Mértékegységek megjelenítésének szabályozása

A méretek számszerű értékei egy vagy két mértékegységben megadva jeleníthetők meg. Az első esetben szabályozni lehet a numerikus értékek ábrázolásának részleteit.

Az elsődleges mértékegység beállítása a méretértékek megjelenítését határozza meg, beleértve az egység formátumát, a numerikus pontosságot és a tizedesjegy-elválasztó stílusát. Megadhatja például az átmérő rajzjelet előtagként, ahogy az ábrán is látható. Minden megadott előtag lecseréli a program által az átmérő- és sugárméreteknél hagyományosan megjelenített előtagokat (unicode 2205, illetve R).

Ezek a beállítások a Méretstílus módosítása/Új méretstílus párbeszédpanel Elsődleges mértékegységek lapján érhetők el.

Alternatív mértékegységek megjelenítésének beállítása

Egyszerre két mértékegységrendszerben hozhat létre méreteket. Ezzel a funkcióval lábban és hüvelykben megadott méreteket adhat hozzá a metrikus rendszerben készített rajzokhoz. Az alternatív mértékegységek szögletes zárójelben ([ ]) jelennek meg a méretszövegben. Alternatív mértékegységek nem alkalmazhatók szögméretek esetében.

Ha az alternatív mértékegység alapú méretezés be van kapcsolva egy egyenes méret szerkesztésekor, a méret megkétszereződik a megadott alternatív léptékértékkel. Ez az érték adja meg az alternatív mértékegységek aktuális mértékegységenkénti számát. Az alapértelmezett érték az angolszász mértékegységek esetében 25.4, amely az egy hüvelykre jutó milliméterek számát jelenti. Az alapértelmezett érték a metrikus mértékegységek esetében 0.0394, amely hüvely/mm értéket jelent. A tizedesjegyek száma az alternatív mértékegységek pontosságával van megadva.

Ha az alternatív lépték beállítása például az alapérték (25.4), és az alternatív pontosság 0.00, a méret úgy jelenhet meg, ahogy az a következő ábrán látható.