MÉRETHOSSZ (parancs)

Hosszméretet hoz létre.

Keres

Vízszintes, függőleges vagy elforgatott méretvonallal rendelkező hosszirányú méretezést hoz létre. Ez a parancs a MÉRETVÍZSZ és a MÉRETFÜGG parancsot cseréli fel.

A következő promptok jelennek meg.

Első, második segédvonal kezdőpontja

Az első és második segédvonal kezdőpontja megadásának promptja.

Méretvonal helye

Az AutoCAD a megadott pont segítségével határozza meg a méretív helyét.

Bszöveg

Megjeleníti a helyi szövegszerkesztőt, amellyel a méretszöveget módosíthatja. Speciális karakterek és szimbólumok megadásához lehetőség van a Unicode karakterláncok vagy vezérlőkódok használatára. Lásd: Vezérlőkódok és különleges karakterek.

Ha a méretstílusban az alternatív mértékegységek megjelenítése nincs bekapcsolva, akkor ezek a szögletes zárójelek ([ ]) segítségével jeleníthetők meg.

A generált méretek megjelenését az aktuális méretezési stílus határozza meg.

Egy vagy többsoros szöveg

Testre szabja a méretszöveget a parancspromptnál. A lemért méretezésméret csúcsos zárójelek között jelenik meg.

Ha a generált értéket is meg szeretné jeleníteni, használjon csúcsos zárójelet (< >). Ha a méretstílusban az alternatív mértékegységek megjelenítése nincs bekapcsolva, akkor szögletes zárójelek ([ ]) segítségével jeleníthetők meg.

A méretszöveg tulajdonságai az Új méretstílus, a Méretstílus módosítása és a Méretstílus felülírása párbeszédpanel Szöveg lapján állíthatók be.

Bezárt szög

A méretszöveg szögét módosítja.

Vízszintes

Vízszintes hosszméreteket hoz létre.

Méretvonal helye

Pont megadásakor az AutoCAD a pont segítségével határozza meg a méretvonal helyét.

FÜggőleges

Függőleges hosszméreteket hoz létre.

Méretvonal helye

Pont megadásakor az AutoCAD a pont segítségével határozza meg a méretvonal helyét.

FOrgat

Elforgatott hosszméreteket hoz létre.

Objektum kiválasztása

Automatikusan meghatározza az első és a második méretsegédvonal kezdőpontjait egy objektum kiválasztása után.

Vonalláncok és más szétvethető objektumok esetében csak az egyes vonal- illetve ívszakaszokat méretezi a program. Nem egyenletesen léptékezett blokkreferenciából nem választhat objektumot.

Ha egyenest vagy ívet választ ki, a program az egyenes vagy az ív végpontjait használja a segédvonalak kezdőpontjaiként. A méret-segédvonalak eltolhatók az Új méretstílus, a Méretstílus módosítása és az Aktuális stílus felülírása párbeszédpanelek Vonalak és nyilak lapján található Eltolás a kezdőponttól mezőben megadott távolsággal. További információt a MÉRETSTÍLUS parancsnál talál. Ezt az értéket a program a DIMEXO rendszerváltozóban tárolja.

Kör kiválasztása esetén a program az átmérő végpontjait használja a méretvonal kezdőpontjának. Ha a kör kiválasztásához használt pont közel van az északi vagy déli körnegyedelő ponthoz, vízszintes méretet rajzol meg a program. Ha a kör kiválasztásához használt pont közel van a keleti vagy nyugati körnegyedelő ponthoz, akkor függőleges méretet rajzol meg a program.