ELLIPSZ (parancs)

Ellipszist vagy elliptikus ívet hoz létre.

Keres

Az ellipszis első két pontja az első tengely helyét és hosszát adja meg. A harmadik pont az ellipszis középpontjának és második tengelyének a távolságát határozza meg.

A következő promptok jelennek meg.

Tengely végpontja

Az első tengelyt a két végpontjával határozza meg. Az első tengely szöge határozza meg az ellipszis szögét. Az első tengely az ellipszis akár nagy-, akár kistengelye lehet.

Másik tengelytől mért távolság

Az első tengely középpontjának és a második tengely végpontjának távolságából határozza meg a második tengelyt (3).

Elforgatás

Az első tengely körül egy kört forgatva hozza létre az ellipszist.

Mozgassa a szálkeresztet az ellipszis középpontja körül, és kattintson. Ha egy értéket ad meg, akkor annál nyújtottabb lesz az ellipszis, minél nagyobb ez az érték. A 0 érték megadása esetén az ellipszis egy kör lesz.

Ív

Elliptikus ívet hoz létre.

Az első tengely szöge határozza meg az elliptikus ív szögét. Az első tengely az elliptikus ív akár nagy-, akár kistengelye lehet.

Az elliptikus ív első két pontja az első tengely helyét és hosszát adja meg. A harmadik pont az elliptikus ív középpontjának és második tengelyének a távolságát határozza meg. A negyedik és ötödik pont a kezdő, illetve a végszöget adja meg.

Tengely végpontja

Az első tengely kezdőpontját adja meg.

Elforgatás

Az első tengely mentén egy kör elforgatásával megadja az ellipszis nagy- és kistengelyének arányát. Minél nagyobb a 0 és 89.4 fok közé eső érték, annál nagyobb a kis- és a nagytengely aránya. A 89.4 és 90.6 fok közé eső értékek érvénytelenek, mert ilyen értékek esetén az ellipszis egyenes vonalnak látszana. E szögértékek többszörösei 90 fokonként tükrözött hatást eredményeznek.

Kezdő szög

Az elliptikus ív első végpontját határozza meg. A Kezdő szög opció a Paraméter módot Szög módra változtatja. A mód az ellipszis kiszámításának módját határozza meg.

Paraméter (specializált opció)

Szögbemenetet vár, de az elliptikus ívet az alábbi paraméteres vektoregyenlet alapján hozza létre az egyes végpontok szögéhez:

p(szög) = c + a * cos(szög) + b * sin(szög)

ahol c az ellipszis középpontja, a és b pedig rendre a nagy-, illetve a kistengely negatív hossza.

  • Vég paraméter: Paraméteres vektoregyenlet segítségével határozza meg az elliptikus ív végszögét. A Kezdőparaméter opció oda-vissza kapcsol a Paraméter mód és a Szög mód között. A mód az ellipszis kiszámításának módját határozza meg.
  • Szög: Az elliptikus ív végszögét adja meg. A Szög opció oda-vissza kapcsol a Paraméter mód és a Szög mód között. A mód az ellipszis kiszámításának módját határozza meg.
  • Középponti szög: Meghatároz egy, a kezdő szögtől induló középponti szöget.

Középpont

Ellipszist hoz létre annak középpontja, az első tengely végpontja és a második tengely hossza alapján. A távolságot vagy úgy adhatja meg, hogy egy, a megfelelő távolságra lévő helyre kattint, vagy úgy, hogy beírja a hosszértéket.

Másik tengelytől mért távolság

A második féltengelyt határozza meg, amelynek a hossza nem más, mint az ellipszis középpontjától, azaz az első tengely felezőpontjától az adott pontig terjedő távolság.

Elforgatás

Az első tengely körül egy kört forgatva hozza létre az ellipszist.

Mozgassa a szálkeresztet az ellipszis középpontja körül, és kattintson. Ha egy értéket ad meg, akkor annál nyújtottabb lesz az ellipszis, minél nagyobb ez az érték. A 0 érték megadása egy kört eredményez.

Izometrikus kör

Létrehoz egy izometrikus kört az aktuális izometrikus rajzsíkban.

Megjegyzés: Az Izometrikus kör opció csak akkor érhető el, ha az ISORAJZ izosíkra van állítva, vagy a RASZTER parancs Stílus beállítása Izometrikus.
Sugár

Létrehozza egy kör izometrikus ábrázolását a megadott sugárral.

Átmérő

Létrehozza egy kör izometrikus ábrázolását a megadott átmérővel.