Információk a méretgeometria módosításáról

A méreteket a szerkesztési parancsokkal és a fogószerkesztés segítségével változtathatja meg.

A méretek módosítása legegyszerűbben fogók használatával valósítható meg. A méretek szerkesztésének módja a méret asszociativitásától függ.

Asszociatív méretek módosítása

Az asszociatív méretek asszociatívak maradnak a méretezett objektumokkal, amikor kijelöli ezeket az objektumokat és a társított geometriát, és egyetlen paranccsal használja azokat. Ha például mozgat, másol vagy kioszt egy méretet és annak társított geometriáját ugyanazon parancsban, mindegyik méret asszociatív marad a megfelelő geometriához.

Bizonyos körülmények között a méretek automatikusan elveszítik asszociativitásukat, például a következő esetekben:

Más esetekben a méret részlegesen csatolttá válhat. Ha hosszirányú méretezés van társítva két geometriai objektum végpontjaival és törli az egyik objektumot, megmarad a többi asszociativitás. A hosszméret csatolás nélküli végpontja ezt követően csatolható egy másik geometriai objektumhoz a MÉRETÚJRACSATOL parancs segítségével.

Megjegyzés: A parancspromptban figyelmeztető üzenet jelenik meg méret asszociativitásának megszüntetésekor.

Nem asszociatív méretek módosítása

Nem asszociatív méretek esetében a méretezett objektumok szerkesztésekor a meghatározó méretdefiníciós pontokat is ki kell választani, ellenkező esetben a méret nem frissül. A definíciós pontok a méretek helyét határozzák meg. Méret nyújtásához például a megfelelő definiáló pontokat adja hozzá a kiválasztási halmazhoz. A definíciós pontok kiválasztását megkönnyítheti a fogók bekapcsolásával és az objektumok kiválasztásával, így a fogók kiemelésre kerülnek.

A definíciós pontok mindegyik mérettípus esetében jelölve vannak a következő ábrákon. A méretszöveg felezőpontja egy definíciós pont minden mérettípus esetében.

Ha nem jelenik meg szöghöz tartozó csúcspont, a program a szöget alkotó vonalak végén definíciós pontokat helyez el. A kétvonalas szöget bemutató példában a program egy definíciós pontot helyez el a méretezett ív középpontjában.

Megjegyzés: A definíciós pontok egy speciális Defpoints nevű fólián jönnek létre, amely nem nyomtatható ki.

Méretvonalak fogóinak használata

Helyezze a mutatót egy méretvonal végére a következő funkciók gyors eléréséhez:

Szétvetett méretek módosítása

A szétvetett méreteket ugyanúgy szerkesztheti, mint bármely más objektumot, mert a szétvetett méretek különálló objektumok (vonalak, 2D szilárdtestek és szövegek) gyűjteményei. Néha előfordulhat, hogy szét kell vetnie egy méretet olyan műveletek elvégzéséhez, mint megtörés méretvonalon vagy segédvonalon végzett létrehozása. Ha egy méretet szétvetettek, nem lehet azt újra csatolni a méretobjektumhoz.