Szövegformázás eszköztár

Bekezdéses szövegobjektum szövegstílusát, valamint a kijelölt szöveg karakter- és bekezdésformázását szabályozza.

Az eszköztár a Helyi szöveg szerkesztő része a bekezdéses szövegek használatakor. A megjelenítéshez kattintson a jobb gombbal a Helyi szöveg szerkesztő szöveg területére, és kattintson a Szerkesztő beállításai > Eszköztár megjelenítése menüpontra.

Stílus Betűtípus Feliratozási Szövegmagasság Félkövér Dőlt Áthúzás Aláhúzott Föléhúzás Szövegformázás egyeztetése Vissza Előre Törtalak Szöveg színe Vonalzó Mentés és bezárás Menübeállítások Oszlopok Szöveg igazítása Bekezdés párbeszédpanel Bal Középpont Jobb Sorkizárás Elosztott Sorköz Felsorolásjelek és számozás Mező beillesztése Nagybetűs Kisbetűs Felső index Alsó index Szimbólum Dőlésszög Karaktertávolság Szélességi tényező

Helyezze a mutatót a kép fölé azon kattintható területek megkereséséhez, amelyek a vezérlők Súgó szakaszához ugranak.

Opciók

Stílus

A bekezdéses szöveg objektumra alkalmazza a szövegstílust. Az aktuális szövegstílus a TEXTSTYLE rendszerváltozóban van mentve.

A karakterformázás során a betűtípus, magasság, a félkövér és dőlt attribútumok felülírásra kerülnek, amikor új stílust alkalmaz egy már meglévő bekezdéses szöveg objektumon. A törtalak, aláhúzás és a szín attribútumok formázása megmarad azoknál a karaktereknél, amelyekre az új stílus alkalmazásra kerül.

A hátrafelé vagy fejjel lefelé hatásokkal rendelkező stílusok nem alkalmazhatók.

Betűtípus

Meghatározza az új szöveg betűtípusát, vagy megváltoztatja a kijelölt szöveg betűtípusát. A TrueType betűtípusok betűtípuscsalád szerint jelennek meg a listában. Az átalakított alakfontok (SHX) a betűtípusokat tartalmazó fájlok nevei szerint vannak felsorolva. A felhasználói betűtípusok és a harmadik fél által szolgáltatott betűtípusok az Autodesk-típusú proxy betűtípusokkal jelennek meg a szerkesztőben.

Az összes betűtípust bemutató mintarajz (TrueType.dwg) az online mintarajzokkal együtt található meg. Ha meg szeretné tekinteni az online mintarajzokat, kattintson az Alkalmazás gombra , majd válassza a Megnyitás Mintafájlok Online mintafájlok lehetőséget.

Feliratozási

Az aktuális szöveg objektumban be- és kikapcsolja a Feliratozási opciót.

Szövegmagasság

A szövegben szereplő rajzegységekben a karakterek magasságát állítja be vagy a kijelölt szöveg magasságát módosítja. Ha az aktuális szövegstílusnak nincs rögzített magassága, a szövegmagasság a TEXTSIZE rendszerváltozóban tárolt érték. A bekezdéses szöveg objektum különböző magasságú karaktereket tartalmazhat.

Félkövér

A Félkövér formázást be vagy ki kapcsolhatja az új vagy a kiválasztott szöveg részére. Ez a beállítás csak a True Type betűtípusokat használó szövegek esetében használható.

Dőlt

A Dőlt formázást be vagy ki kapcsolhatja az új vagy a kiválasztott szöveg részére. Ez a beállítás csak a True Type betűtípusokat használó szövegek esetében használható.

Áthúzás
Az Áthúzás formázást be vagy ki kapcsolhatja az új vagy a kiválasztott szöveg részére.
Aláhúzott

Az Aláhúzott formázást be vagy ki kapcsolhatja az új vagy a kiválasztott szöveg részére.

Föléhúzás

A Föléhúzás formázást be vagy ki kapcsolhatja az új vagy a kiválasztott szöveg részére.

Szövegformázás egyeztetése
A kijelölt szöveg formázását alkalmazza a célszövegre.
Vissza

A Helyi szöveg szerkesztő műveleteit visszavonja, beleértve a szöveg tartalmi vagy a szöveg formázási módosításait is.

Előre

A Helyi szöveg szerkesztő műveleteit előre irányíthatja, beleértve a szöveg tartalmi vagy a szöveg formázási módosításait is.

Törtalak

Törtalak szöveget hoz létre, például törteket, ha a kijelölt szöveg törtalak karaktereket tartalmaz. Ha a törtalak karaktereket, a kalap jelet (^), a perjelet (/) vagy a kettős keresztet (#) használja, a törtalak karakter bal oldalán lévő szöveget a program a karakter jobb oldalán lévő szöveg felé helyezi.

  • A perjel (/) függőleges irányú, vízszintes vonallal elválasztott törtet hoz létre.
  • A kettős kereszt átlós irányú, átlós vonallal elválasztott törtformátumot alkalmaz.
  • A kalap (^) szimbólum tűrésformátumot jelent, amely nincs vonallal elválasztva.
Szöveg színe

Meghatározza az új szöveg, vagy megváltoztatja a kijelölt szöveg színét.

A szöveg színeként beállíthatja az ezt tartalmazó fóliához (FÓLIA), vagy az ezt tartalmazó blokkhoz (BLOKK) rendelt színt. A színt kiválaszthatja a színlistából is, vagy kattintson az Egyéb opcióra a Színek kiválasztása párbeszédpanel megnyitásához.

Vonalzó

A szerkesztő felső részén egy vonalzót jelenít meg. A szöveg objektum szélességének módosításához húzza a nyilakat a vonalzó végéhez. Oszlop módban a magasságot és az oszlopfogókat is megjeleníti.

A vonalzóról tabulátorok is kiválaszthatók. Ha a Tabulátorkiválasztó gombra kattint, a tabulátor stílusa így változik: balra, középre, jobbra, tizedes. A kiválasztás végeztével a megfelelő tabulátorok a vonalzón vagy a Bekezdés párbeszédpanelen állíthatók be.

OK

Bezárja a szerkesztőt és menti az összes végrehajtott változtatást.

Beállítások

További szövegopciókat jelenít meg. Bővebb információ: Szövegre vonatkozó további opciók.

Oszlopok

Megjeleníti az oszlop menüt, amely az oszlopok beállításának és módosításának opcióit tartalmazza. Bővebb információ: Oszlopok menü.

Szöveg igazítása

Megjeleníti a szöveg igazítása menüt, amely kilenc igazításra vonatkozó opciót tartalmaz.

Bekezdés

Megjeleníti a Bekezdés párbeszédpanelt, ahol lapokkal, behúzásokkal és térközökkel dolgozhat. Az opciók listája a Bekezdés párbeszédpanel témakörben található.

Balra, Középre, Jobbra, Sorkizárt és Elosztott

Az éppen kiválasztott bekezdés tartalmát a bal, a középső és a jobb szöveghatárhoz igazítja. A sor végén található szóközök megmaradnak, és hatással vannak a sor igazítására.

Sorköz

Megjeleníti a sorközre javasolt opciókat, illetve a Bekezdés párbeszédpanelt. A sorköz a felső szövegsor alja és az alsó szövegsor teteje közötti távolság a többsoros bekezdésben. A program a sorközt az aktuális vagy kiválasztott bekezdésre állítja be.

Számozás

Beállításokat jelenít meg listák létrehozásához. (Táblázatcelláknál nem elérhető.) A lista az első kiválasztott bekezdéshez illeszkedik.

  • Ki: A kijelölt lista formázású szövegből eltünteti a betűket, a számokat és az egyéb felsorolásjeleket. A behúzás nem változott.
  • Betűjeles: Betűk sorozatával jelöli a listában szereplő elemeket. Ha a lista több elemből áll, mint ahány betű van az abc-ben, a sor dupla betűkkel folytatódik.
  • Számozott: Számok sorozatával jelöli a listában szereplő elemeket.
  • Pontozott: Pontok sorozatával jelöli a listában szereplő elemeket.
  • Indítás: Újrakezdi a betűk vagy számok sorát a lista formázásban. Ha a kiválasztott elemek a lista közepén vannak, az alatta lévő kiválasztatlan elemek is a lista részeivé válnak.
  • Folytat: Hozzáadja a kiválasztott bekezdést a legutolsó listához, és folytatja a sort. Ha listaelemek, nem pedig bekezdések lettek kiválasztva, az alatta levő ki nem választott elemek folytatják a sort.
  • Automatikus felsorolásjelek és számozás engedélyezése: Írás közben alakítja ki a lista formátumot. A következő karaktereket használhatja a számok és betűk után, viszont pontok után nem: pont (.), vessző (,), záró kerek zárójel ()), záró csúcsos zárójel (>), záró szögletes zárójel (]) és záró kapcsos zárójel (}).
  • Felsorolások és listák engedélyezése: Ha ez a lehetőség be van jelölve, a program minden olyan egyszerű szövegre listaformázást alkalmaz a bekezdéses szövegben, amely listának néz ki. A következő feltételeknek megfelelő szöveg minősül listának:
    1. A sor egy vagy több betűvel vagy számmal vagy egy szimbólummal kezdődik
    2. Írásjel követi
    3. Térköz vagy Tab követi
    4. A sor vége előtt szöveg követi, a sort Enter vagy Shift+Enter kombináció zárja

    Ha törli a bejelölést, a bekezdéses szöveg objektumokra alkalmazott listaformázás törlődik és az elemek egyszerű szöveggé konvertálódnak. A Felsorolások és listák engedélyezése kivételével a Felsorolások és listák opciók elérhetetlenek.

Mező beillesztése

Megjeleníti a Mező párbeszédpanelt, ahol kiválaszthat egy mezőt a szövegbe történő beillesztéshez.

Nagybetűs

Átváltja a kiválasztott szöveget nagybetűsre.

Kisbetűs

Átváltja a kiválasztott szöveget kisbetűsre.

Felső index

A kiválasztott szöveget felső indexszé, egy kisebb méretű szöveggé alakítja, és a sor fölé helyezi.

A kiválasztott felső indexet hagyományos szöveggé alakítja.

Alsó index

A kiválasztott szöveget alsó indexszé, egy kisebb méretű szöveggé alakítja, és a sor alá helyezi.

A kiválasztott alsó indexet hagyományos szöveggé alakítja.

Szimbólum

Szimbólumot vagy törést nem okozó szóközt illeszt be az egérmutató helyén. Szimbólum kézzel is beírható. Lásd: Szimbólumok és különleges karakterek.

A program az általánosan használt szimbólumokat felsorolja az almenüben, beállító kódjukkal vagy Unicode karakterláncukkal együtt. Kattintson az Egyéb menüpontra a Karaktertábla párbeszédpanel megjelenítéséhez, amely a rendszer összes elérhető betűtípusának teljes karakterkészletét tartalmazza. Válasszon ki egy karaktert, majd kattintson a Kijelölés gombra a karakternek a Másolandó karakterek mezőben történő elhelyezéséhez. A megfelelő karakterek kiválasztása után kattintson a Másolás gombra a párbeszédpanel bezárásához. A szerkesztőben kattintson a jobb gombbal, majd válassza a Beillesztés vágólapról parancsot.

Dőlésszög

Megadja a szöveg előre vagy hátra dőlését. A szög a 90 fokos függőlegestől való eltérést jelenti. A –85 és 85 között megadott érték határoz meg dőlt szöveget. Pozitív dőlésszög a szöveget jobbra dönti. Negatív dőlésszög a szöveget balra dönti.

Követés

Növeli vagy csökkenti a távolságot a kiválasztott karakterek között. Az 1.0 beállítás a normál szóköz. Állítson be egynél nagyobb számot a szóköz növelésére, vagy egynél kisebbet a csökkentésére.

Szélességi tényező

Szélesíti vagy keskenyíti a kiválasztott karaktereket. Az 1.0 a normál szélesség az adott betűtípusnál. Lehetséges szélesíteni (például használja a 2 szélességi tényezőt a szélesség duplázásához) vagy keskenyíteni (például használja a 0.5 szélesséti tényezőt a szélesség felezéséhez).