Információk a környezetfüggő mezőkről a blokkokban és az xrefekben

Bizonyos mezők környezetfüggők, ami azt jelenti, hogy értékük különböző lehet attól függően, hogy melyik térben vagy elrendezésben vannak. Mivel például minden elrendezéshez különböző oldalbeállítás van csatolva, a NyomtatásTájolása mező által megjelenített érték különböző lehet a rajz egyes elrendezéseiben.

Környezetfüggő mezők listája

AkltuálisLapFelhasználói

AktuálisLapcím

AkltuálisLapLeírása

EszközNeve

AktuálisLapszám

Papírméret

AktuálisLapszámÉsCím

NyomtatásDátuma

AktuálisLapkészlet

NyomtatásTájolása

AkltuálisLapkészletFelhasználói

NyomtatásLéptéke

AktuálisLapkészletFelhasználói

OldalbeállításNeve

AktuálisLapAlkészlet

NyomtStílusTáblázat

Azért, hogy kompatibilisek legyenek az előző kiadásokkal, a blokkokban és xrefekben lévő környezetfüggő mezők nem frissülnek egy rajzba történő beillesztés során, ehelyett a mező az utolsó kapott értéket jeleníti meg. Ezért ha környezetfüggő mezőt kíván használni egy blokkon, például egy címpecséten belül, a mezőt attribútumként kell beilleszteni. A címpecsét például használhatja az AktuálisLapszám mezőt egy attribútumként. Ha beilleszti a címpecsétet, a mező annak a lapnak a lapszámát jeleníti meg, amelybe a címpecsét beillesztésre került.

A legtöbb mező nem környezetfüggő, és frissül a blokkokban és xrefekben. Az xrefekben található mezők a fogadó fájltól függően frissülnek, nem a forrás xreftől függően. Ezeket a mezőket nem kell attribútumokként elhelyezni. Az a mező például, amelyik egy lapkészlet bizonyos lapjának lapszámát jeleníti meg, és frissül, ha a lap száma megváltozik, a lapkészlet tulajdonsága. Ha egy mező létrehozásakor kiválasztja a Lapkészlet mezőnevet, kiválasztja a lapkészletet és a lapot a fanézetben, majd kiválasztja a Lapszám tulajdonságot a mező által megjelenítendő értékhez. A mező a laphoz tartozó lapszámot mutatja akkor is, ha a mezőt egy blokkba helyezi, és egy másik rajzba illeszti. Ha a lapot törli a lapkészletből, a lapszám megszűnik, a mező pedig érvénytelenné válik, és kettős keresztek jelennek meg benne.

Bizonyos lapkészletmezők helyőrzőkként illeszthetők be. Felhasználói megjegyzés blokkok és címke blokkok létrehozásakor például beillesztheti a Lapszám mezőt helyettesítőként. Később, ha megtörténik a blokk beillesztése a Lapkészlet kezelő Nézetlista lap helyi menüjében, a mező megjeleníti a rajz lapszámát.