Információk a koordinátaértékek kombinálásáról (Koordinátaszűrők)

A koordináta-szűrők használatával egyszerre egy koordinátaérték emelhető ki meglévő objektumokon található helyekből.

A koordinátaszűrők egy új koordináta helyét úgy határozzák meg, hogy az X értéket egy helyről, az Y értéket egy második helyről, 3D koordináták esetében pedig a Z értéket egy harmadik helyről emelik ki. Amikor a tárgyraszterekkel együtt használja a koordinátaszűrőket, azok egy létező objektumból emelnek ki koordinátaértékeket.

A koordinátaszűrőket gyakran használják egy négyszög középpontjának meghatározására, vagy egy háromdimenziós pontnak az FKR XY síkbeli vetületének meghatározására.

Szűrő parancsprompti megadásához írjon be egy pontot (.) és legalább egyet az X, Y és Z karakterek közül. A következő bevitel egy meghatározott koordinátaértékre korlátozódik.

Példa: Koordinátaszűrők használata 2D környezetben

Az alábbi ábrán látható tartólemez furata a lemezt határoló vízszintes és függőleges vonalszakaszok felezőpontjainak X,Y koordinátáinak kiemelésével lett központosítva a téglalapban.

A parancssorozat a következő:

Parancs: kör

Adja meg a kör középpontját vagy [3P/2P/ÉéS (érintő érintő sugár)]: .x

rajzelemnek... _mid

rajzelemnek… Válassza a tartólemez alsó élének vízszintes vonalát.

rajzelemnek… (YZ megadása szükséges): _mid

rajzelemnek…Válassza a tartólemez bal oldalának függőleges vonalát

Adja meg a kör sugarát vagy [Átmérő]: Adja meg a furat sugarát

A koordinátaszűrők csak akkor működnek, amikor az alkalmazás egy pont megadását kéri. Ha a parancssorban kísérel meg koordinátaszűrőt használni, hibaüzenet jelenik meg.

Példa: Koordinátaszűrők használata 3D környezetben

Ez a példa azt mutatja be, hogyan használjuk a koordinátaszűrőket egy pont objektum létrehozására egy háromdimenziós objektum középpontjában (súlypontjában). A takartvonalakat az átláthatóság érdekében eltávolították. Az új pont X koordinátáját az elsőként megadott helyről, Y koordinátáját a másodikként megadott helyről, Z koordinátáját pedig a harmadikként megadott helyről emeli ki a szűrő. A három érték az új pont koordinátaértékeibe lesz foglalva.

Parancs: pont

Pont: .x

rajzelemnek

kiválasztott objektum (1)

(YZ megadása szükséges): .y

rajzelemnek…

kiválasztott objektum (2)

(Z megadása szükséges): fel

kiválasztott objektum (3)