretbevitel dinamikus eszköztippekkel

Amikor a méretbevitel be van kapcsolva a dinamikus eszköztippekhez, az eszköztipp távolság- és szögértékeket jelenít meg, miközben egy parancs a második pont megadását várja. Az eszköztippek méretei az egérmutató mozgatásával változnak. A Tab billentyűvel léphet a módosítani kívánt értékre. A méretbevitel a következő parancsok esetében lehetséges: ÍV, KÖR, ELLIPSZ, VONAL és VLÁNC.

Egy objektum fogókkal való módosítása során a méretbeviteli eszköztipp a következő információkat jelenítheti meg:

Ha ez túl sok információ, a méretbevitel beállításaival adható meg, hogy mely információk jelenjenek meg.

Objektum fogókkal való nyújtása vagy új objektumok létrehozása során a méretbevitel csak konvex szögeket jelenít meg: minden szög 180 foknál nem nagyobb értékkel jelenik meg. Így egy 270 fokos szög 90 fokosként jelenik meg, tekintet nélkül az ANGDIR rendszerváltozó beállítására. Új objektum létrehozása esetén a pozitív szögmérési irányt a mutató helyzete határozza meg.