Információk a referenciarajzok útvonalának megadásáról

Egy adott rajzreferencia (xref) helyének megadásakor megtekinthető és szerkeszthető a fájlnév és az útvonal. Akkor érdemes ezt az opciót használni, ha a hivatkozott fájl neve vagy helye az első csatolása óta megváltozott.

Csatolt referenciával való mentéskor háromféle mappaútvonal-információból választhat: teljes útvonal, relatív útvonal és útvonal nélkül.

Teljes (abszolút) útvonal megadása

A teljes útvonal egy teljesen meghatározott mappahierarchia, amely megadja a fájlreferencia helyét. A teljes útvonal tartalmazza a helyi merevlemez-meghajtó betűjelét, egy webhely URL-címét vagy egy hálózati kiszolgáló betűjelét.

Relatív útvonal meghatározása

A relatív útvonalak részlegesen meghatározott mappaútvonalak, amelyek elfogadják az aktuális meghajtó betűjelét, vagy a gazdarajz mappáját. Ez a legrugalmasabb beállítás, és lehetővé teszi, hogy az aktuális meghajtóról áthelyezzen egy sor rajzot egy ugyanazon mappaszerkezetet használó eltérő meghajtóra.

A relatív útvonal beállítás nem érhető el, ha a hivatkozott fájl egy eltérő helyi meghajtón vagy egy hálózati kiszolgálón helyezkedik el.

A relatív mappaútvonal meghatározásának szabályai a következők:
\

Tekintse meg a gazdarajz meghajtójának gyökérmappájába

útvonal

A gazdarajz mappájából kövesse a meghatározott útvonalat

\útvonal

A gyökérmappából kövesse a meghatározott útvonalat

.\útvonal

A gazdarajz mappájából kövesse a meghatározott útvonalat

..\útvonal

A gazdarajz mappájából lépjen egy mappaszinttel feljebb, és kövesse a meghatározott útvonalat

..\..\útvonal

A gazdarajz mappájából lépjen két mappaszinttel feljebb, és kövesse a meghatározott útvonalat

Megjegyzés: Ha a hivatkozott fájlokat tartalmazó rajzot más útvonalra, másik helyi meghajtóra vagy másik hálózati kiszolgálóra helyezte át vagy mentette, az új helynek megfelelően kell módosítania a relatív útvonalakat, vagy át kell helyeznie a hivatkozott fájlokat.

Az Útvonal nélkül beállítás megadása

Ha a csatolt külső referenciával nincs útvonal-információ mentve, a program a következő keresést az alábbi sorrendben hajtja végre:

Az Útvonal nélkül beállítás meghatározása rajzkészletek másik vagy ismeretlen mappastruktúrába történő áthelyezésekor bizonyulhat hasznosnak.

Hivatkozott rajz áthelyezésének felismerése

Ha az éppen használatos rajz egy eltérő mappába áthelyezett xrefet tartalmaz, a rajz betöltésekor egy üzenetet jelenik meg. Az üzenet közli, hogy az xref nem tölthető be a régi útvonal használatával. Az új útvonal megadásakor a program frissíti az xrefet a rajzban.