Oldalbeállítás párbeszédpanel

OLDALBEÁLL (parancs) Keres

Az Oldalbeállítás párbeszédpanel a következő esetekben jelenik meg:

A megadott oldalbeállítások tárolva lesznek az elrendezéssel, és alkalmazhatók más elrendezésekre vagy importálhatók más rajzokba.

Opciók

A következő lehetőségek jelennek meg.

Oldalbeállítás

Név

Megjeleníti az aktuális oldalbeállítás nevét.

Ikon

Egy DWG ikont jelenít meg, ha az Oldalbeállítás párbeszédpanel egy elrendezésből lett megnyitva, illetve egy lapkészlet ikont jelenít meg, ha az Oldalbeállítás párbeszédpanelt a Lapkészletkezelőből nyitja meg.

Nyomtató/plotter

Egy konfigurált nyomtatási eszközt ad meg az elrendezések vagy lapok nyomtatása vagy közzététele esetére.

Név

Megjeleníti az elérhető PC3-fájlokat vagy rendszernyomtatókat, amelyekből választhat az aktuális elrendezés vagy lap nyomtatásához vagy közzétételéhez. Egy ikon jelenik meg a nyomtatóeszközök neve előtt, megkönnyítve a rendszernyomtatók és PC3-fájlok megkülönböztetését.

Tulajdonságok

Megjeleníti a Plotterkonfiguráció-szerkesztő (PC3-szerkesztő) ablakát, amelyben megtekintheti vagy módosíthatja az aktuális plotterkonfigurációt, portokat, valamint az eszköz- és hordozóbeállításokat.

Ha a Plotterkonfiguráció-szerkesztő használatával módosítja a PC3-fájlt, megjelenik a Nyomtatókonfigurációs fájl módosítása párbeszédpanel.

Plotter

Megjeleníti az aktuálisan kiválasztott oldalbeállításban megadott nyomtatási eszközt.

Hely

Megjeleníti az aktuálisan kiválasztott oldalbeállításban megadott kimeneti eszköz fizikai helyét.

Leírás

Megjeleníti az aktuálisan kiválasztott oldalbeállításban megadott kimeneti eszközt jellemző leíró szöveget. Ezt a szöveget a Plotterkonfiguráció-szerkesztőben is módosíthatja.

Részleges előnézet

Az effektív nyomtatási terület pontos ábrázolását jeleníti meg a papírméret és a nyomtatható terület szerint. Az eszköztipp megjeleníti a papírméretet és a nyomtatható területet.

Papírméret

Szabvány papírméreteket jelenít meg, amelyek a kiválasztott nyomtatási eszközön elérhetők.

Ha a kiválasztott nyomtató nem támogatja az elrendezés kiválasztott papírméretét, egy figyelmeztetés jelenik meg, és kiválaszthatja a nyomtató alapértelmezett papírméretét vagy egy egyéni papírméretet.

Az alapértelmezett papírméretet a PC3-fájlban állíthatja be, amikor létrehozza azt a Plotter hozzáadása varázslóval. A varázslóval kapcsolatos további információkért tekintse meg az Útmutató az illesztőprogramhoz és a perifériaegységekhez kézikönyv „Plotterek és nyomtatók rendszerbe állítása” című részét. Az Oldalbeállítás párbeszédpanelen kiválasztott papírméret az elrendezéssel lesz mentve, és felülírja a PC3-fájl beállításait.

Az oldal valós nyomtatható területét, amelyet a kiválasztott nyomtatási eszközök és papírméretek határoznak meg, egy szaggatott vonal jelzi az elrendezésben.

Raszterkép (például BMP vagy TIFF-fájl) nyomtatásakor a nyomat mérete képpontokban, és nem hüvelykben vagy milliméterben van megadva.

Nyomtatási terület

Megadja a rajz nyomtatni kívánt területét.

Elrendezés/Határok

Egy elrendezés nyomtatása során a program mindent a megadott papírméret nyomtatási területén belülre nyomtat, az elrendezés 0,0 pontjától számított kezdőponttal.

A Modell elrendezésből történő nyomtatás esetén a hálóhatárok által meghatározott teljes rajzterületet kinyomtatja a program. Ha az aktuális nézetablakban nem normál nézet az aktív nézet, az opció hatása ugyanaz, mint a Terjedelem opcióé.

Terjedelem

Az aktuális tér objektumokat tartalmazó részét nyomtatja ki. Az aktuális elrendezés minden geometriáját kinyomtatja. A rajz újragenerálható a rajzterjedelem nyomtatás előtt történő újraszámításához.

Megjelenítés

Az aktuális elrendezés aktuális nézetablakában látható nézetet nyomtatja ki.

Megtekintés

Olyan nézetet nyomtat, amelyet korábban a NÉZET paranccsal mentettek.

Ablak

A rajz bármely megadott részét kinyomtatja. Ha megadja a nyomtatandó terület két sarokpontját, az Ablak gomb elérhetővé válik.

Kattintson az Ablak gombra a nyomtatandó terület két sarokpontjának megadásához, és használja a mutatóeszközt, vagy adjon meg koordinátaértékeket.

Nyomat eltolása

A nyomtatási terület eltolását adja meg a nyomtatható terület bal alsó sarkához viszonyítva, a Nyomat eltolásának megadása a következőhöz képest opciónál megadott beállítástól függően (Beállítások párbeszédpanel, Nyomtatás és közzététel lap). Az Oldalbeállítás párbeszédpanel Nyomtatás eltolás területe a megadott nyomtatási eltolást jeleníti meg zárójelben.

Egy rajzlap nyomtatható területét a kiválasztott kimeneti eszköz határozza meg, és szaggatott vonal ábrázolja az elrendezésben. Amikor egy másik kimeneti eszközre vált, a nyomtatható terület megváltozhat.

A geometriát eltolhatja a papíron úgy, hogy egy pozitív vagy negatív értéket ad meg az X és Y eltolási mezőkben. A nyomtatási egységek hüvelykben vagy milliméterben jelennek meg a papíron.

Nyomat középre igazítása

Automatikusan kiszámítja a nyomat középre igazításához szükséges X és Y eltolási értékeket.

X

Megadja a nyomtatás origóját az X irányban a Nyomtatás eltolásának meghatározása opció beállításához viszonyítva.

Y

Megadja a nyomtatás origóját az Y irányban a Nyomtatás eltolásának meghatározása opció beállításához viszonyítva.

Nyomtatás léptéke

A rajzegységek nyomtatási egységekhez viszonyított relatív méretét adja meg.

Megjegyzés:

Ha az Elrendezés opció lett megadva a Nyomtatási területnél, az elrendezés a Lépték területen megadott beállítástól függetlenül 1:1 arányban lesz kinyomtatva.

Papírlapra illesztés

Úgy léptékezi a nyomtatást, hogy illeszkedjen a kiválasztott papírmérethez, és megjeleníti a felhasználói léptéktényezőt a Lépték, hüvelyk =, és egység mezőkben.

Léptékezés

Megadja a kimenet pontos méretarányát. A papírtérben található elrendezés koordináta- és távolságértékét is szabályozza.

Az Egyéni beállítás egyéni léptéket ad meg. Felhasználói léptéket úgy definiálhat, hogy meghatározza, egy hüvelyk (milliméter) hány rajzi egységnek feleljen meg.

Megjegyzés: A léptékek listáját a LÉPTÉKLISTASZERK parancs segítségével módosíthatja.
Hüvelyk =/mm =/képpont =

Megadja a hüvelykek, milliméterek vagy képpontok számát egyenértékben a megadott számú egységgel.

Hüvelyk/mm/képpont

Azt adja meg, hogy az értékek hüvelykben vagy mm-ben jelenjenek-e meg. Az alapérték meghatározása a papírméret alapján történik, és új papírméret kiválasztásakor megváltozik.

A képpont opció csak akkor érhető el, ha raszter kimenetet választott.

Egység

Megadja a megadott számú egységgel egyenértékű hüvelykek, milliméterek vagy képpontok számát.

Vonaltípusok léptékezése

Léptékezi a vonalvastagságokat a méretarány arányában. A vonalvastagság általában a nyomtatott objektumok vonalvastagságát adja meg, és a program a megadott vonalvastagságot használja a nyomtatás során a lépték beállítástól függetlenül.

Nyomtatási stílus táblázat (Tollhozzárendelések)

Megadja az elrendezéshez rendelt nyomtatási stílus táblázatot, módosítja azt, vagy újat hoz létre.

Név mező (címke nélkül)

Megjeleníti a nyomtatási stílus táblázatot, amely hozzá van rendelve az aktuális Modell laphoz vagy elrendezés laphoz, és felsorolja az aktuálisan elérhető nyomtatási stílus táblázatokat.

Ha az Új opciót választja, megjelenik a Nyomtatási stílus táblázat hozzáadása varázsló, amelynek segítségével létrehozhat egy új nyomtatási stílus táblázatot. A megjelenő varázsló típusa attól függ, hogy az aktuális rajz színfüggő vagy elnevezett nyomtatási stílus használatára van-e beállítva.

Szerkeszt

Megjeleníti a Nyomtatásistílustáblázat-szerkesztőt, amelyben megtekintheti vagy módosíthatja az aktuálisan hozzárendelt nyomtatásistílus-táblázat nyomtatási stílusait.

Stílusok megjelenítése

Vezérli, hogy az objektumokhoz rendelt nyomtatási stílusok megjelennek-e a képernyőn.

Árnyalt nézetablakok beállításai

Meghatározza, hogy az árnyalt vagy renderelt nézetablakok hogyan legyenek kinyomtatva, valamint azok felbontásának szintjét és dpi értékét.

Megjegyzés:

A renderelt nézetek árnyalt nézetablakos nyomtatása nem támogatott az AutoCAD LT programban.

Árnyalt nyomtatás

Meghatározza a nézetek nyomtatási módját. Ezen beállítás megadásához egy nézetablak számára egy elrendezés lapon jelölje ki a nézetablakot, majd az Eszközök menüben kattintson a Tulajdonságok menüpontra.

A Modell lapon az alábbi beállítások közül választhat:

  • Megjelenítés szerint: Úgy nyomtatja az objektumokat, ahogyan azok a képernyőn megjelennek.
  • Drótváz: Drótvázasan nyomtatja az objektumokat, függetlenül attól, hogyan jelennek meg a képernyőn.
  • Takartvonalas: Takart vonalak nélkül nyomtatja az objektumokat, függetlenül attól, hogyan jelennek meg a képernyőn.

A látványstílusok nyomtatásának beállításai a következők (az AutoCAD LT programban nem érhetők el):

  • 3D Takart: Az objektumokat 3D Takart látványstílus alkalmazásával nyomtatja ki, függetlenül az objektumok kijelzőn történő megjelenítésétől.
  • 3D drótváz: Az objektumokat 3D drótváz látványstílus alkalmazásával nyomtatja ki, függetlenül az objektumok kijelzőn történő megjelenítésétől.
  • Koncepcionális: Az objektumokat Koncepcionális látványstílus alkalmazásával nyomtatja ki, függetlenül az objektumok kijelzőn történő megjelenítésétől.
  • Valósághű: Az objektumokat Valósághű látványstílus alkalmazásával nyomtatja ki, függetlenül az objektumok kijelzőn történő megjelenítésétől.
  • Renderelt: A renderelésnek megfelelően nyomtatja az objektumokat, függetlenül attól, hogyan jelennek meg a képernyőn.
Minőség

Meghatározza az árnyalt vagy renderelt nézetablakok nyomtatási felbontását.

A következő lehetőségek közül választhat:

  • Vázlat: Beállítja, hogy a renderelt és árnyalt modelltérbeli nézeteket drótvázasan nyomtassa a szoftver.
  • Előnézet: Beállítja, hogy a renderelt és árnyalt modelltérbeli nézeteket az eszköz aktuális felbontásának negyedével nyomtassa a szoftver, maximum 150 dpi felbontással.
  • Normál: Beállítja, hogy a renderelt és árnyalt modelltérbeli nézeteket az eszköz aktuális felbontásának felével nyomtassa a szoftver, maximum 300 dpi felbontással.
  • Prezentáció: Beállítja, hogy a renderelt és árnyalt modelltérbeli nézeteket az eszköz aktuális felbontásával nyomtassa a szoftver, maximum 600 dpi felbontással.
  • Legjobb: Beállítja, hogy a renderelt és árnyalt modelltérbeli nézeteket az eszköz aktuális felbontásával nyomtassa a szoftver, felbontáskorlát nélkül.
  • Egyéni: Beállítja, hogy a renderelt és árnyalt modelltérbeli nézeteket a DPI mezőben megadott felbontásban nyomtassa a szoftver, amely legfeljebb az eszköz aktuális felbontása lehet.
DPI

Meghatározza az árnyalt vagy renderelt nézetek pont/hüvelyk (dpi) értékét, amely nem lehet nagyobb az aktuális nyomtatási eszköz maximális felbontásánál.

Nyomtatási opciók

A vonalvastagság, átlátszóság, nyomtatási stílus, árnyalt nyomatok és az objektumok nyomtatási sorrendjének beállításait határozza meg.

Vonalvastagságok nyomtatása

Meghatározza, hogy ki lettek-e jelölve vonalsúlyok az objektumokhoz, és a fóliák nyomtatottak-e.

Nyomtatás átlátszósága

Azt adja meg, hogy ki kell-e nyomtatni az objektumátlátszóságot. Ez az opció csak átlátszó objektumot tartalmazó rajz nyomtatásakor használandó.

Figyelem: Teljesítményi megfontolásokból alapértelmezés szerint ki van kapcsolva az átlátszóság nyomtatása. Átlátszó objektumok nyomtatásához jelölje be a Nyomtatás átlátszósága négyzetet. Ez a beállítás felülírható a PLOTTRANSPARENCYOVERRIDE rendszerváltozóval. Alapértelmezés szerint a rendszerváltozó tiszteletben tartja az Oldalbeállítás és a Nyomtatás párbeszédpanel beállításait.
Nyomtatási stílusok alkalmazása

Azt adja meg, hogy nyomtatáskor a program alkalmazza-e a nyomtatási stílusokat az objektumokra és a fóliákra.

Papírtér nyomtatása utoljára

Elsőként a modelltér geometriáját nyomtatja ki. A papírtér geometriájának nyomtatása rendszerint megelőzi a modelltér nyomtatását.

A papírtér objektumainak elrejtése

Meghatározza, hogy a TAKAR művelet érvényes legyen-e a papírtér nézetablakokban található objektumokra. Ez az opció csak elrendezés lapról érhető el. Ez a beállítás befolyásolja a nyomtatási előnézetet, az elrendezés megjelenítését azonban nem.

Rajz tájolása

Megadja a rajz irányát a papíron olyan nyomtatókhoz, amelyek támogatják az álló és fekvő üzemmódot is.

Álló

A rajzon úgy helyezi el a nyomatot, hogy annak rövidebb éle a lap felső éléhez illeszkedik.

Fekvő

A rajzon úgy helyezi el a nyomatot, hogy annak hosszabb éle a lap felső éléhez illeszkedik.

Nyomtatás fejjel lefelé

Lehetővé teszi a fejjel lefelé történő nyomtatást a papírra.

Ikon

Meghatározza a kiválasztott papír média tájolását, és megjeleníti a rajz tájolását egy a papíron elhelyezett betűvel.

Megjegyzés: A nyomtatások tájolása a PLOTROTMODE rendszerváltozótól is függ.

Előnézet

A NYOMTKÉP parancs végrehajtásával úgy jeleníti meg a rajzot, ahogy az a papíron látható lesz nyomtatáskor.