TREEMAX (rendszerváltozó)

A memóriafoglalást a rajz újragenerálása közben oly módon korlátozza, hogy előírja a térindex elágazásainak maximális számát (oktális fa).

Típus:Egész
Mentés helye:Beállításjegyzék
Kezdeti érték:10000000

Ha a TREEMAX rendszerváltozóval rögzített határt ír elő, olyan rajzot is be tud tölteni, amely az aktuális rendszernél nagyobb memóriájú gépen készült, és ahol a TREEDEPTH változó értéke nagyobb, mint amekkorát az aktuális rendszer kezelni képes. Ezek a rajzok, ha ezt nem ellenőrzi, akár akkora oktális fával is rendelkezhetnek, hogy több memóriát fogyasztanak, mint amennyit számítógépe tartalmaz. A TREEMAX rendszerváltozó ezenkívül a szükségtelenül nagy TREEDEPTH értékekkel történő kísérletezés ellen is védelmet nyújt.

A TREEMAX alapértelmezés szerinti értéke 10 000 000 (tízmillió). Ez elegendően nagy ahhoz, hogy a TREEMAX érdemben ne korlátozza a TREEDEPTH változót. Az az érték, amelyre a TREEMAX értékét állítani tanácsos, a rendszerében rendelkezésre álló RAM mennyiségétől függ. Egy megabájt memóriaterületen körülbelül 15000 oktálisfa-elágazás fér el.

Ha azt szeretné, hogy egy oktális fa maximum 2 megabájt memóriát használjon, állítsa a TREEMAX változót 30000 (2 x 15000) értékre. Ha az oktális fa csomópontjainak lefoglalásakor a program kifogy a memóriából, indítsa újra a programot, állítsa be a TREEMAX változót egy kisebb számra, majd kísérelje meg a rajz újbóli betöltését.

Előfordulhat, hogy a program eléri a TREEMAX változóban beállított határt. Ekkor kövesse a képernyőn megjelenő promptok utasításait. A TREEMAX értékének növelhetősége a számítógépben rendelkezésre álló memóriától függ.