Információk a blokkok definiálásáról

Létrehozhat blokkokat objektumok csoportosításával és név hozzárendelésével, vagy egy blokként használandó rajz létrehozásával.

Blokkdefiníciók

Minden esetben, amikor blokkot hoz létre, vagy rajzot szúr be blokként, a blokkdefinícióban lévő minden blokkadatot (beleértve a geometriát, a fóliákat, a színeket, a vonaltípusokat és a blokkattribútum-objektumokat) a rajzfájl tartalmazza nem grafikus adatként. Minden beszúrt blokk egy blokkdefinícióra mutató blokkhivatkozás. A blokkhivatkozásokat gyakran egyszerűen csak blokkoknak nevezzük.

A blokkok számos helyen létrehozhatók és menthetők:

Blokk létrehozása rajzon belül

A blokkdefiníciók általában a következő információkat tartalmazzák:

Rajzfájl létrehozása blokként történő használatra

Létrehozhat különálló rajzfájlokat abból a célból, hogy azokat más rajzokba blokként beszúrja. Az egyes rajzfájlokat egyszerűen létrehozhatja, és a blokkdefiníciók forrásaként könnyen kezelheti. A kapcsolódó rajzok egy mappában tárolhatók egy blokkokat tartalmazó könyvtárként.

Számos módszer létezik a blokkok létrehozására, amelyek mentén azok megörökölhetnek egy vagy több tulajdonságot (például fóliákat, színeket és vonaltípusokat) az aktuális beállításokból.

Megjegyzés: Amikor rajzot blokként szúr be, a program a papírtér objektumait nem veszi figyelembe. Ha a papírtér objektumait egy másik rajzba kívánja átvinni, mentse az objektumokat blokként, vagy mentse azokat egy külön rajzfájlban, majd szúrja be a blokkot vagy a rajzfájlt a másik rajzba.

A blokk-könyvtár rajz használata

A kapcsolódó blokkok gyűjteményeit a BLOKK paranccsal hozhatja létre, és azokat egy dedikált rajzfájlban tárolhatja, amelynek neve blokk-könyvtár rajz. Ezután ezeket a blokkokat egyenként beszúrhatja bármely más rajzból. Ha a teljes blokk-könyvtár rajzfájlt beszúrja az aktuális rajzba, az összes blokkdefiníció automatikusan hozzáadódik a jelenlegi rajzhoz.

Beágyazott blokkok létrehozása

A blokkdefinícióba foglalt blokkreferenciákat beágyazott blokkoknak nevezik. A beágyazott blokkok az összetett blokkdefiníció egyszerűsítését teszik lehetővé.

Megjegyzés: Az önmagukra hivatkozó blokkokat körkörös referenciának nevezik, és ezek nem engedélyezettek.

Kereskedelmi forgalomban kapható blokkok használata

Online eléréssel AutoCAD-rajzfájlokat tölthet le a forgalmazók és a szállítók webhelyeiről. Ezzel a lehetőséggel sok időt takaríthat meg a blokkok létrehozásakor, de mindig ellenőrizze, hogy a rajzok tartalma és léptéke megfelelő-e.