Sraffozás lap (Sraffozás és átmenet párbeszédpanel)

SRAFFOZ (parancs) Keres: Válassza a Beállítások opciót a promptban

Opciók

A következő lehetőségek jelennek meg.

Típus és minta

Megadja a sraffozás típusát, mintáját, színét és háttérszínét.

Típus

Azt adja meg, hogy előre definiált, felhasználói vagy egyéni sraffozási minta jöjjön-e létre.

Az előre definiált minták a következő, a programhoz mellékelt fájlokban találhatóak:
  • AutoCAD: acad.pat vagy acadiso.pat
  • AutoCAD LT: acadlt.pat vagy acadltiso.pat

A felhasználói minták a rajz aktuális vonaltípusán alapulnak. A felhasználói minta a keresési útvonalhoz hozzáadott bármely felhasználói PAT-fájlban definiált minta.

Minta

ANSI, ISO és egyéb ipari szabvány szerinti sraffozási minták listáját jeleníti meg. Tömör kitörlés létrehozásához válassza a TÖMÖR lehetőséget. A Minta lehetőség csak akkor áll rendelkezésre, ha a Típus értéke Előre definiált. (HPNAME rendszerváltozó)

[] gomb

Megjeleníti a Sraffozási minta paletta párbeszédpanelt, amelyen megtekinthető az összes előre definiált minta előnézete.

Szín

Az aktuális színt egy, a sraffozási mintákra és tömör kitöltésekre megadott színnel írja felül. (HPCOLOR rendszerváltozó)

Háttérszín

Új sraffozási objektumokhoz megadja a háttér színét. A háttérszín kikapcsolásához válassza a Nincs lehetőséget. (HPBACKGROUNDCOLOR rendszerváltozó)

Előnézet

Megmutat egy előnézetet a kiválasztott mintáról. A Sraffozási minta paletta párbeszédpanel megjelenítéséhez kattintson az előnézetre.

Egyedi minta

Listázza a felhasználható egyéni mintákat. A legutóbb használt egyéni minták a lista elején jelennek meg. Az Egyéni minta lehetőség csak akkor áll rendelkezésre, ha a Típus értéke Egyéni. (HPNAME rendszerváltozó)

[] gomb

Megjeleníti a Sraffozási minta paletta párbeszédpanelt, amelyen megtekinthető az összes egyéni minta előnézete.

Szög és lépték

Megad egy szöget és egy léptéket a kiválasztott sraffozási minta számára.

Bezárt szög

A sraffozási minta és az aktuális FKR X tengelyének szögét adja meg. ( HPANG rendszerváltozó)

Léptékezés

Széthúz, illetve összenyom egy előre definiált vagy egyéni mintát. Ez a lehetőség csak akkor áll rendelkezésre, ha a Típus értéke Előre definiált vagy Egyéni. ( HPSCALE rendszerváltozó)

Keresztbe

Felhasználói mintákhoz megrajzol egy, az eredeti vonallal 90 fokos szöget bezáró második vonalat is, keresztsraffozást létrehozva. Ez a lehetőség csak akkor áll rendelkezésre, ha a Típus értéke Felhasználói. ( HPDOUBLE rendszerváltozó)

Papírtérhez viszonyítva

Léptékezi a sraffozási mintát papírtérhez viszonyítva. Ezzel az elnevezett elrendezéshez megfelelően léptékezett sraffozási mintákat jeleníthet meg. Ez az opció csak elnevezett elrendezésekből használható.

Távolság

Megadja a vonalak közötti sorközt egy felhasználó által definiált mintában. Ez a lehetőség csak akkor áll rendelkezésre, ha a Típus értéke Felhasználói. ( HPSPACE rendszerváltozó)

ISO tollvastagság

A kiválasztott tollvastagság alapján az ISO (International Organization for Standardization - Nemzetközi Szabványügyi Szervezet) által javasolt mintaléptéket határoz meg. Ez a lehetőség csak akkor áll rendelkezésre, ha a Típus értéke Előre definiált, a Minta értéke pedig az elérhető ISO minták valamelyike.

Sraffozás kezdőpontja

A sraffozási minta kezdőpontjának elhelyezését vezérli. Bizonyos sraffozásokat, például a tégla mintákat a sraffozási határ egy pontjához kell illeszteni. Alapértelmezésben az összes sraffozási kezdőpont megegyezik az aktuális FKR origójával.

Jelenlegi kezdőpont használata

A sraffozás HPORIGIN rendszerváltozóban található kezdőpontját használja.

Megadott kezdőpont

Az alábbi opciók segítségével új sraffozási kezdőpontot rendel hozzá.

Kattintson az Új kezdőpont beállításához

Közvetlenül megadja az új sraffozási kezdőpontot.

Alaphelyzet a Határ terjedelméhez

A sraffozás objektum négyszögletes határai alapján új kezdőpontot számol ki. A választási lehetőségek között a terjedelem négy sarokpontja és a középpontja is szerepel. ( HPORIGINMODE rendszerváltozó)

Alapértelmezett kezdőpont

Az új sraffozási kezdőpont értékét a HPORIGIN rendszerváltozóban tárolja.