-BSZÖVEG (parancs)

Bekezdéses szöveg objektumot hoz létre.

A következő promptok jelennek meg.

Első, ellentétes sarokpont

Ha a mutatóeszközzel kattintva határoz meg egy sarkot, majd az ellenkező sarkot, egy téglalap jelenik meg, amely a bekezdéses szövegobjektum helyét és méretét mutatja. Nyilak jelzik a téglalapban a bekezdés szövegének irányát.

Magasság
A bekezdéses szöveg karaktereinél használt szövegmagasságot határozza meg.
  • Magasság. Ez a prompt csak akkor jelenik meg, ha az aktuális szövegstílus nem feliratozási.
  • Papírtér szövegmagassága. Ez a prompt csak akkor jelenik meg, ha az aktuális szövegstílus feliratozási.

Az alapértelmezett magasság, ha nem nulla, megegyezik az aktuális stílus magasságával, máskülönben a TEXTSIZE rendszerváltozóban tárolt magassággal egyezik meg. A szövegmagasság rajzi egységekben van számítva. A magasság megváltoztatása felülírja a TEXTSIZE rendszerváltozóban tárolt értéket.

Igazítás
Mind a szövegigazítást, mind annak folyamát meghatározza az új vagy kijelölt szövegnél, a szöveg-határvonalhoz viszonyítva. Az új szövegre az aktuális igazítási beállítás érvényesül. A szöveg a téglalap kilenc igazítási pontja közül az egyikhez van igazítva. Az igazítási pont az a pont, amelyiket a téglalap pontjai közül először megadott. A jobb és bal szöveghatárvonalat figyelembe véve a szöveg lehet középre, balra vagy jobbra igazított. A sor végén beírt szóközök a szöveg részének tekinthetők, így befolyásolják a sor igazítását. A bekezdéses szöveg alsó és felső határához képest a szöveg felülre, alulra vagy középre illesztett lesz.
Igazítás beállításai Leírás
FB Fent bal
FF Fent felező
FJ Fent jobb
KB Közép bal
KF Közép felező
KJ Közép jobb
AB Alsó bal
AF Alsó felező
AJ Alsó jobb

A következő illusztráció minden egyes igazításra mutat egy példát.

Sorköz
A bekezdéses szöveg objektum sorközét határozza meg. A sortávolság az egyik sor alja (bázisvonala) és a következő sor alja közötti függőleges távolság.
Megjegyzés: A megfelelő kiosztás javasolt, amikor a BSZÖVEG paranccsal létrehoz egy táblázatot. Használjon kisebb betűmagasságot, mint a sormagasság, így a sorok nem fedik egymást.
  • Legalább. A szöveg sorait automatikusan beállítja a sor legmagasabb karaktere alapján. Amikor a Legalább opciót választja, a magasabb karaktereket tartalmazó soroknak nagyobb lesz a távolsága.
  • Távolság. A sorközt egy rajzi egységben megadott abszolút értékkel határozza meg. Az értékeknek 0.0833 (0.25x) és 1.3333 (4x) között kell lenniük.
  • Pontosan: Azonos sorközt kényszerít a szöveg összes sora esetén a bekezdéses szöveg objektumban. A sortávolság az objektum vagy a szövegstílus szövegmagasságától függ.
  • Távolságtényező. A sorközt a szimpla sortávolság többszörösére állítja.
A szimpla sortávolság a karakterek magasságának 1.66-szorosa. Ha a megadott érték után az x karaktert is beírja, akkor a szimpla sortávolság többszöröseként adhatja meg a sortávolságot. Szimpla térköz beállításához például írja be: 1x, a dupla sortávolság megadásához írja be: 2x.
Forgatás
A szöveghatár elforgatási szögét határozza meg.
  • Elforgatási szög. Ha a mutatóeszközt használja a pont megadásához, az elforgatás szögét az X tengely, valamint az utoljára megadott (alapértelmezésben a 0,0,0) és kijelölt pont által meghatározott egyenes által bezárt szög adja meg.

A program visszatér az előző prompthoz, amíg a szöveghatárvonal ellenkező sarokpontját meg nem határozza.

Stílus
A bekezdéses szöveg karaktereinél használt szövegstílust határozza meg.
  • Stílus neve. A szövegstílus nevét határozza meg. A szövegstílusokat a STÍLUS parancs használatával határozhatja meg és mentheti.
  • ? – Stílusok listázása. Felsorolja a szövegstílusok nevét és jellemzőiket.

A program visszatér az előző prompthoz, amíg a szöveghatárvonal átellenes sarokpontját meg nem határozza.

széLesség
Megadja a szöveghatár szélességét.

Mutatóeszközzel megadott pont esetén a szélesség egyenlő a kezdőpont és a megadott pont közötti távolsággal. A bekezdéses szöveg objektum összes sorában a sortörés a szöveghatár szélességéhez lesz illesztve. Ha a megadott szélesség nulla, a sortörés ki van kapcsolva és a bekezdéses szöveg objektum szélessége a szöveg leghosszabb sorának szélességével egyenlő. A szöveg egy sorát befejezheti egy adott ponton a szöveg beírásával és az ENTER billentyű lenyomásával. A parancs befejezéséhez nyomja le az ENTER billentyűt a BSZÖVEG promptnál.

Oszlopok
Meghatározza egy bekezdéses szövegobjektum oszlopbeállításait.
  • Statikus. Megadja a teljes oszlopszélességet, az oszlopok számát, az oszlopközt és az oszlopok magasságát.
  • Dinamikus. Megadja az oszlopszélességet, az oszlopközt és az oszlopmagasságot. A dinamikus oszlopok szövegvezéreltek. Az oszlopok módosítása hatással van a szöveg folyására, és a szöveg folyásának eredményeképp oszlopok keletkezhetnek, illetve megszűnhetnek.
  • Nincs oszlop. Nincs oszlop módra állítja az aktuális bekezdéses objektumot.

Az alapértelmezett oszlopbeállítást az MTEXTCOLUMN rendszerváltozó tárolja.