METSZ (parancs)

Levág az objektumokból, hogy illeszkedjenek a többi objektumhoz.

Keres

Áttekintés

Két módot használhat az objektumok metszéséhez, a Gyors módot és a Szabványos módot.

Gyors mód. Objektumok metszéséhez válassza ki egyenként a metszeni kívánt objektumokat, és lenyomással és elhúzással adja meg a szabadkézi kijelölési útvonalat, vagy válasszon ki két üres helyet a metsző felfűzés megadásához. Az összes objektum automatikusan vágóélként működik. A nem metszhető objektumokat a program törli.

A Gyors mód beállításai az alábbiak:

Szabványos mód. Objektumok metszéséhez először válassza ki a határvonalakat, majd nyomja le az Enter billentyűt. Válassza ki a metszeni kívánt objektumokat. Ha az összes objektumot határvonalként szeretné használni, akkor az első Válasszon objektumot promptnál nyomja le az Enter billentyűt.

A Szabványos mód beállításai az alábbiak:

Megjegyzés: A TRIMEXTENDMODE rendszerváltozó vezérli, hogy a METSZ parancs alapértelmezés szerint Gyors vagy Szabványos viselkedést eredményez.

A következő promptok jelennek meg a Gyors és a Szabványos módban is.

Válasszon vágóéleket . . . Megadja a metszés határvonalaként használni kívánt egy vagy több objektumot. A METSZ parancs levetíti a vágóéleket és a metszendő objektumokat az aktuális felhasználói koordináta-rendszer (FKR) XY síkjára. Gyors módban, ha egy határvonalat nem metsző objektumot választ ki, törlődik az objektum.

Megjegyzés: A blokkokat tartalmazó vágóélek kiválasztásához csak az egyedi kijelölés, a Metsző, a Felfűz és Az összes kijelölése opció használható.
Válasszon metszeni kívánt objektumokat vagy Shift+kiválasztás a hosszabbítani kívántakhoz . . .
Megadja az egyenként metszeni kívánt objektumrészeket. A Shift+kiválasztás nem metszi, hanem meghosszabbítja a kijelölt objektumokat. Ez az opció egyszerű módszert biztosít a metszés és a meghosszabbítás közötti váltásra.
Az összes kijelölése
Meghatározza, hogy a rajzban szereplő összes objektum felhasználható a metszés határvonalaként.

Metszeni kívánt objektum

A metszendő objektumot adja meg. Ha egynél több metszési eredmény lehetséges, az első kiválasztási pont helyzete határozza meg az eredményt.

Shift+kiválasztás a hosszabbításhoz

Nem metszi, hanem meghosszabbítja a kijelölt objektumokat. Ez az opció egyszerű módszert biztosít a metszés és a meghosszabbítás közötti váltásra.

Vágóélek

A további kijelölt objektumokkal megadja azokat a határoló éleket, amelyekig terjedően metszeni kívánja az objektumot.

Felfűz

Minden objektumot kijelöl, amely metszi a felfűzési vonalat. A felfűzési vonal ideiglenes vonalszakaszok sorozata, amelyeket két vagy több felfűzési pont megadásával adhat meg. A felfűzési vonal nem alkot zárt hurkot.

Metsző

A program minden olyan objektumot kijelöl, amely a két pont által meghatározott területen belül van, vagy metszi azt.

Megjegyzés: A metszendő objektumok egyes metsző kiválasztásai nem egyértelműek. A METSZ parancs feloldja a kiválasztást a négyszögű metsző ablak mentén az óramutató járásának megfelelő irányban haladva az első ponttól az első érintett objektumig.

Mód

Az alapértelmezett metszési módot Gyors módra állítja, amely az összes objektumot potenciális vágóélként használja, vagy Szabványos módra, amelyhez a vágóélek kiválasztása szükséges.

VEtítés

Az objektumok metszésénél használt vetítési módszert adja meg.

Nincs

Nem határoz meg vetítést. A parancs csak azokat az objektumot metszi, amelyek a vágási vonalat a 3D térben metszik.

FKR

A program az aktuális FKR XY síkjára vetít. A parancs olyan objektumokat is elmetsz, amelyek nem metszik a vágási vonalat a 3D térben.

Megtekintés

A program az aktuális nézetirány mentén vetít. A parancs azokat az objektumokat metszi el, amelyek az aktuális nézetben metszik a határvonalat.

éL

Azt határozza meg, hogy egy objektumot lemetszi-e egy másik objektum extrapolált éle, vagy csak olyan objektum metszi, amelyet a 3D térben metsz.

Kiterjesztés

A program a vágóél természetes kiterjedése mentén annyira meghosszabbítja a vágóélet, hogy az a 3D térben metssze az objektumot.

Megjegyzés: Az EDGEMODE rendszerváltozót 1 értékre állítja, hogy a rendszer alapértelmezés szerint a metsző él elképzelt meghosszabbításával metssze a kiválasztott objektumot.
Nem hosszabbít

A program csak olyan vágóéllel metszi el az objektumot, amely a 3D térben metszi azt.

Megjegyzés: Az EDGEMODE rendszerváltozót 0 értékre állítja, hogy a rendszer alapértelmezés szerint a kiválasztott metsző élet használja meghosszabbítások nélkül.
Megjegyzés: Ha sraffozásokat vág, ne állítsa be az élmeghosszabbítást. Ha nem így tesz, a vágáshatárokon a rendszer a hézagokat még akkor sem hidalja át, ha a hézagtűrés megfelelő értékre van állítva.

Töröl

Törli a kiválasztott objektumokat. Ez az opció kényelmes módszert biztosít a szükségtelen objektumok törléséhez a METSZ parancs elhagyása nélkül.

VIssza

Visszaállítja a METSZ parancs által végrehajtott utolsó módosítást.