MUTATÓ (parancs)

Létrehoz egy vonalat, amely feliratozást kapcsol egy szolgáltatáshoz.

Javasoljuk, hogy a mutató objektumok létrehozását a TMUTATÓ parancs munkafolyamatával végezze.

A következő promptok jelennek meg.

Pont meghatározása

Mutatóvonal-szakaszt rajzol a megadott ponthoz, majd további pontok és opciók megadását kéri.

Megjegyzés

Egy blokkot szúr be a mutatóvonal végéhez. A megjegyzés lehet egy vagy többsoros szöveg, egy geometriai tűréseket tartalmazó alaktűréskeret vagy egy blokk.

Ha még azelőtt nyomja le az Enter billentyűt a Feliratozás promptjában, hogy szöveget írna be, az alábbi opciók jelennek meg:

Tűrés

Egy geometriai tűréseket tartalmazó alaktűréskeretet hoz létre az Alak- és helyzettűrésezés párbeszédpanel használatával (lásd: TŰRÉS).

Ebben a párbeszédpanelen bázisjelöléseket és alapméret-jelöléseket hozhat létre. A geometria tűrés szövegének megadása után a MUTATÓ véget ér.

Másolás

Szöveget, bszöveg objektumot, geometriai tűréseket tartalmazó alaktűréskeretet vagy egy blokkot másol, és a másolatot a mutatóvonal végéhez csatolja. A másolat a mutatóvonalhoz társított, ami azt jelenti, hogy a másolt objektum elmozdításakor a mutatóvonal vége azzal együtt mozdul el. A talp megjelenése a bemásolt objektumtól függ.

Az aktuális szöveghézag értéke (lásd: DIMSTYLE vagy DIMGAP rendszerváltozók) határozza meg a szöveg és bekezdéses szöveg objektumok beszúrási helyét. A blokkokat és a geometriai tűréseket tartalmazó alaktűréskereteket a program a mutatóvonal végéhez illeszti.

Blokk

Egy blokkot szúr be a mutatóvonal végéhez. A promptok megegyeznek a BEILL parancsnál megjelenő promptokkal. A blokkreferencia a mutatóvonal végétől meghatározott távolságra kerül beszúrásra, és a mutatóvonalhoz lesz társítva, ami azt jelenti, hogy ha a blokk elmozdul, a mutatóvonal vége vele együtt mozdul el. Talpvonal nem kerül megjelenítésre.

Semmi

A mutató vonalhoz megjegyzés hozzáadása nélkül fejezi be a parancsot.

Bszöveg

Szöveget hoz létre a Helyi szövegszerkesztő használatával, miután megadta a beszúrási pontot és a szöveg befoglaló téglalapját meghatározó második pontot.

Írja be a szöveget. Az elő- és utótagok formázó karakterláncait csúcsos zárójelek (< >) közé kell zárni. Az alternatív mértékegységeket szögletes zárójelek ([ ]) közé kell zárni.

Az egységbeállítások és az aktuális szövegstílus meghatározza, hogyan jeleníti meg a program a szöveget. A bekezdéses szöveg függőlegesen középre igazított, vízszintesen illesztett a mutatóvonal utolsó két csúcspontjának X tengelyhez viszonyított irányától függően. A program a bekezdéses szöveget a talpvonaltól az Új méretstílus, a Méretstílus módosítása és a Méretstílus felülírása párbeszédpanelek Szöveg lapjának Eltolás a méretvonaltól területén meghatározott távolsággal tolja el. Ha a meghatározott eltolás negatív, a program bezárja a bekezdéses szöveget egy téglalapba bázis mértékegységként.

Formátum

A mutató megrajzolását és a rajta elhelyezett nyílfej használatát szabályozza.

Spline

Spline görbeként rajzolja meg a mutatóvonalat. A mutatóvonal töréspontjai a kontrollpontok, amelyekhez egy-egy súlyszám tartozik.

Egyenes

A mutatóvonalat egyenes vonalakból építi fel.

Nyíl

Nyílfejet rajzol a mutatóvonal kezdőpontjához.

Semmi

Mutatóvonalat rajzol nyílfej nélkül a kezdőpontban.

Vissza

Visszavonja az utolsó töréspontot a mutatóvonalon. Az előző prompt jelenik meg.