Információk a hivatkozott rajzok beágyazásáról és rávetítéséről

A csatolt DWG-referenciák (xrefek) egymásba ágyazottak is lehetnek, azaz olyan xref is csatolható, amely egy másik xrefet tartalmaz.

Az xrefek beágyazhatók más xrefekbe, azaz csatolhat olyan xrefet is, amely már tartalmaz egy másik xrefet. Tetszőleges számú xref-másolatot csatolhat, és mindegyik eltérő elhelyezéssel, léptékkel és elforgatással rendelkezhet.

A következő ábrán a mester.dwg fájl hivatkozik az a.dwg és a b.dwg fájlra. Az a.dwg rajzfájl hivatkozik a c.dwg fájlra. A mester.dwg fájlban található c.dwg fájl egy beágyazott xref.

Egy xref a rajzban rávetítéssel is elhelyezhető. A csatolt xreftől eltérően a rávetített xrefet tartalmazó rajz egy másik rajzhoz történő csatolásakor vagy rajzra történő rávetítésekor a rajzhoz csatolt rávetítések nem jelennek meg. A rávetített külső referenciák kialakításának célja az adatok hálózati megosztásának elősegítése. Xref rávetítésével megtekinthető egy saját rajz és más rajzok csoportjainak kapcsolata anélkül, hogy a saját rajzot egy xref csatolásával módosítani kellene.

A következő ábrán néhány ember a mester.dwg fájl által hivatkozott rajzokon dolgozik. Az a.dwg fájlon dolgozó felhasználónak látnia kell a b.dwg fájlon dolgozó felhasználó munkájának befejezését, de nem kívánja csatolni a b.dwg fájlt, mert akkor az kétszer jelenne meg a mester.dwg fájlban. Ehelyett rávetíti a b.dwgfájlt, amely nem lesz hozzáadva, amikor a mester.dwg fájl az a.dwg fájlra hivatkozik.

Megjegyzés: A parametrikus rajz szolgáltatás használatakor csak az objektumokat kényszerezheti egy xref beillesztési pontjához, a beágyazott objektumokat nem.

Relatív mentett útvonalak és beágyazott xrefek

Az xref helyét megadó mentett útvonal teljes útvonal, relatív (részlegesen megadott) vagy meghatározatlan lehet. A relatív útvonal beágyazott xref esetén mindig a közvetlen gazdarajz helyére hivatkozik, és nem feltétlenül az aktuális megnyitott rajzra.