További információk a geometriai kényszerek alkalmazásáról és törléséről

A geometriai kényszerek 2D geometriai objektumokat társítanak egymással, illetve rögzített helyet vagy szöget határoznak meg.

Például meg lehet adni a következőket is: egy vonal mindig legyen merőleges egy másikra; egy ív és egy kör középpontja mindig legyen ugyanabban a pontban; egy vonal mindig legyen érintője egy ívnek.

Kényszer alkalmazásakor három változás figyelhető meg:

Alkalmazásukat követően a kényszerek csak azoknak a változtatásoknak a végrehajtását engedélyezik, amelyek nem sértik a kényszerelőírásokat. Ezzel olyan módszer áll rendelkezésre, amellyel a tervre vonatkozó előírások és követelmények betartása mellett kísérletezni lehet tervváltozatokkal, illetve tervmódosításokat lehet végrehajtani.

Megjegyzés: Geometriai kényszert nem lehet módosítani, de lehetőség van a nem kívánt kényszer törlésére, és másik kényszer alkalmazására.

Bizonyos esetekben fontos a két objektum kijelölésének sorrendje a kényszer alkalmazásakor. Általában a másodikként kijelölt objektum igazodik az első objektumhoz. Például merőlegességi kényszer alkalmazása esetén a program a másodikként kijelölt objektum tájolását változtatja meg úgy, hogy merőleges legyen az elsőként kijelöltre.

Kényszerezési pontok megadása

Egyes kényszerek esetén megadhat kényszerezési pontokat az objektumokon maguknak az objektumoknak a megadása helyett. Az objektumokon lévő kényszerezési pontok hasonlóak a tárgyraszterekhez, de a helyek végpontokra, felezőpontokra, középpontokra és beillesztési pontokra vannak korlátozva. Például az egybeesési kényszer előírhatja egy vonal végpontja esetében, hogy annak helye megegyezzen egy másik vonal végpontjának helyével.

A következő jel egy objektum fölött jelenik meg, amikor fölé helyezi a mutatót. Ebben az esetben ez azt jelzi, hogy a következő kényszert a program a vízszintes vonal bal oldali végpontjához alkalmazza.

Amint kényszerezési pontok lettek alkalmazva egy objektumhoz, megjeleníthet olyan jelölőket, amelyek jelzik a kényszerezési pontokat, amikor a mutatót a kényszer ikonja fölé helyezi.

A kényszerikonok változatai

A kényszerekkel társított ikonok kissé eltérhetnek, hogy információt nyújtsanak a kényszer alkalmazásának módjáról.

A rögzített, a vízszintes és a függőleges kényszerikon jelzi, hogy a kényszerek objektumra vagy pontra vannak-e alkalmazva. Az objektum helyett pontra alkalmazott rögzített kényszerek ikonjában például kis kör látható:

Ugyanígy a szimmetrikus kényszer ikonjai jelzik, hogy a szimmetriát pont, objektum vagy vonal határozza-e meg:

Amikor egy vízszintes vagy függőleges kényszer már nem párhuzamos az aktuális FKR X vagy Y tengelyével, a kényszerikonok az FKR-t jelző kék szimbólumot tartalmaznak. Az FKR tájolásának visszaállítása eltávolítja a szimbólumot.

Rögzítési kényszerek használata

A rögzítési kényszer kényszerezési pontot társít objektumhoz, illetve magát az objektumot társítja a világ koordináta-rendszer valamely rögzített pontjához vagy szögéhez.

Általában érdemes rögzítési kényszert alkalmazni a fontos geometriai elemeken. Ezzel rögzíteni lehet az adott pont vagy objektum helyét, és így meggátolható a geometria elcsúszása a terv változtatásakor.

Több geometriai kényszer alkalmazása

Akár kézzel, akár automatikusan több geometriai kényszert lehet alkalmazni az objektumokon.

Ha minden szükséges geometriai kényszert automatikusan kíván alkalmazni egy tervben, használhatja az AUTOKÉNYSZER parancsot a rajzban kijelölt objektumokhoz. A kényszerek automatikus alkalmazása után valószínűleg szükség lesz a geometriai kényszerek kézi alkalmazására és eltávolítására is.

Az AUTOKÉNYSZER olyan beállítási lehetőségeket is kínál, amelyekben a következő paramétereket is meg lehet adni:

Geometriai kényszerek törlése

Amennyiben szükség van egy kényszer módosítására, törölje azt, és alkalmazzon egy másikat. A KÉNYSZERTÖRÖL parancs segítségével egyetlen művelettel törölni lehet egy kiválasztási halmaz összes kényszerét.