-VTÍPUS (parancs)

Vonaltípusokat tölt be, állít be és módosít a parancssorban.

A következő promptok jelennek meg.

? – Vonaltípusok listája

Megjeleníti a Vonaltípusfájl kiválasztása párbeszédpanelt (egy szabványos fájlkiválasztó párbeszédpanel). Egy LIN-fájl kiválasztása után megtörténik a fájlban elérhető vonaltípusok felsorolása.

Létrehozás

Létrehoz egy új vonaltípust, és egy LIN-fájlban tárolja.

Megjelenik a Vonaltípusfájl létrehozása vagy hozzáfűzése párbeszédpanel (egy szabványos fájlkiválasztó párbeszédpanel). Adja meg a fájlt, amelyhez a vonaltípust hozzá kívánja adni.

Nem lehet létrehozni komplex vonaltípusokat a VTÍPUS paranccsal. (Az AutoCAD LT programban nem alkalmazható.)

Leíró szöveg

Adjon meg egy legfeljebb 47 karakterből álló vonaltípusleírást. A leírás lehet egyszerű szöveg, vagy aláhúzások, vonások és pontok sorozata, amely a vonaltípus megjelenését egyszerűen mutatja be.

Vonaltípus-minta

Adjon meg egy mintadefiníciót vesszővel elválasztott számok sorozataként. Adjon meg pozitív értékeket a kötőjelek hosszának meghatározásához, és negatív értékeket a szóközök hosszának meghatározásához. A zérus számjegy egy pontot jelent.

Az „A” a minta definíciós promptban megadja a mintának az egyedi vonalak, körök és ívek végénél alkalmazott irányát. A program kizárólag az A típusú illesztést támogatja. Az A típusú illesztéssel a vonalak és ívek rajzolása garantáltan vonallal kezdődik és végződik. Az A karakter a definícióban automatikusan szerepel. Ha egy vonaltípust szövegszerkesztő segítségével hoz létre, a definíció elejére be kell írni: a

Egy vonaltípus létrehozása után azt be kell tölteni, hogy használható legyen.

Betöltés
A fájlban szereplő vonaltípust tölti be. A szabványos vonaltípusokat a következő fájlok tartalmazzák:
  • AutoCAD: acad.lin
  • AutoCAD LT: acadlt.lin

Megjelenik a Vonaltípusfájl kiválasztása párbeszédpanel (egy szabványos fájlkiválasztó párbeszédpanel). Írjon be vagy jelöljön ki egy fájlnevet, amelyben a betölteni kívánt vonaltípus megtalálható.

Beállítás

Beállítja az aktuális vonaltípust a megrajzolásra kerülő objektumok számára. Az objektumokhoz tartozó vonaltípusokat egymástól függetlenül, vagy fóliánként lehet beállítani.

A megadott vonaltípus lesz az aktuális vonaltípus. Az aktuális fóliától függetlenül minden objektum a kiválasztott vonaltípussal jelenik meg. Ha a kívánt vonaltípus nem töltődik be, a program a LIN-fájlban keresi annak definícióját. Ha a vonaltípus nem található, a program megjelenít egy üzenetet és visszatér a parancssorhoz.

Írjon be egy ?jelet a betöltött vonaltípusok neveinek listázásához. A fólia opció beírásával az új objektumok a létrehozásuk fóliájához társított vonaltípust használják. Ha beírja a blokk parancsot, az új objektumok a FOLYAMATOS vonaltípussal lesznek megrajzolva, amíg nem lesznek egy blokkba csoportosítva. Ezen blokk beillesztésekor az objektumok öröklik a blokk vonaltípusát.