MÉRETILLESZT (parancs)

Illesztett hosszméretet hoz létre.

Keres

A méretsegédvonal kezdőpontjához illesztett hosszméretet hoz létre.

A következő promptok jelennek meg.

Méretsegédvonal kezdőpontja

Megadja az első és második segédvonal kezdőpontját.

Objektum kijelölése

Automatikusan meghatározza az első és a második méretsegédvonal kezdőpontjait egy objektum kiválasztása után.

Vonalláncok és más szétvethető objektumok esetében csak az egyes vonal- illetve ívszakaszokat méretezi a program. Nem egyenletesen léptékezett blokkreferencián belül nem lehet objektumokat kiválasztani.

Ha vonalat vagy ívet választ ki, az AutoCAD a vonal, illetve az ív végpontjaiba helyezi a méret-segédvonalak eltolásának origóját. A segédvonalakat a program a végpontoktól az Új méretstílus, a Méretstílus módosítása és a Méretstílus felülírása párbeszédpaneleken található Vonalak és nyilak lap Eltolás a kezdőponttól részében megadott értékkel tolja el (lásd a MÉRETSTÍLUS parancs leírását). Ezt az értéket a program a DIMEXO rendszerváltozóban tárolja.

Kör kiválasztása esetén az AutoCAD az átmérő végpontjait használja a méretvonal kezdőpontjának. Az első méretsegédvonal origójának a helyét az a pont adja meg, amellyel a kör kiválasztása megtörtént.

Méretvonal helye

Meghatározza a méretvonal elhelyezését és a méret-segédvonalak rajzolásának irányát. Miután megadta a helyet, a MÉRETILLESZT parancs véget ér.

Bszöveg

Megjeleníti a helyi szövegszerkesztőt, amellyel a méretszöveget módosíthatja. A lemért méretet csúcsos zárójelek közt jeleníti meg (< >). Ha ehhez elő- vagy utótagot kíván hozzáadni, hozzáfűzheti a szöveg elejéhez, illetve végéhez. Speciális karakterek és szimbólumok megadásához lehetőség van az Unicode karakterláncok vagy vezérlőkódok használatára. Lásd: Vezérlőkódok és különleges karakterek.

A lemért érték módosításához vagy cseréjéhez törölje a < > zárójelet és írja be az új méretszöveget, majd kattintson az OK gombra. Ha a méretstílusban az alternatív mértékegységek megjelenítése nincs bekapcsolva, akkor ezek a szögletes zárójelek ([ ]) segítségével jeleníthetők meg. További részletekért lásd a „Meglévő objektumok módosítása” fejezetet.

A generált méretek megjelenését az aktuális méretezési stílus határozza meg.

Egy vagy többsoros szöveg

Testre szabja a méretszöveget a parancspromptnál. A lemért méretezésméret csúcsos zárójelek között jelenik meg.

Adja meg a méretszöveget, vagy nyomja le az Enter billentyűt a generált méret elfogadásához. Ha a generált értéket is meg szeretné jeleníteni, használjon csúcsos zárójelet (< >). Ha a méretstílusban az alternatív mértékegységek megjelenítése nincs bekapcsolva, akkor szögletes zárójelek ([ ]) segítségével jeleníthetők meg.

A méretszöveg tulajdonságai az Új méretstílus, a Méretstílus módosítása és a Méretstílus felülírása párbeszédpanel Szöveg lapján állíthatók be.

Bezárt szög

A méretszöveg szögét módosítja.