Fóliák letisztázása

A fóliák alapvető fontosságúak a rajzokban lévő geometriák és feliratozások megjelenésének rendezésében és szabályozásában. Valószínű, hogy dolgozott már olyan rajzokon, amelyek különféle, a vállalata szabványainak nem megfelelő fóliaszabványokkal rendelkeznek. Ilyen esetekben időnként nehéz lehet a munka ezeken a rajzokon, különösen akkor, ha meg kell osztania és ki kell nyomtatnia őket.

Az AutoCAD számos eszközt biztosít a rajzok használt és nem használt fóliáinak letisztázásához:

Megjegyzés: A videó nem tartalmaz hanganyagot vagy feliratozást.
Megjegyzés: A lépések, képek és videók kissé eltérhetnek az Ön termékverziójában látottaktól.

Tipp: A fólianevek nem betűrendben vannak

A rajzok fóliák százait, sőt ezreit tartalmazhatják. Ha egy rajz sok fóliát tartalmaz, észreveheti, hogy a Gyorselérési eszköztár, a szalag vagy a párbeszédpanelek listáinak Fólia legördülő listájában a fóliák nincsenek betűrendbe rendezve. Ez a rendezési korlátozás valószínűleg a MAXSORT rendszerváltozó aktuális értékéhez kapcsolódik. A MAXSORT rendszerváltozó vezérli azon elemek maximális számát, amelyeket az AutoCAD betűrendbe rendez a listákban. A MAXSORT értékének növelése megoldja a listákban lévő elemek betűrendbe rendezését.

Objektumok megtekintése fóliánként

Egy meglévő rajz első használata kihívást jelenthet, különösen egy vállalaton kívüli rajz esetében, mivel a vállalatok gyakran saját belső fóliaszabványaikat követik. A Fóliaállapotok funkció (FÓLIAÁLLAPOTOK parancs) lehetővé teszi az objektumok megtekintését az aktuális rajz egyes fóliáin. A fóliák kijelölésekor az adott fóliákon lévő objektumok láthatók, míg az összes többi fólián lévő objektumok ideiglenesen rejtettek.

A következő lépések ismertetik a Fóliaállapotok használatát:

  1. Nyissa meg a Section1.dwg mintarajzot a C:\Program Files\Autodesk\AutoCAD <kiadás>\Sample\Sheet Sets\Architectural\Res mappából. Ha szeretné, megnyithatja az egyik rajzfájlját is, csak módosítsa a lépéseket ennek megfelelően.
  2. Kattintson a Kezdőlap > Fóliák panel (kibontva) > Fóliaállapotok elemre. Keres
  3. A Fóliaállapotok párbeszédpanelen válassza a Struc_Plan_Dim elemet a listából.

    Figyelje meg, hogy csak az adott fóliához rendelt geometria jelenik meg.

  4. Nyomja le a lefelé nyíl billentyűt, amíg eléri a Structural_SteelBeam elemet.

    Figyelje meg, hogy a lefelé mutató nyíl billentyű minden egyes lenyomásakor az AutoCAD láthatóvá teszi a kiválasztott fóliát, és kikapcsolja a többit.

  5. Egyszerre több fólia is kijelölhető a Ctrl billentyű nyomva tartásával és a megtekinteni kívánt fóliák kiválasztásával. Tartsa lenyomva a Ctrl billentyűt, és válassza a Struc_Section_Steel elemet.

    Most a Struc_Section_Steel és a Structural_SteelBeam fóliákon lévő objektumok is láthatók. Ha fóliatartományt kíván kijelölni, tartsa lenyomva a Shift billentyűt, és jelölje ki a tartomány első és utolsó fóliáját. A program kijelöli a közöttük lévő összes fóliát, és azok láthatóvá válnak.

  6. Törölje a Visszaállítás kilépéskor jelölőnégyzet jelölését.

    Ha a Visszaállítás kilépéskor jelölőnégyzet nincs bejelölve, a kiválasztott fóliák láthatók maradnak a rajzban a párbeszédpanel bezárásakor. Ha a Visszaállítás kilépéskor be van jelölve, a rajz fóliái visszatérnek a Fóliaállapotok használata előtti állapotukba.

  7. Kattintson a Bezárás gombra.
  8. Ha a Fólia – Fóliaállapot változásai üzenet jelenik meg, kattintson a Folytatás gombra.

    Figyelje meg, hogy csak a Struc_Section_Steel és a Structural_SteelBeam fóliák láthatók a rajzban.

  9. Most, hogy a rajz kevésbé összetett, elvégezheti a szerkesztéseket, majd a Kezdőlap > Fóliák panel (kibontott) > Előző elemre kattintva visszatérhet az előző fóliaállapotba. Keres
    Megjegyzés: Ha a Fóliaállapotok használata óta más módosításokat végzett a fóliákon, akkor lehet, hogy a Fóliaállapotok használata előtti fóliaállapotba való visszatéréshez többször is rá kell kattintania az Előző gombra. Ha többször kattint az Előző gombra, akkor előfordulhat, hogy más fóliaváltozásokat is visszavon, például be-/kikapcsolhatja a fóliákat, vagy akár a legutóbbi színváltoztatásokat is visszaállíthatja. Erre az egyik megoldás, ha a Fóliaállapot-kezelő (FÓLIAÁLLAPOT parancs) segítségével elnevezett fóliaállapotot hoz létre a Fóliaállapotok használata előtt, és csak a fóliaállapot Be/Ki és Fagyasztás/Olvasztás tulajdonságait tárolja. További információt a fóliaállapotokról a Próbálta már? – Fóliaállapotok című fejezetben talál.

Fóliák egyesítése

A rajzokon való munka során időnként egy új szabványkészletre kell frissíteni a rajz fóliáit, vagy le kell egyszerűsítenie a rajz fóliáinak elrendezését a használt fóliák számának csökkentésével. A Fóliaegyesítés funkció (FÓLIAEGYES parancs) lehetővé teszi az összes objektum áthelyezését egy vagy több kijelölt fóliáról egy célfóliára. A nem használt fóliákat a program automatikusan tisztítja.

A következő lépések ismertetik a fóliák egyesítését egy rajzban:

  1. Nyissa meg a Section1.dwg mintarajzot a C:\Program Files\Autodesk\AutoCAD <kiadás>\Sample\Sheet Sets\Architectural\Res mappából. Ha szeretné, megnyithatja az egyik rajzfájlját is, csak módosítsa a lépéseket ennek megfelelően.
  2. Közelítsen rá a keresztszelvénynézet jobb felső területére, hogy láthassa az acélgerendákon lévő kötőelemeket.

    A kötőelemek két különböző fólián találhatók: C-241-1 és Struc_Section_MachineBolt. A C-241-1 fólián lévő objektumokat egyesíteni szeretnénk a Struc_Section_MachineBolt fóliával.

  3. Kattintson a Kezdőlap > Fóliák panel (kibontva) > Egyesítés elemre. Keres
  4. A Válasszon ki egy objektumot az egyesítendő fólián, vagy [Név]: promptba írja be az N karaktert az egyesítendő fólia kiválasztásához egy párbeszédpanelből.

    Az egyesíteni kívánt fólián is kiválaszthat egy objektumot.

  5. A Fóliák egyesítése párbeszédpanelen válassza a listából a C-241-1 elemet, majd kattintson az OK gombra.
  6. További fóliákat is kijelölhet az egyesítéshez.
  7. Az egyesíteni kívánt fóliák kiválasztásának befejezéséhez nyomja le az Enter billentyűt.
  8. A Válasszon ki egy objektumot a célfólián, vagy [Név]: promptban írja be az N karaktert.
  9. A Fóliák egyesítése párbeszédpanelen válassza a listából a Struc_Section_MachineBolt elemet, majd kattintson az OK gombra.
  10. A folytatáshoz az Egyesítés fóliával üzenetmezőben kattintson az Igen gombra.

    A C-241-1 fólia objektumai egyesülnek a Struc_Section_MachineBolt fóliával, és a program tisztítja a C-241-1 fóliát a rajzból.

Tipp: A fóliák egyesítése a Fóliatulajdonság-kezelő Fólia listájából is végrehajtható. Válassza ki az egyesíteni kívánt fóliákat a listából, kattintson a jobb gombbal, és válassza a Kijelölt fólia/fóliák egyesítése... lehetőséget.

Egy fólián található összes objektum törlése

Időnként célszerű lehet törölni az adott fóliákon található összes objektumot. Ez hasznos lehet a rajzfájlok méretének csökkentéséhez, illetve a modellek összetettségének egyszerűsítéséhez. Lehet, hogy csak egy terv általános ábrázolására van szüksége, amikor másokkal megosztja, például egy épület körvonalára referenciaként. A Fólia törlése funkció (FÓLIATÖRL parancs) lehetővé teszi egy fólián található összes objektum törlését, majd a fólia tisztítását a rajzból.

A következő lépések ismertetik, hogyan törölheti egy fólia összes objektumát, majd hogyan tisztíthatja a fóliát a rajzból:

  1. Nyissa meg az A-03.dwg mintarajzot a C:\Program Files\Autodesk\AutoCAD <kiadás>\Sample\Sheet Sets\Architectural mappából. Ha szeretné, megnyithatja az egyik rajzfájlját is, csak módosítsa a lépéseket ennek megfelelően.
    Tipp: Mielőtt törölne minden objektumot a fólián, majd tisztítaná a fóliát, a Fóliaállapotok (FÓLIAÁLLAPOTOK parancs) használatával megtekintheti, hogy mi van az egyes fóliákon, és elkülönítheti csak a törölni kívánt fóliákat. Ha törli a Visszaállítás kilépéskor beállítást a Fóliaállapotok párbeszédpanelen, a kijelölt fóliákon lévő objektumok láthatók maradnak a párbeszédpanel bezárásakor.
  2. Kattintson a Kezdőlap > Fóliák panel (kibontva) > Törlés elemre. Keres
  3. A Válasszon ki egy objektumot a törlendő fólián, vagy [Név]: promptban válassza ki a megjegyzést, a mutatót és a méreteket a rajzban.
  4. Nyomja le az Enter billentyűt az objektumok és a kijelölt fóliák tisztításához.
  5. A Folytatja? [Igen/Nem] <Nem>: promptba írja be az Y karaktert a folytatáshoz.
Megjegyzés: A program újradefiniálja a törlendő fóliákon objektumokat tartalmazó blokkokat.

Fóliák rendezése (csak az AutoCAD programban)

A rajzban lévő fóliák egyik szabványról egy másikra való frissítése hosszabb időt vehet igénybe. De mi történik, ha több száz, sőt több ezer rajzot kell frissítenie? A Fóliaegyesítés és a Fóliatulajdonság-kezelő segítségével ugyan manuálisan frissítheti a fóliákat, de ez a módszer nem hatékony, és következetlenségeket eredményezhet.

A csak az AutoCAD programban elérhető Fóliarendező (FÓLIARENDEZŐ parancs) lehetővé teszi egy fóliamegfeleltetés létrehozását. A fóliamegfeleltetés a rajz fóliái és egy meghatározott szabványkészlet fóliái közötti kapcsolatot jelenti. A fóliamegfeleltetést a következőkre használhatja:

A következő lépések ismertetik, hogyan hozhat létre és használhat fóliarendezési megfeleltetést a rajz fóliáinak letisztázásához:

  1. Nyissa meg a Section1.dwg mintarajzot a C:\Program Files\Autodesk\AutoCAD <kiadás>\Sample\Sheet Sets\Architectural\Res mappából.
  2. Kattintson a Kezelés lap > CAD-szabványok panel > Fóliarendező elemre. Keres
  3. A Fóliarendező párbeszédpanelen kattintson a Betöltés gombra a Cél fólianevek szakaszban.

    A Betöltés gombbal kiválaszthatja az aktuális rajz fóliáinak frissítéséhez használni kívánt fóliákat tartalmazó rajzot, amely általában rajzsablon- (DWT-) vagy rajzszabvány- (DWS-) fájl lehet. Kiválaszthat egy olyan rajzfájlt is, amely korábban mentett fóliarendezési megfeleltetést tartalmaz.

  4. A Rajzfájl kiválasztása párbeszédpanelen keresse meg a C:\Program Files\Autodesk\AutoCAD <kiadás>\Sample\Sheet Sets\Architectural\Res mappát, és válassza a Section2.dwg fájlt. Kattintson a Megnyitás gombra.
  5. A párbeszédpanel közepén kattintson az Egyezőek leképezése elemre.

    A két rajz azonos nevű fóliái a párbeszédpanel alján található Fóliarendezési megfeleltetések szakaszba kerülnek. Most két olyan fóliának kell maradnia, amelyek nincsenek megfeleltetve.

  6. A Kiindulási fóliák listában válassza a Struc_Section_stAngle elemet, majd válassza a Structural_Section_StAngle elemet a Cél fólianevek listából. Kattintson a Leképezés gombra.

Nem minden használni kívánt fólia lett definiálva a betöltött rajzban. Hozzáadhatunk egy új fóliát az Arch_Section_Truss fólia megfeleltetéséhez.

  1. Kattintson az Új gombra a Cél fólianevek szakaszban.
  2. Az Új fólia párbeszédpanel Név szövegmezőjében adja meg a Structural_Section_Truss nevet.
  3. Kattintson a Szín legördülő listára, és válassza a Szín kiválasztása lehetőséget.
  4. A Szín kiválasztása párbeszédpanelen jelölje ki a 45. színmintát, és kattintson az OK gombra.
  5. Az Új fólia párbeszédpanelen kattintson az OK gombra.
  6. A Kiindulási fóliák listában válassza az Arch_Section_Truss elemet, majd válassza a Structural_Section_Truss elemet a Cél fólianevek szakaszból. Kattintson a Leképezés gombra.

    Most az összes fólia meg van feleltetve.

Az importált fóliák forrása alapján előfordulhat, hogy módosítania kell a fóliák tulajdonságait. A megfeleltetésben szereplő fólia tulajdonságait a Szerkesztés gombra kattintva szerkesztheti.

Tipp: Ha a megfeleltetési fóliák tulajdonságai esetén túl sok módosításra van szükség, akkor egyszerűbb lehet a betöltött rajzfájl frissítése, majd a fájl újbóli betöltése.

Itt két megfeleltetési fólia tulajdonságait szerkeszthetjük:

  1. A Fóliarendezési megfeleltetések szakaszban válassza a Struc_Section_Dim elemet a Régi fólianév oszlopban, és kattintson a Szerkesztés gombra.
  2. A Fólia szerkesztése párbeszédpanelen módosítsa a fólia színét a 45-ös számúra, majd kattintson az OK gombra.
  3. Módosítsa a Structural_Section_StAngle fólia színét az 5-ös számúra.

    Most, ha az összes fólia meg van feleltetve, mentheti a fólia-megfeleltetéseket, és rendezheti a fóliákat a rajzban.

  4. Ha kívánja, kattintson a Mentés gombra a fólia-megfeleltetés rajzfájlba való mentéséhez, hogy fel lehessen használni egy másik rajz fóliáinak rendezéséhez. Adja meg a fájl helyét, majd kattintson a Mentés gombra a Fóliarendezési párbeszédpanelhez való visszatéréshez.

    Ezután a gyakorlat korábbi részében elvégzett Section2.dwg betöltése helyett szerkesztheti és betöltheti a rajzfájlba mentett fóliákat és fólia-megfeleltetést.

  5. Kattintson a Rendezés gombra a Section1.dwg fájlban található fóliák rendezéséhez a létrehozott fólia-megfeleltetés alapján.
Megjegyzés: Vannak olyan szabályozható beállítások, amelyek befolyásolják az objektumok tulajdonságait a fóliák rendezésekor. Ezen beállítások eléréséhez a Fóliarendezőben kattintson a párbeszédpanel bal alsó sarkában található Beállítások gombra. Végezze el a kívánt módosításokat a Beállítások párbeszédpanelen a fóliák rendezése előtt.

Rajz- és fóliatisztázás automatizálása

Ha egy rajz fóliáit tisztázza, gyakran nagy eséllyel egy másik rajzon is ugyanazon vagy hasonló lépéseket kell végrehajtania. Létrehozhat egy parancsfájlt vagy AutoLISP-programot a rajzban említett következő tisztázási műveletek automatizálásához:

Megjegyzés: A – (kötőjellel) kezdődő parancsok alkalmasak az ismétlődő feladatok automatizálására, mivel nem jelenítenek meg párbeszédpaneleket. Ezen parancsok esetében csak a parancspromptnál szükséges adatokat bevinni.

A parancsfájlokkal és az AutoLISP alkalmazásokkal kapcsolatos információkért lásd: Próbálta már? – Feladatok zökkenőmentesebbé tétele parancsfájlokkal és Kezdeti lépések – oktatóanyagok az AutoLISP-hez.

Megjegyzés: Az AutoCAD LT 2024-től kezdve az AutoLISP az AutoCAD LT programban támogatott.

Összefoglalás

Kihívást jelenthet egy olyan rajz használata, amely ismeretlen fóliaszabványt tartalmaz, vagy akár egy olyan, amelyben a fóliaszabványokat frissíteni kell. Remélhetőleg az ebben a cikkben található parancsok és tippek segítenek abban, hogy hatékonyabban ismerje meg, tisztázza és frissítse a rajzban található fóliaszabványokat.

Fóliák tisztázásával kapcsolatos parancsok és rendszerváltozók

Íme néhány gyakran használt parancs és rendszerváltozó a rajzban található fóliák letisztázásával kapcsolatban.

Parancs Leírás
FÓLIATÖRL Töröl minden objektumot az adott fólián, és megtisztítja a fóliát.
FÓLIA Fóliák és fóliatulajdonságok kezelését teszi lehetővé.
FÓLIAÁLLAPOT A fóliaállapotnak nevezett fóliabeállítás-készleteket menti, kezeli és állítja vissza.
FÓLIAEGYES Kiválasztott fóliákat egyesít egyetlen célfóliává, és eltávolítja őket a rajzból.

FÓLIARENDEZŐ

A megadott fóliaszabványok szerint alakítja át az aktuális rajz fóliáit. (Csak az AutoCAD programban)
FÓLIAÁLLAPOTOK Megjeleníti a kijelölt fóliákon szereplő objektumokat, és elrejti az összes többi fóliát.
TISZTÍT Eltávolítja a rajzból a használaton kívüli elemeket, például a blokkdefiníciókat és a fóliákat.
Rendszerváltozó Leírás Alapértelmezett érték Mentés helye
MAXSORT Az olyan elemek maximális számát adja meg, mint a fájlnevek, fólianevek és blokknevek, amelyek a párbeszédpanelekben, legördülő menükben és palettákon betűrendben jelennek meg. 1000 Beállításjegyzék
SHOWLAYERUSAGE Ikonokkal jelzi a Fóliatulajdonság-kezelő párbeszédpanelen, ha az egyes fóliák használatban vannak. 0 Beállításjegyzék