Blokkok szervezése

A blokkokat blokk-könyvtárak és az eszközpaletták használatával szervezheti és kezelheti.

Blokk-könyvtárak létrehozása

A blokk-könyvtár az egyetlen rajzfájlban tárolt blokkdefiníciók gyűjteménye. Használhat az Autodesk vagy más szállító által készített blokk-könyvtárakat, de létrehozhat sajátot is.

A blokkdefiníciók bármelyike beszúrható a blokk-könyvtárakból egy másik rajzba. A blokk-könyvtár rajzok nem különböznek más rajzfájloktól, eltekintve a használatuk módjától.

Az egyes blokkdefiníciók vizuális hivatkozását is létrehozhatja, ha beszúrja azt a blokk-könyvtárrajzba, és ezzel együtt megadja a blokk nevét, a létrehozás dátumát, az utolsó módosítás dátumát, valamint a különleges utasításokat vagy beállításokat tartalmazó leírást.

A Blokkok paletta vagy a DesignCenter segítségével egyenként megtekintheti a blokkdefiníciókat és átmásolhatja azokat a blokk-könyvtár rajzokból vagy bármely másik meglévő rajzból az aktuális rajzba.

Fontos: Ha egy másik rajzból egy olyan blokkot próbál beszúrni, amelynek a neve megegyezik egy, az aktuális rajzban már létező blokkéval, a rendszer az aktuális rajzban lévő blokkdefiníciót alkalmazza majd.

Blokkok szervezése az eszközpaletták segítségével

Az Eszközpaletták ablak használata javasolt, ha nagy számú blokkot szeretne egy lapokra osztott egyéni palettára rendezni. Amikor a blokk-könyvtár rajzban definiál egy blokkot, a blokk rövid leírását is felveheti a Blokk párbeszédablakban. A leírás akkor jelenik meg, ha az Eszközpaletták ablakban a blokk fölé viszi a mutatót.